22 12
發新話題

[歷史]點解廣華街會有咁多鋪頭賣槍

嘩!幾位大哥d資料十分詳盡,難得記性重咁好 ....軍醫年紀大尤其近年記性差了,浄係記得自己早年幚襯過廣華街以外買槍的:
官塘模型( 30年前 SS9000時代,好細間路邊檔位... )
官塘巴士站偉利
佐敦興記
SSP福利
荔枝角道三和
SSP兆利隆(買過枝Charter Arms Bulldog 左輪,當年係得佢有得賣)
勝利道宇就
太平洋(當年超人成日喺度),前幾年再重蓬打過摩x....
灣仔南太平洋
黃滿
千你達
紅磡廣場地下大舖同樓上一樓有間
買Daisy、高士文果d 4.5mm槍去倫敦廣場搵袁大哥....
灣仔一樓戰4.....賣咗支gamo co2 2吋半左輪(算好後期了...)
20年前灣仔近交加里灣角位果間(唔記得叫乜名....?
20年前改槍搵麥林(唔記得乜嘢商場....?  ),舊年再重蓬打過海灣....
10幾年前官塘戲院斜路(唔記得叫乜名....?
20年前銅鑼灣近禮頓道轉灣位果間(唔記得叫乜名....?
20年前集成中心(好似唔係叫蛇3.....叫國際....??
古代係咪有一年喺北角有間細舖(門口飾櫃有枝亞沙兒M60)....?

其它無乜印象,人老真係無記性,還係tango兄、皇太后您地好記性 !  請受軍醫一拜!

Ps:可否解答以上軍醫已遺忘的問號....?

Thank you so much....!
Happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 queen 於 4-5-2012 03:26 發表

10幾年前官塘戲院斜路(唔記得叫乜名....? )
太后即係太后....好野....
死啦...唔記得自己有無去過星光行tim...應該有掛? 但最記得袁大哥係「倫敦」果陣我去得最多....後期先知金巴利仲有間....前幾年再去過大角咀搵過佢一次,感覺好像面目全非了...

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

太后:咁您記唔記得20幾年前灣仔近修頓又近交加里裡面位果間叫乜名......

引用:
原帖由 失去靈魂騎兵師 於 4-5-2012 09:07 發表
我無記錯佢賣4.5mm野
沒錯"高力行"門巿最初是在星光行,當年仲有賣槍腰帶、Ipsc皮帶、槍套、電筒、百利x箱、袋、服裝等.....後來去左倫敦,最後去埋大角咀....

引用:
原帖由 失去靈魂騎兵師 於 4-5-2012 08:58 發表

三根

隔離係國泰新宇大廈

九七後阿祖唔玩後搬落旺角
應該唔是三根,因為間嘢唔是浄賣槍,有其他模型賣,我仲記得有個肥仔sale,好多水吹.....(MGC 93R時代.....)

引用:
原帖由 tango1997 於 4-5-2012 11:41 發表

想問下"倫敦"係唔係彌敦道尖沙咀差館過馬路街角呀
十字路口,而家叫莊士倫敦廣場....

HAPPY SHOOTING!

Tango兄:請問古代前身是否有在過北角(定銅鑼灣)...因以前買過一次槍,係一間小舖買唔記得乜名.....

引用:
原帖由 tango1997 於 4-5-2012 11:49 發表

哦....當年去過......鋪位在地庫.....
沒錯在地庫....

引用:
原帖由 tango1997 於 4-5-2012 11:54 發表

北角
真嘅....?(好彩無記錯姐.....)

引用:
原帖由 tango1997 於 4-5-2012 11:58 發表
有無師兄有印像天后未到銅鑼灣左邊上樓有間閣仔鋪........買裝備為主........係呀老虎仔睇檔(王足坑教射野個個)
係咪幅牆上面畫咗d飛虎隊塗鴉果間....

引用:
原帖由 tango1997 於 4-5-2012 11:59 發表

個陣新場冷氣勁正
我係果度買咗支珍藏版鍍銀打cap射薯仔嘅迷你左輪,keep到而家....

引用:
原帖由 tango1997 於 4-5-2012 09:06 發表

應該可能係叫遠東啊
應該係遠東,有車仔賣....

引用:
原帖由 mike-mike 於 3-5-2012 18:55 發表

咩事就唔知了, 華山對我而言係頗新的牌子了...

印象中禁售係80後半的事, 當時除了CAP, 弩都差唔多禁了, 以前係D商場都有賣弩的舖頭.
當年好易買弩....百貨公司體育部、旺角花園街亦大把有賣,軍醫以前有支細嘅手槍型弩仔,只係三舊水....

HAPPY SHOOTING!

引用:
原帖由 tango1997 於 4-5-2012 12:13 發表

你真富貴
當年支嘢好平架咋....

引用:
原帖由 tango1997 於 4-5-2012 10:28 發表

乜諗哥你刀識。。。回想當年新星個期。。。乜諗哥玩新扎老差骨幹深CID碌。。。典解係新扎又老差骨碌呢 。。。新扎=朝行晚拆。。。老差骨=吋半管左輪+高腰皮袋 。。。一路幫小雲打天下。。。一路不 ...
嘩...幾乎miss咗呢段.....呢d料小弟真係唔知咁清楚喎..... ,原來果度就係”仙達”小弟真係老人痴呆...

22 12
發新話題