發新話題

有無師兄玩開機械手錶同鐘?

引用:
原帖由 Sophi_hk 於 2-9-2015 12:49 發表

聽師兄一言,得唔到既先係最完美
都係o個句, 錶唔係必須品

引用:
原帖由 reniless 於 2-9-2015 16:03 發表
高仿皇崗口岸離岸型
我要睇粒的o個邊

開估吧..
高仿要依賴上海老翻版7750機芯, 而真正AP用的機芯係源自ETA 2892-A2.
兩者厚度有分別, 因為7750比較厚, 於是仿品錶殼無可避免地都係厚o左.
呢個差距令錶的中心點/軸心位同正品不一樣.

下次影相影清楚點o麻, 我想睇你前面堆野有乜做緊特價

最發神經既年代, 我係4台SE40 單端膽機, 3台只行mono, 推5隻KEF 8吋同軸.

高音甜低音準睇4仔, 至係AV系統

回覆 139# 的帖子

因為暫時只有omega/swatch group 有用防磁物料做機芯.
成個鐘錶業,不論高中低檔,都係鬼話連編.
Omega 吹到同軸芯係救世主甘, 差不多吹到要否定以前既omega去重新定位.

o甘啱我頭先同屋企食中秋飯就係帶omega,
不過就係隻1969年既omega 166.081
英國賣家從冇抹過油,45年錶未抺油一樣行得準.

引用:
原帖由 reniless 於 8-10-2015 18:51 發表
Watches & Wonders再攀複雜巔峰
本地鐘錶界盛事Watches & Wonders《鐘錶與奇迹》錶展剛於上星期舉行完畢。今年錶展踏入第3屆,各大品牌對這盛事亦愈來愈重視,在錶展中發表多枚矚目新作,由全新系列、創新複雜 ...
12個品牌參展...
整全部都係Richemont 既

這是Omega CHRO計時機芯, 1906年面世,
相中這個大約是1908年出廠, 原本是懷錶.
這個錶由1967年起就因錶殼破損被人一直擱置,
直到我把她買下再找人改為手錶.
機芯至今仲係未洗過、未換過油, 更加未消過磁.
現在佢上鏈後72小時差誤大概係30秒之內o甘上下吧.
超過100年錶, 最少50年未service過,
真係天生天養

附件

25-10-2015 15:43

引用:
原帖由 reniless 於 25-10-2015 16:35 發表
睇個樣行多一百年都得。
---
張相影咗幾多次先有咁效果。
影相就一向靠呃o架o拉
舊錶其實帶到花曬, 都可以靠張白紙反光去遮醜,
當然仲有PS. 話冇就真係昆人了, 行一兩個script總有的..

附件

25-10-2015 19:01

引用:
原帖由 reniless 於 25-10-2015 19:21 發表
伯特萊好,夠歷史。
手機影錶好煩,錶面成塊鏡咁好易穿崩。
手機影錶係好煩, 但我對未來係樂觀既

另一隻懷錶計時機芯改成手錶.
這是隻1920年右左出廠的 Minerva 機芯.
同一個機芯, 自己改就係DIY,
由集團去做同樣既事就係識飛限量版,
Montblanc Collection Villeret 1858 Grand Chronographe Authentique, 淨係讀個名都要成分鐘.
呢系列都幾貴既所謂名錶, 就係塞件o甘既Minerva機芯入去, 然後問你攞錢

附件

26-10-2015 15:46

引用:
原帖由 reniless 於 26-10-2015 15:54 發表

鋪底嗰塊係羊皮定小牛皮?
最近想買件鹿皮皮褸,
但要等老虎返嚟畀佢過目先得。
牛牛
班比
老虎

請以不少於三萬字把以上重新排列

經典假既真錶

附件

26-10-2015 17:35

引用:
原帖由 Tango1997 於 26-10-2015 17:51 發表

關唔關粒的事?。。。是否應該在三點位?
聽番黎係成個水鬼系都甚多騎呢野,
7002 更加係系例第一次正式在日本以外既地方裝組(香港),
所以更加多搞鬼野..

引用:
原帖由 reniless 於 26-10-2015 18:05 發表
diy改裝?
no la, 係知原來有6神合體併裝錶後貪得意買的

發新話題