17 12
發新話題

解放軍輕兵器及"中華神盾"

引用:
原帖由 EIN 於 1-5-2012 14:20 發表
其實漁政船同普通軍艦(即係驅逐艦/巡防艦)分別大唔大....一向都想問呢個問題好耐 ,兩者性質上有咩分別
漁政講得難聽即係香港既海事處

引用:
原帖由 EIN 於 1-5-2012 14:28 發表

咁點解當有主權爭議,要派架漁政船而唔係派架軍艦?其實佢性質上係咪好似美國海岸防衛隊咁?
因為某條國際ONJ法例一個地方由某國家擁有/估據達50年果達地方就係佢的
而漁政船因為船上冇任何武器 而且係用作監視海上用途 但戰艦上有乜同埋同黎做乜都唔洗講喇
如果一個國家用一隻有武器既戰艦對另一個國家手無縛雞之力既監察船開槍你估果個國家會點做?等同軍人對平民開槍一樣 當然打佢鑊金
而派出去同菲佬軍艦對峙無非係為左引菲佬開槍 對方開完槍中國咪快活過神仙咪派兵打佢鑊金囉 而依家就黎滿50年菲佬壓力爆煲開槍都係遲早既事
中國要打實夠佢打嫁 但你知美國佬永遠搞事 中國無喇喇開槍緊係唔掂當 但人地開槍就 派兵都有藉口
漁政船講得難聽就係炮灰 好聽就係香港海事處

另外講多樣 依家中國係公海同菲律賓玩得好過癮 船有分大細 法拉利有分快慢 中國依家專搵啲高航節既船開盡TURBO係菲船側邊駛過 大船既浪花當然勁 一下駃過當然...一下淺晒過去

如果有師兄去左5月1下午果場應該會見到堆陸軍
見到既心中應該有樣野彈左出黎
中國陸軍真係全部好似鄉下出黎 連少校都係
但係海軍呢 起碼城市人 但丫頭就戴眼鏡...點解?(因為係大學讀專科囉

用神盾係因為性能上同美國既神盾級相若
而171同571上既垂直彈導導彈係俄羅斯既原有導彈改良為可以垂直彈射
而船身主炮就係法國既野再改良
頂頂個機槍都係係荷蘭到屈番黎 點解?咪就係因為佢對台售武 而中國就話你冇理由賣比佢嫁WO 就係咁樣得出一枝每分鐘4200發既機槍(後期打攔截唔到既導彈用
而佢個炮更加改良到激光同雷達瞄準
四個相控陣雷達更加唔洗講 F-22都冇地方避

其實中國真係好醒 雖然話佢係用外國技術 但係佢真係洗少好多錢又研發到更加好既野 未曾唔係一件好事
遲啲有國產F22睇嫁喇 技術都係美國佬F22到改良出黎嫁(熟中國軍事既人應該會知點解會有架美國佬既F22比佢改

引用:
原帖由 nishi 於 2-5-2012 23:43 發表

神盾呢個名係外界改既姐...
中國一直都只係話同神盾系統效能差唔多既相控列陣雷達系統
知到既人肯定唔知咁少野喇 隻野分分鐘可以超越西方神盾級...

引用:
原帖由 tango10 於 4-5-2012 10:07 發表
咁打仗有時又唔係剩係靠武器既! 當年俄佬被避埋死角, 咪又係靠一批易巨量生產的武器打到去柏林!
美佬雖貴為超級大國, 但在越南, 阿富汗, 伊拉克咪又係陪了夫人又折兵!
你睇今日南韓, 最利害的武器一定唔 ...
算把喇美國 依家開始愈黎愈唔LIKE美國佬

引用:
原帖由 wan1996 於 5-5-2012 02:42 發表
唔知有冇師兄可以比較下
中華神盾同
美國正牌神盾?
THX~
好難真係比較 中國神盾仲有好多不明朗因素 有去參觀171既都應該會留意到好多放武器既地方都係空左
唔似美國成日show出黎 所以依家比較都係性能上既比較 但係美國神盾既年代同中華神盾既年億係冇得比既
但係睇江南船廠不停造隻神盾 點都會係中國既主力艦
依家真係要等打菲律賓同日本果陣先知隻船實際有幾勁

