16 12
發新話題

DIY - 3D-Print Costa Switchback Ring

DIY - 3D-Print Costa Switchback Ring

仿COSTA潮野, 都幾好用
https://www.youtube.com/watch?v=NFP_RJLgDsw

?v=1392844067
?v=1392844068
?v=1392844097

有D野可以改良
個RING直徑可以做細少少, 厚番少少, 咁兩手GRIP槍時會穩定D
個尖角制可以大番D, 加番D防滑咁就好禁好多啦

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 24-10-2014 15:53 發表
無得買個ring咩?
我驚買左番黎唔好用 print 個出黎試下先
佢one size 個ring 好似好大,我test 左手指不粗會難用
SF 都有個,但用法唔同,雙手grip 槍時唔可以用指公按

細RING

引用:
原帖由 wing383 於 25-10-2014 10:43 發表
surefire 之前係咪有出過?
YES, SF 個個用法唔同,係夾係食指中指之間
個人覺得無COSTA用指公按制咁好用

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 24-10-2014 17:03 發表

print咁大舊野成本幾多?
我估20-30蚊料錢,我個部機d 料貴, 約1g 一蚊
用大陸料平好多,百零蚊1kg, 機就5k 都有交易

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 25-10-2014 14:43 發表
用乜Program畫?

我好想學下
我鐘意用西牛, 畫FREE FORM會易&快好多
畫槍件其實度數重多功夫

附件

25-10-2014 17:09

回覆 20# 的帖子

D 客改完又改, 自然慢慢TRAIN到熟...

引用:
原帖由 Zero_ 於 27-10-2014 11:21 發表
我想問下印出黎要幾耐左右?
聽聞要印好耐
E粒PRINT左 1hr 45min

引用:
原帖由 Zero_ 於 27-10-2014 15:00 發表

依粒都差唔多2個鐘
我係台灣果邊見過人print成個handguard出黎咪....
要睇機種,結構同print既密度
不過等半日一日就有件prototype, 價錢又相對平過比人做首辦
對於設計/開發公司黎講係非常方便&值得投資

引用:
原帖由 ohnavi 於 28-10-2014 10:08 發表
師兄又整新野
睇左d 片發覺個ring 大小好影響performance
所以真品隨時唔岩用,自己print 最fit

引用:
原帖由 Zero_ 於 28-10-2014 10:58 發表

但係物料係咪只可用膠?
同埋咁整出黎會唔會好易爛?
FDM機一般用ABS/PLA, 宜家可以用埋TPE(軟膠)
FDM方便,成本低, 但成品係比較粗糙, 不準數&易爛的

金屬3D PRINT係用金屬粉燒結, 密度可以比鑄造高
10月會展FAIR有D公司有賣, 盛惠200萬港元...

引用:
原帖由 alexchau1234 於 28-10-2014 12:29 發表

用rhino畫個freeform容易 但係好易爆面自己唔知道 ...同埋準確度好似冇solidwork同creo咁好囧  (可能我唔太熟rhino囧)

同埋淘寶買大陸料都幾易中伏d QC 真係....,經常塞頭卡輪,下下搵番支通噴頭針督一督, ...
RHINO 做SURFACE有D橋妙, 識就係好少會出爛面
即使有輕微皺面, 省模蝕紋已經處理左
RHINO 畫FREEFORM好快手, 但EXPORT後D數會無咁準(~0.01MM?)
但個CAD幾精準都唔係萬能, 實際生產時膠料會縮水變形, 到最後都係要慢慢試模執模
其實用咩SOFTWARE好多因素, 小弟公司一年過百個PROJECTS, 畫近百個CAD, 唔用RHINO搞唔掂呢!

引用:
原帖由 ohnavi 於 28-10-2014 14:12 發表

聽講PMQ有間野有得print金屬 不過吾平
應該好貴, 本身D料都好_貴

引用:
原帖由 ohnavi 於 28-10-2014 14:27 發表

貴呀,同事去print個鍊墜都千幾 不過幾好奇咯
但獨一無二岩晒做禮品氹人歡喜

16 12
發新話題