發新話題

光復上水站

引用:
原帖由 gtoray 於 19-9-2012 00:28 發表

光復呢個行動其實已經成功左
因為長期靠呢d行動唔係辦法
令政府認真對待就係成功之處

我相信保安局統籌既行動會有一定成效
但始終水貨問題並唔容易徹底解決
希望今次會有長遠有效既方法

其實唔止有"人 ...
版主,蛇有蛇路,鼠有鼠路,一定會繼續,而唔會禁明顯姐....

我所知道係有方法過到關而唔洗禁辛苦,但果d唔係運依d平價貨用的途徑

但最終問題都是在大陸,因為大陸太多假貨,引致大陸父母為了仔女,而落黎或搵人幫手係香港買返上去,有那個父母不愛自己的仔女?

那些說回去喝三鹿牌的人,是一班冷血的人,不配叫香港人

問題只是解決了一少部份,不是全部,野火燒不盡,春風吹又生

引用:
原帖由 gtoray 於 19-9-2012 16:57 發表

大陸多假貨是香港的錯嗎?
大陸父母為了仔女, 就要難為左香港父母嗎?

仲有一個重點, 大陸不是沒有正品來路貨
走水貨跟本是變相走私逃稅
不要將它冠冕堂皇!
版主,我沒有將他們行為冠冕堂皇,只是想說出,任何人也有父母,父母也是對仔女好(除非是那些冷血父母),但反思過來,如果你是大陸的父母之一,你真的會買比水貨貴幾倍價錢去買正品嗎?

你人工不再是香港那個人工,是大陸人工,你承擔得起那個價錢?

先別說這個話題,在港鐵入口阻止水貨客,是他們的行動,但也影響了正常生活的居民,那跟大陸人說"破壞日本店是可以理解"這句,是異曲同工....只是行為上是沒那麼暴力而已

我也有收到在上水站阻礙水貨客的邀請,他們原先是打不還手,罵不還口,但現在是本末倒置了吧.....

引用:
原帖由 gtoray 於 19-9-2012 17:30 發表

咁d大陸的父母既仔女就係仔女?
香港人d仔女就唔係仔女?
人地父母點樣千方百計對d仔女好, 唔關我事!
你冇人工買正貨, 要買走私貨, 我理得你!
問題係依家影響到我(地)就關我事

我都冇錢比仔女去外國讀書, 買 ...
依樣係供求問題,有需求,有商機,d商人就會搵貨比d客

講到尾,問題不是大陸人,而是海關(雙方的海關),港鐵把關問題,如果嚴既,就唔會禁昌狂

引用:
原帖由 WAIKO01 於 19-9-2012 17:43 發表

其實師兄你所說的也不是沒有道理,而且也道出了一些問題:內地的黑心食品,商品和部份香港人的自私冷血。
但不能拿來替水貨客走貨逃稅的求情借口 ,嚴加管制是必要的。
最慘係,管制果部份,不是市民可以做到....真係日日去企係果度?咁d水貨客咪去其他站分貨,依然根治唔到

好在依家個政府會做野,如果係以前既,真係當你地係傻仔......

引用:
原帖由 gtoray 於 19-9-2012 17:50 發表
我相信 jimmy 兄甚少搭港鐵到上水一帶
完全未見識過d水貨賊乞人憎之處
我以前住上水的,我睇住d水貨客越做越大,係近年黎先多左大陸人黎做水貨(自由行引起)

簽証易左,而且必賺既生意,比著你係佢地都會做

佢地係乞人憎,但如果雙方海關捉得嚴,根本就唔洗搞到今時今日既局面,當然要上面咁搞,人地都冇得貪,仲會搞禁多?就如唔關佢地事一樣

引用:
原帖由 WAIKO01 於 19-9-2012 17:58 發表

最近發現水貨客開始化整為零,在東鐵沿線進行調集。 (尤其是紅磡和旺角站的月台)
所以,行動只是影響一個站,如政府冇同上面傾,根本我地反轉香港都阻唔到水貨問題,只係佢地成本增加左,最終又係轉嫁比上面既用家

發新話題