發新話題

[吹水]有無諗過退休後去香港以外地方生活

最緊要唔係物價問題....係個人適唔適應當地生活習慣問題啦

我有好多親戚移左民去外國多年,都返黎香港

就係因為外國唔係想像中禁平等,加上出入買日用品一定要渣車(唔識渣車人士最大問題之一)

空氣一定會比香港好(因為地大,無需要起禁高樓,就易散d污染物)

舒適,一定會舒適,因為八成都是平房,有後花園可種花(香港就倒轉)

物價,除左發展中國家外,其他發展完國家一定比香港高很多(但發展中國家冇以上條件),因為稅款比香港高,買任何物品,食物都有稅款

引用:
原帖由 里安 於 7-9-2012 23:44 發表

我就真係麻麻地
其實香港係唔錯既地方(唔好講政治!!)

稅率低,機會多(不是賺快錢機會),自由度高,交通極度方便

有去過外國住一排既,就會覺得香港係一個唔錯地方了.....

引用:
原帖由 goodsmile 於 7-9-2012 23:48 發表
瓦努阿圖,我想住嘅地方
不要被廣告洗腦

不是想像中那樣的

引用:
原帖由 Lolanto 於 8-9-2012 00:19 發表
人離鄉賤
去到外國比人視作二等公民
遭白眼視作蠻夷不在話下
甚至好多工作都存有歧視
你做多D多左個份糧係出比白鬼
你一嘈就炒左你
以上係實實在在澳洲的生活經驗吖
澳洲都叫好啦,美國....英國.....更多可怕事只係d人見唔到....

我有親戚都係美國英國,都話當地對華人分分鐘比對黑人更差

因為眼紅華人勤力同聰明過佢地d白人(但事實真係以人種計,黃種人係排第二聰明人種)

加上佢地好多都係白人優越感既人....

引用:
原帖由 kai_matt 於 8-9-2012 00:46 發表
I have only be called a "Chinese Pig" by a negro in UK once
所以,始終都係香港好

i love hong kong

引用:
原帖由 kai_matt 於 8-9-2012 01:42 發表
Maybe u r right.......
but I will still choose to go abroad when I get old
well......who can tell wt future will be
當你旅行得越多地方,就會越覺得香港真係人地所講係福地

天災又少,限制又少,最少依家比以前八十年代好(經濟方面同自由度)

引用:
原帖由 T-800 於 8-9-2012 02:51 發表

為何有錢希臘、無錢瑞典.....?
願聞其祥....

Happy shooting!
因為銀紙偏值即物價升高,即用多左錢先買到同樣物品(香港人仲禁鐘意通漲呀拿,通漲係好聽既名,其實係啲錢唔值錢,銀紙偏值)
瑞典既福利熊歐洲數一數二好,但果邊搵工係難,同埋要有交稅同當地出世先有好既福利,因為我父母去過果邊生活過(我未出世),如我係果度出世,福利係極好…好似去到十六歲前所有讀書,奶粉錢,醫療,都全免

引用:
原帖由 潛陣水 於 8-9-2012 14:12 發表
講就容易, 邊個唔想離開呢個鬼地方
有錢先得架嘛

錦當然如果有錢既我都想走
我會選去阿拉斯加, 係香港咁高密度, 想搵d自然生活都唔得, 同時我比較鐘意大自然
你受唔受得凍先…果度最高溫只係十幾度,仲要勁乾燥,屋企門外一星期都唔知見唔見到有一個人經過…

發新話題