引用:
原帖由 nishi 於 7-5-2012 13:04 發表

就算真係打起上黎都未必一定係部艦既科技...
戰術,環境,運氣都會影響到戰果...所以跟本上冇得特別去比
最多就從系統既specs去比較邊隻做得多d野...不過似乎中國佬唔會學美國咁乜都講晒出黎...
依家我覺得最不明朗既因素就係船上既兵仔 有隻再好既船兵仔唔點當都係廢船一隻
but you know , china not like american 人地美國訓練出黎真係唔同 可能最終會輸係依到

引用:
原帖由 tango10 於 9-5-2012 18:44 發表
海軍派艦隊南下, 分分鐘開戰!
中民日報:「忍無可忍,無雖再忍。」
依家菲律賓只有三條路可走
1:中菲開戰 但結果,大家知喇
2:菲國乖乖交出黃岩
3:軍事政變

引用:
原帖由 tango10 於 9-5-2012 19:18 發表

其實我都唔知架? 因為國產航母尚未列裝,所以艦隊防空近的可由岸基戰機提供協助,遠的只可靠本身防空導彈, 
不過沒有空中保護始終大風險! 所以配合航母是最重要。我好混亂呀!
中國航母既用途可能同北約會有些少唔同 始終中國戰機性能未完善 瓦號可能都會主力防守
中國唔似美國舊左既艦就去賣/炸 中國反而會減低艦上對抗能力係遠距離做一個發射導彈既平台 正係中國人講既物以利用
反而航母真係有機會係防空既作用 甚至制空黎保護艦隊 YOU KNOW 現代打仗其實真係洗乜派戰機去制陸地上既空同去轟炸 依家射導彈真係玩晒
依家中國好多艦隊都有啲舊船專係射導彈 其實一個艦隊頂多咪得一隻航母 又得航母先可以升降戰機 戰機又要制空 有幾多時間真係去打丫
其實制空最主要都係保護艦隊既姐 遠既導彈咪又係攔截 係船上裝一枝導彈快過戰機降落換導彈喇

引用:
原帖由 wan1996 於 12-5-2012 00:45 發表
之前都話過用東風21C打航母啦~
唔知中國既定位同反干擾技術得唔得,
成效存疑.....
利用岸基彈道導彈當然可以破壞人地D岸上設施啦~
不過點都要由Marine去佔領 / 上岸起橋頭堡。
所以如果海 / 空權失卻,
中國一 ...
依家咪下下睇死中國喇 依家中國既訓練都係以外國既做基礎
現代戰爭仲有幾多真係講登陸戰丫
中國既定位技術應該係全世界最好既 但反干擾就一般

引用:
原帖由 nishi 於 12-5-2012 00:49 發表
不過始終中國有樣野有少少優勢既, 就係夠多人...而且資源都總算自給自足到(是嗎? 不太清楚...)
必要時動員大量人手建造新武器...學美佬二戰咁一星期啤一隻航母仔出黎...
依家邊有可能學二戰 整船放龍骨都唔止喇
同埋中國既軍人都係二百X萬咋嘛 人海戰術打唔到
資源唔可以話自給自足 要睇好多方面 石油就一定唔得

引用:
原帖由 kimkileo 於 15-5-2012 23:42 發表

中國既定位技術係全世界最好既 .....唔係化....
中國既雷達技術真係世界最TOP的(佳因俄羅斯) 美國就反而主力搞隱身性能

引用:
原帖由 kimkileo 於 15-5-2012 23:54 發表

中共正規陸軍應該約一百二十萬到,但係周邊日本陸上自衛隊,台灣陸軍得十幾萬人
雖然依家既戰爭唔應該存在人海戰術,但係相對周邊小國人員仍然係有量既優勢
唉...中國既陸軍...去睇171同開放表演果兩次見到班陸軍真係...全部都係鄉下出黎...相比海軍...有一大班書蟲
其實人多真係好辦事 但應真講一句 中國真係應該加快速度訓練更強既特種部隊
中國既特種部隊同外國特種部隊既實力實在差太遠了......同埋中國正係識去發掘專科人材...冇去發掘真係去囉架餐打既人材

引用:
原帖由 tango10 於 15-5-2012 22:29 發表

但係咁喎! 中國有樣好唔同, 有大量的武警用於內部保安. 二百多萬的解放軍都可用於對外作戰.
正所謂中國內外都係敵人 人民高叫要求自由 外國要求中國透明...
有武警又如何呢 遲早咪又再次用於陣壓 唔係講咩 中國再唔去完善發制真係冇幾耐再可以發展落去
但係的確中國分開對外同對內 但係N百萬個人入面有邊個真係有番咁上下實力

17 12
發新話題