發新話題

調查:零用錢愈少愈容易抑鬱

我已經抑鬱左啦.....
我係完全無零用錢架......
平時娘親大人只係俾我每日35蚊午飯錢......
唔係番學日就一蚊都無.............
平時只可以死慳死低食飯先有剩錢.....
如果食學校canteen果D食唔飽既飯都要22蚊 ....出去食飽飽要成33蚊
每個星期儲到30蚊左右......
儲左好耐先夠我買枝FPG......

引用:
原帖由 rho837 於 12-7-2012 15:53 發表

呢啲先叫正常, 你有今天既光景, 大過會自己識揾錢.
搵錢話咁易咩...........
我由6月頭開始搵暑期工....搵左十幾份都無回音....
已經兩個幾月1蚊收入都無........

引用:
原帖由 ayaka 於 12-7-2012 16:18 發表

唔會呱, 係街派傳單都有呱
公司樓下有幾個妹妹仔派傳單, 重幾靚女tim
其實最主要原因係因為我無工作經驗.....

引用:
原帖由 ohnavi 於 12-7-2012 17:15 發表

物都試下,心頭吾好太高,
辛苦D都無所謂,
行左第一步就易好多
搵左D倉務/包裝/會所接待/文員/programmer...算唔算心頭高?
不過D顧主知道我要成日請假都應該對我印象打折扣....

引用:
原帖由 rho837 於 13-7-2012 13:40 發表

香港地! 好衰! 我揸架貨車帶個仔上學! 班坐明星VAN既行出來寸到爆! 眼啤啤驚死自已個仔女同我地啲細路玩! 如果掔張! 洗幾佰萬去續"虾樂"啦!

唉! 洗係細路既錢都唔想計! 冇仔女養! 供多層樓都 ...
我聽個一個咁既故事
有個中一仔搭私家車番學都遲到
佢解釋話 因為司機要車左啊爸啊媽先可以車佢
跟住老師同佢啊媽傾左一陣
佢啊媽應承左俾佢每朝搭的士返學(西貢->何文田)
------------------------------
成班同學都啤住佢

發新話題