39 123
發新話題

岩岩睇完1984

岩岩睇完1984

岩岩睇完1984

話說最近都幾忙, 所以少上

岩岩睇完1984, 超好睇, 少有地可以話題嚴肅, 但係超有趣味

故事係講1984年個時, 世界各個极權社會的發展, 同人性如何在极權社會下被扭曲

係警世之作

激起左我對世界歷史同政治的興趣, 所以即刻問左朋友借好多書

誠意推介俾大家

引用:
原帖由 車神勇 於 1-6-2012 20:47 發表

今晚又唔駛咁悶啦
上次賴賬, 係我唔岩

引用:
原帖由 車神勇 於 1-6-2012 20:47 發表

今晚又唔駛咁悶啦
其實你地係咪太得閒...你地好似係大人WO

成日見你地花大量時間上CGF吹水, 又唔做D有意義的野

咁樣個人點上進

引用:
原帖由 車神勇 於 1-6-2012 21:24 發表

放左工做完有意義的野咪上黎望下LO
平時都係望兩眼就做第二樣野
但係咁岩又見到你開POST
所以咪又花上大量時間同精神回覆你的發言

上進呢樣野我就無乜架啦
份工又無乜壓力又無乜野做,人工又唔錯
穩穩定定 ...
我始終接受唔到安貧樂道這種思想

引用:
原帖由 gtoray 於 1-6-2012 21:33 發表
我地真係唔上進!
阿公你管理CGF好似有錢收GA WO, 條水應該唔錯啦

引用:
原帖由 衰人 於 1-6-2012 21:36 發表
我返
朝八晏五半
五天工作逢星期6、日同公眾假期休息
個人準時收工
人工唔差都ok啦
上進???要嫁不過得過且過都夠
我真係唔多接受到

得過且過都係暫時兩餐溫飽, 就算你對物質要求唔高

都要計劃下退休la, 又要計劃下未來養妻活兒,

同時要未雨綢繆, 如果有日親人染左大病, 你本身手頭緊的話, 點樣應付緊急情況?

我個人呢, 就想過上等人生活, 俾D仔女去外國讀書

我認為年青個時, 應該盡力搵錢,搵得幾多得幾多, 咁樣對自己同親人同朋友都保險D

至於點樣上進, 上位係題外話, 但係至少要終生學習LO

引用:
原帖由 sergeant3007 於 1-6-2012 21:56 發表
庇護工場請人呀, 你咁上進, 做呢份工一定有前途.
人工太低+冇野學+冇位上

唔做

引用:
原帖由 sam524 於 1-6-2012 21:42 發表
我反而想問
何為"扭曲"先
係唔同時代,唔同情況,唔同宗教背景,etc.下價值觀都有唔同

你咁醒目 一定答到我喱個問題o既
其實你個問題係咪問1984 D人 ge 性格or 價值觀係點??

引用:
原帖由 sam524 於 1-6-2012 22:07 發表

我問緊你哲學性問題
扭曲係指人失去左做人應有的權利和尊嚴, 同時處在不人道, 危險的環境下(如思想自由, 行動自由被剝奪)

冇左正常人應有的价值覲, 道德, 人倫等等

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 1-6-2012 22:34 發表

做鴨, 有人工, 有野學, 有位上
唔得, 我的家人接受唔到, 其實我個人都接受唔到

引用:
原帖由 車神勇 於 1-6-2012 22:38 發表

挑,唔好覺得你自己係聖人先得架
我想嘔呀
唔係我聖人, 而係成功人士都係咁

應該仿效

引用:
原帖由 sam524 於 1-6-2012 22:39 發表

請定義"正常"
正常是不可能定義的...

但係要搵`最正常`的話, 就係西方的普世价值

唔好問點解, 至少強權係咁定義

引用:
原帖由 faihk 於 1-6-2012 22:42 發表

請講出 "成功人士" 定義, Pls!
對我來說

成功人士可以有兩個元素, 有其中一個元素都叫成功:
1. 搵到多錢
2. 有社會地位

引用:
原帖由 sam524 於 2-6-2012 00:30 發表

咁既然"正常"定義唔到
咁又點定義"扭曲"
我意思係個定義係永遠唔會有共識

咁講來都冇咩討論价值

引用:
原帖由 車神勇 於 1-6-2012 22:43 發表

效你老味咩
新地個三兄弟夠成功又多錢
咪又係要貪污

你出哂D "J"毛先講野啦小朋友
人地過到上等人生活就得啦

貪污要貪都好都大有學問