發新話題

[認真] 南丫島撞船事故

原本成家人去睇煙花...結果搞到咁....

引用:
原帖由 abcd123 於 1-10-2012 23:50 發表

係真唔係?

你不如講你d風邊到收番泥,我地自己睇la,
吓吓都要你加個post,煩倒你就唔好la!
真架
NOWTV有
李剛出左黎話幫手向廣東借打撈船

應該死左1個
有一名人仕被白布覆蓋
有血水流出

綜合資訊
晚上八時半,一首載有124人的港燈船隻與一首中環往南Y島的港九小輪相撞,港燈船隻被攔腰撞中,船上超過100人趺下海,船隻兩分鐘後急速沈沒,只有船頭部份仍在水面
最新消息有101人獲救,8人証實死亡,傷者被送到海怡半島碼頭轉送瑪麗醫院,有傷者送院時失去知覺,亦有人與妻子及兩名子女失散
港燈指當時港燈船正接送員工觀賞煙花,當時船隻沒有超速,沒有偏離航道,開船約5分鐘即被撞到,另一隻船不顧而去,港九小輪指要詳細調查才能確認,而船長及數名乘客亦因身體不適而送院治療
事發後消防及警方趕到救援,救起101人,港燈指船上安全設備足救200人所用,不存在維修及設備問題
特首CY對傷者表示慰問及下令全力救援,中聯辦副主任李剛表示正聯繫廣東當局調派打撈船協助救援
政府設立熱線1878999供家屬查詢
last update time 0110

引用:
原帖由 阿堅 於 2-10-2012 00:35 發表
我頂 , 同佢編輯同刪......禁到手軟.....
block左佢只係唔俾回呢個post得唔得?

#34有個簡短易明版,唔想追post既人可以睇~
http://www.civiliangunner.com/cg ... p;page=3#pid1019716

引用:
原帖由 MK~ 於 2-10-2012 01:16 發表
同佢雙撞果隻係港九小輪
當時船上都有乘客

呢道有報導指:
港九小輪的乘客表示,撞船後船長一度表示要留在現場等候救援,但船上乘客擔心渡輪會下沉,要求船長返回榕樹灣碼頭。

http://hk.news.yahoo.com/%E6% ...
跟據國際法好似發出mayday之後要盡可能救援架播,走佬會被人charge

發新話題