17 12
發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

你唔想要APSC又想經濟d既
我覺得除左D700同5D之外都無咩好簡
D700除左個viewfinder係95%之外, 我睇唔到有咩唔好
5D就出左咁多年, 機身功能唔級新出既機好, 呢個係MUST, 佢平些少都係MUST
但慳果些少究竟慳得值唔值呢?我唔知, 因為我唔知5D個功能係點
但肯定既係機身功能對焦能力D700唔會比5D差
canon既野我唔知, nikon就答到你多d
鍾意wide的話, nikon支AF-S 14-24mm f/2.8G ED係好野黎..唔好同我講話落唔到filter又乜又乜, 除非無左filter你會影唔到靚相
咁既range入面, 支鏡變形做得非常好, 個透視感絕對唔係其他鏡退後幾步就可以做得到
中距方便, 覺得支AF-S 24-70mm f/2.8G ED貴既, 可以選擇AF-S VR 24-120mm f/3.5-5.6G IF-ED, 當然無恆定2.8啦, 如果又唔鍾意既AF-S 28-70mm f/2.8D IF-ED亦都可以係選擇之一
中遠距方面..AF-S VR 70-200mm f/2.8G IF-ED(小黑五)呢支一定走唔甩..當然..覺得貴既..一樣有AF 80-200mm f/2.8D ED同埋AF-S VR 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED比你簡..仲有AF VR 80-400mm f/4.5-5.6D ED

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 20:37 發表

唔係牙e家係討論緊我自己買....
緊係買部入門機仔玩下先啦....我自己都唔會諗FF啦....

只係我同老豆傾果陣....佢問我點解要買APSC唔買FF....我先hand左陣機發左陣夢ja....
但諗番下....佢4月都好似同 ...
等D90!!!

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 20:58 發表

果時都應該出左咯....
出年年頭....
傳聞今年九月

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 21:15 發表

我如果自己pay應該都要出年年頭....農曆新年前....
多數自己買才懂珍惜

終於追返哂d post...

老老實實
數字人其實想問d咩 有咩唔明 有咩唔識??

引用:
原帖由 101653 於 13-8-2008 23:06 發表

腳我有阿....
部野有得ZOOM但個EV較到1(3級:0.3 0.7 1)
點為之唔正常曝光....佢對焦綠左我先按快門....
講真我真係好多野都唔識....
你自己都認為佢暗左..咁咪係唔正常囉...
對焦綠左只係話你知對好焦..同曝光量無關係
你覺得佢暗既可以+EV..反之亦言

引用:
原帖由 101653 於 13-8-2008 23:09 發表

咁我知道....
但係我想ZOOM既時候都好難ZOOM過3份2....
我隻手根本頂唔到佢果種震法....會曚....
即使隻手盡量定都係差少少....
唔夠光既時候用DSLR遠距時一樣會有你講既問題
所以要推高ISO或姐用腳

引用:
原帖由 101653 於 13-8-2008 23:34 發表

嗯....
我會試試....

但係1.0係盡哂....我已經開1.0....
可以先對著相近距離既暗位測光..然後構圖

引用:
原帖由 101653 於 13-8-2008 23:46 發表

應該同肯定係兩樣野黎架

我要肯定肯定阿肯定阿!!!
唔好老馮............................

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-8-2008 23:40 發表

其實呢d情況,應該點?係咪用曝光鎖搵唔光唔暗位?測光應該點set?
先對好焦...再lock焦...對住暗位半按快門...再構圖...........掛

引用:
原帖由 101653 於 13-8-2008 23:49 發表

唔係老馮
小弟跪玻璃哭求各位大大幫幫手......把你所知既講出黎......
其實己經有好多人講左出黎..而且有指導過你..

引用:
原帖由 101653 於 13-8-2008 23:57 發表

我有....但係有時個位未必就到....好似馬路果張....我冇理由其後到企出馬路影架ma....
為左影自己想要既野...
馬路無車的話絕對有理由....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-8-2008 00:04 發表

搵交嗌??冷靜7日先
用不著吧..

引用:
原帖由 adrianyahk 於 14-8-2008 19:37 發表
多謝G大大.....

繼續啦大家,反正未解決!

回師兄, +1~2EV來影......個天(通常)d 色咪冇哂囉?
HDR

D-lighting唔知得唔得呢

引用:
原帖由 adrianyahk 於 14-8-2008 19:58 發表

....你講多次D-lighting..
Nikon獨有既D-Lighting

17 12
發新話題