發新話題

反鋼珠、反鉛彈,否則wargame好快會完蛋!

引用:
原帖由 K0711 於 7-4-2013 18:14 發表
老老實實唔影響人同生態既話當然冇問題,你知唔知日日返工聽日人問AIRGUN既時候10個有8個都問你打唔打得死D老鼠牙??打唔打到死D 烏類AR,你就知唔正常玩AIRGUN既人比正常既多好多.
而且AIRGUN本來就唔係under 2J 既野 ...
1.D儍人點問係d儍人嘅事,自己唔儍就得...
2.因為當年香江正苦D專家定左少於2J算玩具唔駛領牌law...過2j就梗唔得la....呢位小朋友有無聽書架,要請教問香江正苦law....
3.AIRGUN一定要過2j ,聽邊個講架?到底您知唔知乜嘢叫AIR GUN,乜野叫AIRSOFT GUN 架....?

4.唔正常玩AIRGUN既人比正常既多好多.....???乜嘢理據泥架...邊間大學做嘅研究報告..?咁咪日日有新聞至啱...???

Happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 gtoray 於 7-4-2013 20:13 發表

其實點解d人講極都唔明??
大家真係用下腦諗下啦!
唔好以為用咩自我規管同踢走非我族類就可以保住自己個玩意

本身對於槍械既法例已經足夠
跟本唔需要多此一舉做埋d多餘野自閹
唔好諗住退一步人地就唔進一步 ...
阿公即係阿公.....

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 33tt 於 8-4-2013 02:12 發表

軍醫兄,很多師兄已解說了4.5mm 這問題多次,重復又重複,但他們好像聽不懂看不見一樣,只好嘆一聲.....唉!
回答你在166的疑問,G=雞,明白未?
1.無辦法,而家D小朋友係咁...無計,有D仲講埋閹槍....問點解閹槍要攞牌而2j以下AIRGUN 唔洗攞牌喎....?
答=閹槍因為除左唔可以發射之外,成支都係”火藥武器”簡稱「火器」嘅零部件....法例上,任可槍械(包括玩具槍)只要身上裝有”火器”的主要零部件已經有可能違法了,與發射力無關!話知您射唔出...閹槍成支都係100%嘅”火藥武器”,咁點解唔洗領牌?點解咁怪架...?無得解!唔好問我點解,要問去問警察部點解啦.....
又有人問有幾多AIRGUN係原裝都唔過2J嘅....?隨口數都有幾支:
daisy 95b牛仔槍(1.7j)
daisy RED RYDER (1.6j)
Walther CO2 CP99 Compact(1.9j)
Walther co2 PPKS (1.5j)
marksman 1010 classic(1.3j)
daisy 840 grizzly(1.8j)
隨口數都唔少...
其他....唔多講La...講到氣咳!救命....!

2.G...原來如此...哈...

引用:
原帖由 K0711 於 8-4-2013 10:17 發表

Daisy 840,95同RED RYDER 係 Youth Rifles泥,你都知係10歲以上小童玩GA WO,另外果幾支都係打CO2.
可能我講得唔清楚LA,其實我想講既係Full Power Air Rifles.
http://www.civiliangunner.com/cgf/viewthread.ph ...
1.咁啱daisy840、95b、RED RYDER軍醫都買過....都係打鋼珠,有何問題?可能小弟重YOUTH掛! ,FULL power AIR GUN...原行降左火就唔再係FULL POWER啦!所以講來講去問題係D友仔係要玩非法火力同傷人,比乜鎗佢都有本是改非法的,要D人有病要去非法就一定有方法搞非法,而唔係打乜彈嘅問題....!要針對個別鎗型號,而唔係針對鋼珠、鉛彈,咁重難搞,點分的咁細微呢...。

2.用得氣槍犯罪嘅人未必係有上本站嘅師兄....
ps:諗野咪咁簡單....據軍醫幾拾年經驗:有時果D口口聲聲問您咩唔打到打老鼠、鳥仔、貓狗....果D人絕大多數得把死人聲,到頭來大多數未必會做,返而變態有病真係用來犯案果D先靜靜雞唔出聲,呢類人有幾多?絶少數law...學Tango兄講,用得AIRGUN犯案D人自己一定有渠道買鎗、改鎗...尤其用幾皮野一支PCP來犯案果D(軍醫都唔捨得係香港買PCP...),軍醫打死唔信會係小朋友同新手求其入鎗店買支玩下嘅人嘅所為...對呢D人,最好係加重刑罰!

