21 12
發新話題

向警察致敬

各香港警察致敬

引用:
原帖由 odaan 於 4-7-2012 23:56 發表

一個話佢豬 , 一個話佢狼 , 但第三個 ...... 我覺得佢純粹係明知自己唔會當選 , 但走去襯下熱鬧

一旦第三個當選 , 佢果晚就會因病辭職
明知自己唔會當選, 講乜都得
可以許下天大既承諾.....只要我當選

我夠可以話即刻就可以推翻中共既政權啦.....只要我做咗特首

引用:
原帖由 seals 於 7-7-2012 00:56 發表
轉貼, 呢位警察真係要俾個Like佢!說出了我的心聲!

我..個人絕不贊同那個帶走因發問64問題的蘋果記者的伙記.
我..絕對尊重每個人表達自己素求的權利.
⋯⋯ ... 我..比所有人更想快些完成遊行, 因 ...
加油呀ching, 堅持落去

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 17:26 發表
轉發於facebook及電郵
伸張正義之士未亡的!
請看電郵
90後女孩post in the net

《警聲》編輯先生清鑑:

近日眾多所謂的社會運動頻繁舉行,勞動到警方出動維持秩序;唯一部分人做出諸多無理挑釁及傷害警員的 ...
佢講既野好啱聽

引用:
原帖由 一舊水 於 8-7-2012 18:13 發表

我支持香港警察
假如非公安化
請解釋為何著64Tee出街會比人帶走
請解釋為何大聲發問會被認為對國家領導造成威脅
請解釋為何有人會郁d就大叫警察打人
請解釋為何有人會係警察執法既時候公然挑釁, 唔合作

或者以上呢d事唔似得你講既咁受大眾關注, 但係呢d咁既事不時都發生緊
可能解釋就係警方唔識有效率地利用轉媒, 群眾, 互聯網啦

引用:
原帖由 一舊水 於 8-7-2012 19:01 發表

點解有d新聞會講,有d無?
因為警察有專業操守, 示威者無
呢個就係警察同佢地既分別
唐唐僭建同平民僭建,幾大分別
唔通捉賊時叫個賊唔好走, 祈望個賊真係停係度; 同李卓淫講乖乖地遊行好喇,唔好挑人機

警 ...
你咁講都得呀?
平民冇專業操守, 但係有冇人格?
我都係一個平民, 有人格有品德, 希望你唔好將我呢種平民, 同你呢種平民拉埋一齊講

引用:
原帖由 seamoncheng 於 8-7-2012 19:19 發表

總之警察唔係人,打上民主旗號就對了
而家事實就係咁, 民主一言堂
只要我係企係民主果邊, 企係自由果邊...我講既野冇人夠膽say no
邊個夠膽說不既, 就自然會有數以萬計既民主勇士出嚟聲討, 係群眾既壓力下, 你連一絲抗辯既機會都冇...根本同暴政冇分別

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 19:42 發表
遊行當日我睇緊蜘蛛俠,我老婆個家姐call我問,點解六點幾都未出維園門口?

心想,你問我?我問邊個?

我答,你去了遊行?去嚟做乜?

她答,我反對CY做特首!

我問,你之前支持,而家變反對?

...
之前原本唐唐係熱門, 咁要推"lum"佢, 咪CY好囉
而家CY上馬啦, 咪反CY囉
再遲d又有另一個啦, 咪又反過囉

唔係咁仲有咩可以做啫...

引用:
原帖由 tango10 於 8-7-2012 20:02 發表
特首換馬是受著中共權力換班及脖起來同志事件影響, 連建制派都互相傾斬, 局外人評論只是一個笑話囉!
唔係話因為d人既反對而成功令特首換馬, 只係話無論咩都好, 總之我要反

引用:
原帖由 tango10 於 8-7-2012 20:20 發表

有咩辦法! 特區政府咁本事, 用十五年時間就把港人的核心價值加加減減, 修修改改, 亂搞一通!
!
即係點呀?

引用:
原帖由 zeta 於 8-7-2012 22:11 發表

在網上我看到這樣的一張照片。

上載者用反話諷刺那些有份插旗的香港人沒有公德心。

我不否認這樣的行為是有點不理智。

但是否因為這種插旗行為沒有公德心就斷然否定那些遊行的人?

我覺得看事 ...
你點可以咁講架?
因為我冇能力搵出傷害我既人, 所以我就向警察呢個象徵而發洩, 包括係警車, 其他警察員等等

似乎你認為"冤有頭, 債有主"係應該做, 但係大前提係我發洩到先

你話點解警察會跟order做野, 打份工就算 ,咁樣係不負責任既做法
我會話, 如果order叫佢地開鎗射d示威者, 你估d警察會唔會照做?
因為政治既野實在難分對與錯, 唔係人人都有一個標準既睇法, 咁既情況之下跟order係無可厚非...今日你地要反政府反CY, 所以我阻你就係錯, 聽日發現原來CY真係做到野既, 改善到民生既, 咁我就係做得啱....

同樣道理, 如果聽日發現原來CY個政府係真係做到野, 我唔會話今日反CY既人錯
但係你所講既發洩行為, 則不論佢地係支持抑或反對既都一樣係錯

我可以同你講, 就算我啱啱俾個警察濫用私刑打咗一身, 我都唔會好似你講既咁樣隨街去捉個警察嚟發洩
唔係因為我有能力搵出邊個傷害我, 而係因為咁樣做係唔啱

引用:
原帖由 4jai 於 8-7-2012 22:50 發表

其實一向唔比插隊
唔守遊戲玩法嘅人唔應該稱為玩家
下..你講笑呀?
而家我捍衛緊香港核心價值喎? 我民主為自由奮鬥緊喎?
你指責我唔受規矩?

咩都守規矩點做野呀? 我而家為咗更大利益著想, 為我地既下一代建設更美好既未來
守規矩呢d小節算吧啦, 咁迂腐架你

引用:
原帖由 一舊水 於 9-7-2012 00:32 發表
講買樓 大學生都得果萬零蚊
一層樓閒閒地二百萬 居屋炸!
唔食唔住唔痾都要十幾廿年先買到樓
真係唔好怪有幾萬到十幾萬三十樓下既人排公屋
點解唔供樓呢?

引用:
原帖由 一舊水 於 9-7-2012 01:25 發表

200萬按8成都要拎40萬首期
分25年還, 唔計息都要每個月5400
前題係你要拎得出首期, 阿爸阿媽有既,借住先都可以煩少一筆, 如果無就真係頭痕
一個月搵得一萬蚊, 已經唔見左一半, 重要交通同食飯,水電煤差餉地租 ...
咁唔同既, 你係想有得住就ok既, 咁咪申請公屋囉, 咁多人諗法一樣就自然多人排隊架啦

引用:
原帖由 augustus 於 11-7-2012 11:45 發表

姐係簡單D講,人地就有責任,巿民就無責任可以點做都OK?
你要人解畫就鬧到狗血淋頭,巿民就”嘻嘻,邊有得咁比嫁"?
勿忘有公民權但同時都有公民義務
再者,人地點受訓同你扔垃圾有乜関係
根據佢既理論,打劫都係啱
你受過教育讀過書,我讀得書少唔識咩道德理論,有問題梗係暴力解決架啦
冇錢咪搶囉,想扑野咪強姦囉....下,你話我錯? 你做就錯啫,我點同呢?

21 12
發新話題