發新話題

[認真] 2012世界災難、UFO、世界神秘事件、預言、宗教、靈性....講場

引用:
原帖由 loveless 於 3-9-2012 18:26 發表

Not according to Douglas Adams
..............
dunno wt to say
dunno how to response

引用:
原帖由 loveless 於 3-9-2012 18:47 發表

我係亂來的.

PS. 教友一般會同我講, 地球大概有六千多年歴史.
基本上我一樣是不知說什麼才好.
個人覺得沒有需要去攻擊一個宗教信念,
只係希望他們亦不要迫我去信.
I will never force others to believe in Christianity,
but yet no one can force me not to believe in Jesus Christ.

引用:
原帖由 loveless 於 3-9-2012 19:02 發表

we have mutual respect for each other then. cheers.
yea, bro

引用:
原帖由 T-800 於 3-9-2012 19:10 發表

地球怎麼可能只有六千多年歷史.....?
而軍醫郤確信上帝、耶穌是真神、是聖子.....問題只是現今流傳下來的基督教或天主教經典的內容是否完全準確無誤....?或者裡面的意思有否被人曲解、修改過呢....?這點相信仍存在 ...
exactly!
I can hardly agree to some of the Bible interpreters.......

引用:
原帖由 2slow 於 3-9-2012 19:54 發表

Exactly what I want to point out

我覺得, Bible 經歷左幾千年, 不知道被刪改過幾百多次,
原文Hebrew寫, 跟著translate到其它語言,
有好幾十個version, 之間又唔知比咩人修改過,
究竟人們理唔理解原作者 ...
你曾經係基督徒咁易話圍啦
我認同係聖經有機會俾人曲解
其實好多人話聖經矛盾 就正因佢地唔夠明聖經
例如利未記set ge一啲守則 去到新約其實已經廢咗
聖經其實係一本書 係要成本睇 下下分開黎睇就好易會錯意

引用:
原帖由 於 4-9-2012 03:21 發表
咁要節錄聖經咪要成本擺哂出黎
no, but u have to firstly read it once, see if there is any contradictions; and then quote the citations.  Usually we will quote more than one chapter.

引用:
原帖由 2slow 於 4-9-2012 10:20 發表

就當天父的一日係一個時期, 如一千年, 一百萬年...
咁Genesis入面講, 神在第三日造左花草樹木, 但第四日先造星星月亮太陽,
呢兩"日"之間如相隔一千年或一百萬年, d花草樹木如何生存??

ok, 我自問自答,
[ ...
如果一個人講一句"要有光,就有光"; 你覺得佢可唔可以叫啲花花草草一千幾百年喺無光嘅情況下唔死
正如 一開始嘅人 個個都九百幾歲,以現今角度 同樣係難以理解
又俾個你可能唔多滿意嘅答案
如果神做嘅嘢 人下下都理解 佢就唔係神啦
如果神做嘅嘢 我同你下下都理解 咁點解我同你唔係神而係人
我相信嘅神有能力整停一戰 二戰 911,點解佢唔停?我唔知
其實呢啲問題就好似去到神有無可能整舊佢搬唔起嘅石頭
我呢啲凡人 真係唔識答

引用:
原帖由 2slow 於 4-9-2012 10:29 發表

同意, you can never apply rational reasoning in understanding Bible
科學的最根本原則是不斷質疑自己
信仰的最根本原則是不去質疑自己

[教徒mode]只要信, 不要問[/教徒mode]
MISCONCEPTION!!!!!
信仰的最根本原則是不斷質疑自己
信仰的最根本原則是不去質疑主
That's why I can accept Science and Christianity at the same time.

引用:
原帖由 2slow 於 4-9-2012 11:58 發表

- 既然係神講的話, 點解人可以廢除左佢

- 成本聖經跟本就有很多隱喻, 我知道如果光從字面去學, 肯定會走入迷宮, 十分認同你話聖經要成本去睇, 咁即是我無可能只選擇睇入面正面既野, 唔睇入面負面既野, 正 ...
回答一
有啲係神自己廢嘅 因為時代變嘅問題

回答二
我都想知 不過唔會強求 我知佢做嘢有佢意思

回答三
認同

引用:
原帖由 RCman 於 4-9-2012 12:21 發表

你呢六個字好中point呀
你嘅睇法姐
我都話我好信科學
我大把嘢成日捉住牧師問
然而 我係基督徒

回覆 236# 的帖子

暪就一定有 不過睇下暪幾多

回覆 238# 的帖子

其實我一早講過12年照理就唔會末日
Nibiru真假我都唔知 亦無乜研究
不過我覺得美國政府一定有隱瞞關於外太空嘅嘢

回覆 240# 的帖子

如果我都可以有幸見下就好喇

引用:
原帖由 yobit 於 4-9-2012 20:00 發表

所以我如仲意望住個天,成日做下做下嘢就望下office個窗..睇下有冇料到...
hahaha
I will try so

引用:
原帖由 T-800 於 5-9-2012 00:00 發表
一套不錯的影片:

http://www.youtube.com/watch?v=_ELWEzRnJJs&feature=youtu.be

HAPPY SHOOTING!
interesting
still watching

發新話題