鐵證如山:
AIRSOFT GUN 、膠珠仔唔危險?請問呢D係乜嘢鎗、乜野彈....???
http://m.youtube.com/#/watch?cli ... &has_verified=1

http://m.youtube.com/watch?v=uYPre6UW-XQ&feature=related

http://m.youtube.com/watch?feature=related&v=cbvPkexCtq8
不正確使用、非法火力就乜都死!馬上停止玩鎗嘅門戶之見,正知正見,醒一醒...健健康康地玩鎗吧!

附件

8-4-2013 12:52

引用:
原帖由 tango1997 於 8-4-2013 13:15 發表
幾廿年前D人用SS-9000去射人貓狗雀。。。。又孖彈弓又揾腳“柴“泥上鏜。。。D塑膠冬菇彈咪一樣加釘加大頭針~~~! 。。。。D未成熟或心理病既人。。。。要去造。。。。佢點都有方法去造/改造。。。。就算枝槍係 ...
中晒...

引用:
原帖由 queen 於 8-4-2013 13:57 發表

不需要9000, 只是$2X~3X的"老鼠槍", 已經冬菇彈加大頭針la.........
其實唔洗冬菇彈...童年時百厭起上來用支”水松塞鎗”一樣加大頭針的...

引用:
原帖由 怒人甲 於 10-4-2013 11:38 發表

吓... 當真???
甘就煩了...
咁等軍醫SEND埋呢D料比佢地la,一反反晒所有鎗好冇?!

鐵證如山:
AIRSOFT GUN 、膠珠仔唔危險?請問呢D係乜嘢鎗、乜野彈....???
http://m.youtube.com/#/watch?cli ... &has_verified=1

http://m.youtube.com/watch?v=uYPre6UW-XQ&feature=related

http://m.youtube.com/watch?feature=related&v=cbvPkexCtq8

不正確使用、非法火力就乜鎗都死!請馬上停止玩鎗嘅門戶之見,正知正見,醒一醒...健健康康地玩鎗吧!

政黨、議員、律師朋友?在下多得是了....

附件

10-4-2013 12:31

引用:
原帖由 tango1997 於 10-4-2013 13:58 發表

鑲珠鑲下面可能會正D
妖.....

happy shooting!

引用:
原帖由 gtoray 於 10-4-2013 17:36 發表
唔怪得我話"希望人退群"就比人話冇大將之風又話一定唔退啦
原來係搞手

冇架喇, 依家跟本係落唔到台, 死要面
死要搵野搞落去
花生櫈仔預備中......

HAPPY SHOOTING!

引用:
原帖由 hugo 於 10-4-2013 21:47 發表
夠喇!唔該唔好再搞喇,你介意我都要講,你都幾廿歲人話你天真定冇腦....好搞唔搞搵政黨搵議員黎搞,話晒你都係槍界一份子,你都知玩槍絕對唔係大眾玩意,更不是生活所需,至於大眾點睇玩槍既心照喇掛,佢地要搵支持 ...
唔只係大方向出咗問題,係連心態都有問題,有D人係另有所圖,一開始就灌輸D本沒倒置嘅錯誤訊息誤導新手,件事越搞越大,最後點收科真係未知....總之唔想有一日香港冇得合法地玩/收藏任何氣槍嘅話,請佢地自覺收手,唔好再分們分派,唔好再抹黑其他合法玩AIRGUN 嘅人...

Ps:軍醫過往好少就某一個話題討論咁多,今次為左”正其視聴”亦不得不多發一言......

引用:
原帖由 gtoray 於 10-4-2013 22:16 發表

佢地拍片唔係教育大眾
係誤導同震撼大眾!
司馬昭知心,路人皆知也.....

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 12-4-2013 22:39 發表
講講下想玩鉛彈tim
鉛彈確係好玩:唔過2J十分安全!鉛彈好淋身,打中硬嘅物体唔會好似鋼珠BB、膠BB咁四圍反彈,穿透力亦夠低,但行來福線夠準確,雖然無HOP up打唔太遠(講合法火力而言...),但近距離(10m以內)其集彈性十分之高,非BB鎗所能及,用於室內精確射靶一流!最重要係本身設計唔係用來射人,十分和平....

引用:
原帖由 magichour 於 13-4-2013 01:01 發表

玩鉛彈的師兄都應該知道玩完鉛彈要洗手先好食野.
不錯....一定要洗手....

happy shooting!

引用:
原帖由 33tt 於 13-4-2013 01:50 發表

Soviet兄,合法鉛彈槍好好玩㗎,你都試下啦 !!
不過就合法AIR GUN而言,標準平頭.177鉛彈較為重左少少(0.5Xg-0.7Xg...),對1.8j-1.9j力鎗是較為吃力的,真係最多只適宜打10米内...想再打遠些少?最好找到D軽身少少(0.3xg-0.4xg)既合金鉛彈可能比較好D....

HAPPY SHOOTING!

發新話題