17 12
發新話題

[認真] 唔洗鬼打鬼,香港好快會禁槍

引用:
原帖由 geoprotex 於 18-8-2014 17:32 發表
如果開專頁切忌太多細節,一來街外人睇唔明,二來玩開嘅會嫌煩,簡單列出幾個法例相關嘅大原則即可,舉個例...

我承諾:
(1) 只使用符合法例規定槍口動能在2焦耳以下的氣槍。
(2) 絕不使用氣槍作違法 ...
非常讚同。。。。其實做到以上三點已十分足夠,不管玩AIR GUN,或AIR SOFT GUN也一样,無分別!天下太平了。。。。

Happy shooting:

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 geoprotex 於 18-8-2014 17:06 發表

其實關鋼珠咩事呢?玩氣槍唔係只得wargame,仲有IPSC & 運動射擊,假如wargame界提倡禁鋼珠,咁同黎會長建議禁airsoft有咩分別?
做任何事都要過得自己過得人,雖然我都唔玩airgun。
十分讚同!
Wargame界當然禁用鋼珠la,邊個會白癡到用鋼珠來打wargame...?!而UNDER 2J 原是法律明文規定,根本不存在提吾提倡既餘地。。。!
而真正守法既玩槍人是一定知到乜野槍應該用來做乜的。。。否則玩水槍一樣可以拿來犯法。。。!
〝做任何事都要過得自己過得人。。。〞呢句最有point! ,但有幾多人識??
Happyshooting!

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 0o0p 於 19-8-2014 03:37 發表
現實中大部份事情介於過唔到人過唔到自己/過到人過唔到自己/過到自己過唔到人之間...
禁鋼珠就有人用玻璃彈 禁埋玻璃彈就有人造銅珠
彈種不能透過禁來控制 只能透過指定材料來應對
最好整一種 ...
嘩。。。好深奧的難題。。。
Ps:鋼珠邊有可能禁到,新填地街D工業啤鈴鋼珠點禁(乜野SIZE都有)。。。??!!禁左鋼珠AIRGUN,鍾意犯案果班一定好快改支AIRSOFT GUN打工業啤鈴。。!吾好同軍醫叔講改吾到,鍾意犯案班友絕大多數比得起錢又有門路,要改支AIR GUN jjjjjj....易如反掌。。

Happy shooting

引用:
原帖由 0o0p 於 19-8-2014 03:37 發表
現實中大部份事情介於過唔到人過唔到自己/過到人過唔到自己/過到自己過唔到人之間...
禁鋼珠就有人用玻璃彈 禁埋玻璃彈就有人造銅珠
彈種不能透過禁來控制 只能透過指定材料來應對
最好整一種 ...
嘩。。。好深奧的難題。。。
Ps:鋼珠邊有可能禁到,新填地街D工業啤鈴鋼珠點禁(乜野SIZE都有)。。。??!!禁左鋼珠AIRGUN,好多台灣無blowback的GAS長槍AIR SOFT GUN要改大jjjj毫無難度可言。。。鍾意犯案果班一定好快改支AIRSOFT GUN打6mm 工業啤鈴。。!吾好同軍醫叔講改吾到,鍾意犯案班友絕大多數比得起錢又有門路,要改支6mm AIR GUN jjjj來打6mm工業啤鈴珠簡直....易如反掌。。

"玩具槍" 既標準竟然同ロ徑有関......? 什麼羅輯...???

1. 馬路仙8mm AIR SOFT GUN不是玩具槍....?
2. 2J以下 RAM 粉彈槍ロ徑超過10mm 不是玩具槍....?
3. 6mm AIR SOFT BB彈 =.25ロ徑.....
總之:
2J 以上就是真槍,理得您セロ徑乜彈.....
2J 以下就是玩具,理得您セロ徑乜彈.....
總之攞支鎗亂X咁射打到人、畜就是"武器",告得、拉得!理得您セロ徑乜彈,定文具店黄豆鎗.....一様犯法!
只要緊守以上三條....天下太平;
違反了.....天下大乱;
歪曲了.....天下分化....!
軍醫認識本壇有法律界人事玩開AIR SOFT GUN同時有玩合法AIR GUN,有時間既請比D意見....

HAPPY SHOOTING!

引用:
原帖由 gtoray 於 19-8-2014 14:54 發表
但的確有部份降J air gun
實在非常容易回春
我認為不法之徒因此容易入手
AIR GUN亦有好多本身原廠不用降J亦不超2J:如徳佬4.5MM CO2 PPKS 原廠1.5J;徳佬4.5MM CP99 CO2 COMPACT 原廠1.85J;daisy手動彈弓牛仔槍原廠得1.6J....亦有好多原有用途係FOR FUN & target,不是for 打獵....
但的確有D"掛羊頭賣狗肉" 的"巨力"水貨(不法之徒犯法就係用果D...),所以話要分開講,全面D...絶不能一概而論.....絶對同意 Tango兄所言:加強刑罰最實際...
正如小弟上朮所言:
好多台湾無blow back 6mm Air soft gun,要改打6mm工業鋼珠jjjj傷人亦毫無難度,易如反掌,故此有人係要犯法的話,問題係D人渣度,吾係槍度!

happy shooting!

