發新話題

人民幣跌至5年新低 

人民幣跌至5年新低 

【on.cc東網專訊】離岸人民幣兌美元(CNH)繼續擴大跌幅,跌破6.60關口,刷新近5年新低,日內跌幅擴大至逾200點。港元兌人民幣高見0.8519。
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 1230_00822_001.html
---
人仔跌即係美金升,買鬼佬嘢就貴咗。人仔升,買嘢用港幣找數又係搵自己笨,港幣幾時先會同美元脫勾

引用:
原帖由 fai84 於 31-12-2015 01:46 發表
美金升=港紙升,買鬼佬野又點會貴左?
仲有美匯指數仲係98,仲未過100,即係人仔自己跌
8月匯改set個中間價6.30,而家差成兩底, 人仔個價仲有排驚
我冇信用卡,網購用老虎張銀聯,用港幣找數畀老虎。
---
我一向發帖講嘢都係自言自語,又有啲似跌錢黨,等人埋嚟搭訕,實質就唔駛理我。

引用:
原帖由 gainax 於 31-12-2015 02:31 發表

呢時應該係90年代?以前聽老一輩講個時港仔返大陸消費係好威,
大陸個時既樓好平,D人如果知你香港人態度完全唔同哂,個時溝女簡直中佬都好多選擇,
揾萬幾蚊D後生女都肯跟你,如果當時買到樓直頭當你大爺咁D親戚 ...
應該係90年代頭,未經歷過100換120,80年代話係用糧油券,有錢都無用,無人”找散“啲錢畀你。糧油券更加未經歷過。

大陸好講門當戶對,跟老虎走在一起不容易
---
他反對就反對
亦都跟妳愛下去
猶如在大戰炮火裡
毫無懼色衝過去
誰狂怒誰攔路
誰話我共誰不登對
無能力與霸權比賽
還是可比他多老幾歲
http://m.youtube.com/watch?v=D8bh-KEJ9YI

引用:
原帖由 Tango1997 於 31-12-2015 10:50 發表

得罪講句。。。唔係香港佬北上救國。。。大陸發展起碼遲15~20年。。。80s~90s尾期間。。。香港佬北上淨係嫖客計。。。每年平均有40億~140億港紙流入大陸。。。錢,係唔會自己爆出泥。。。政治就係咁黑暗。。。點解 ...
我就唔會話自己對大陸有做出幾多貢獻,我反而喺大陸搵到夠用一世嘅錢,喺香港無可能搵得到嘅錢。正當錢唔係黑錢。

引用:
原帖由 loveless 於 31-12-2015 15:03 發表

三版字你呢幾句最實用最有參考價值.
開班啦喂
吹水啫 唔駛咁認真嘩

引用:
原帖由 loveless 於 31-12-2015 15:22 發表

失望~回水呀
遲下講大魚故事,同表哥傳,就值回票價

我下次就繼續講時裝牛,你就繼續講叫G。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 31-12-2015 16:24 發表
講道理去聖堂?!把我踢走便是了!
又唔駛咁灰,有部份幾認同你。

發新話題