<<如果只係睇唔過兩焦投射物作犯法及不犯法定義就太過膚淺........>>

我都覺得膚淺,其實香港政府重有好多法律都"好膚淺",而呢D"好膚淺"法律係立来比市民去遵守而吾係去挑戰......
係呀....當年英國佬班専家一D鎗械知識都無,我地論壇D大哥鎗械常識勁イ巨地多多多聲.....勁   
勁到可以不依法例自行定義"玩具鎗"的定義( 當然可以,香港仍有言論自由,自己鍾意點定義都得架.....不過吾好強加於別人戓誤導別人就無問題架LA.....。)

有朝一日等本壇D師兄做左香港政府立法的話事人就一切好辧!天下太平....搞掂

引用:
原帖由 tango1997 於 19-8-2014 08:17 發表
其實我個人覺得。。。改例就一定要改。。。保持現有對對槍械及投射物既法例經己足夠。。。要改。。。就從刑罰方面著手。。。唔好再乜野最高刑罰x年及罰款x萬。。。判完當初犯就罰錢了事再加乜野守行為呀。。。社會服 ...
TANGO兄:又有幾多人好似您諗得咁中肯持平呢....? 求其"自已吾玩果D 野" 禁Q左イ巨咪算LAW,理得イ巨合吾合法咩....

引用:
原帖由 tango1997 於 19-8-2014 17:33 發表

你哩句野。。。。可唔可以講解吓係乜含意?。。。thx
我諗係四個字"好自為之〞掛。。。軍醫玩槍咁多年,由冇call 机,冇手機,冇電腦,冇上網年代玩到而家。。。周不時都聽到坊間傳說政府禁左呢樣,禁左果樣啦渦。。。。云云。。。。見怪不怪啦!講出口果D朋友加埋自己D想象力,係完全吾洗負責架。。。。
拿拿拿。。信者得米,有合法真件既C兄快D拿拿声囉晒出來自首啦。。。一唔係送晒比軍醫,小弟多多都唔怕架。。。

引用:
原帖由 rho837 於 19-8-2014 19:18 發表
軍醫叔只要你LIKEY! 冇問題! 我櫃內啲乜槍密槍送曬比你又有乜問題呀!
合法果D至要...哈...

其實合法玩槍人,wargame人真係應該團结做番D嘢...但点做法應該商討一下...

話說回來:其實市面上既AIR GUN亦有分
1.真正可以打2J以下正常運作的,原廠唔過JJ,(或原廠火力只比JJ多少少。。。),呢類槍多數有代理,及經過廠方認真降火。。。:
如U記P.38, MP5K PDW, 馬卡洛夫,px4, CP99compact, ppks,
gamo PT85 , compact,
Daisy 早期手動牛仔長槍系列
台灣WG co2左輪等等。。只要小心使用絕無問題
2.掛羊頭賣狗肉類的PCP/ 彈簧高火力AIR GUN水貨。。。尤其PCP及.22,.25類。。。幾乎可以肯定不可能降低至2j仍可正常發射。。。賣家只是夾粗把它們搞到射唔出來瞞天過海。。。
軍醫必須說明呢類槍造工用料精美,如真係買來擺/收藏沒什麼問題。。。但切勿嘗試令佢射得出,因為幾乎無可能在2j以下正常射擊,一射得出結果不是嘔彈就是必然過晒大火!!!

呢D就係小弟軍醫想要發放的正確信息。。。

有時ㄧ句〝好自為之〞真是好合用,請果D立心犯罪既不法之徒〝好。自。為。之!〞

至於玩真件既人亦應該好清楚邊D玩得,邊D係違禁品。。如果分唔到,請唔玩好過。。。

Happy shooting!

總之大家醒定D,守法從規,清者自清,多發放正確信息。。。不要自亂陣腳就好了。。。

HAPPY SHOOTING !

引用:
原帖由 rho837 於 19-8-2014 21:48 發表

No problem 我余左玩具之外! 全部都有牌cover!
車。。。有牌就留番自己玩啦。。。

引用:
原帖由 rho837 於 19-8-2014 21:54 發表

唔通你係 H K Z A 派來!

你食左水銀面湘! 係化輪宮隔離擺擋! 咪真係叫大家以後唔洗玩!
有冇〝發財功〞。。。我鍾〝發財功〞多D。。。

Happy shooting!

17 12
發新話題