發新話題

原來要玩珍品件好易

引用:
原帖由 kongchak 於 2-11-2016 20:23 發表
唔知美國買magpul x22 比kc02   洗唔洗搞手續呢?
未必需要...因為好多一見到MAGPUL就話唔做~
但有時我都唔係好明, 而家槍街D真品GRIP係點入黎~

引用:
原帖由 jyannu 於 2-11-2016 22:35 發表

對, 所以我一早已經講咗係普通合法野, 有人有挑戰美國同香港法律, 我唯有買定花生
有時D野...係個人覺得只係一樣普通合法野, 咁岩個賣家又肯同你博兼博到返黎JE~
買支瞄SCOPE我都可以覺得係一支好普通又合法既望遠鏡黎GA~

引用:
原帖由 kongchak 於 3-11-2016 01:08 發表
我諗佢地應該有自己合作開既美國本地槍店幫手幫佢地申請~
我覺得你今次係死好彩...
周唔周到你同 周唔周你都好睇海關心情~
我都覺得係...只係踩過左界又無比人捉到JE~

引用:
原帖由 888022033220 於 3-11-2016 01:18 發表
Yes, 其實警犬要搵軍火專家砌你都易,一來真係真槍既野,寫到明有ITAR,
二來香港d法例係寫得唔詳盡,法庭有佢既理解方法,可能同我地既理解會有d唔同
所以各位師兄買到玩到都唔好上網周圍唱咁高調,因為我地係踏緊界
應該咁講, 一來有ITAR既問題...
二來係...香港行既係COMMON LAW, 印象中有官講過法例其實係原則性既野黎...
多數情況下係一定唔會寫到明乜野係得乜野係唔准...
只要你原則上中左招, 佢要搞你已經易如反掌~
所以警方你鎗呢方面要搞你...其實原則上你本身已經衰左, 用專家只係令你死得更加甘咁解~

引用:
原帖由 mkmonkey 於 3-11-2016 20:00 發表
[quote]原帖由 jyannu 於 2-11-2016 22:51 發表

幾樣野 ...
1. 海關主要係做出入口,入左境內既未必關佢地事。
2. 就算真係拉你,通常都係警務處。
3. 一 ...
應該咁講...係海關定警方做, 主要係睇果條法例邊個執行~
好似街邊BANNER咁係民政睇, 但係要執法去清理就係食環一樣~
黎返鎗呢度...鎗械條例、走私軍火(零件)邊個先係執法者/發牌者??
海關只係睇出入口有無咩問題...比你入到口最多只係報關上無問題, 而唔係件野本身合唔合法...
所以點解拉人既都會係警方就係咁解~

樓主好明顯係無呢種LOGIC, 所以覺得件野入到口就=無問題無違到法~

引用:
原帖由 kongchak 於 3-11-2016 23:09 發表
http://www.legislation.gov.hk/bl ... 22162C?OpenDocument

我搜配件2字 其實好難明確話真品配件入口就肯定唔得.雖然佢話配件係唔入得口 但係仿品ctr托同仿品大陸 ...
都係果句...香港法例唔好單靠字面去解讀, 法例係用原則性寫出黎, 基本上好多時係唔會黑白分明咁寫到明乜係得乜係唔得~
尤其呢D灰色位更加唔會寫到明, 如果唔係反而執法仲困難, 因戚執法果個無空間走~
香港法例你用原則性去解讀, 你會比較易明會唔會入到你自己~
即係咁...原則上呢舊野係真鎗上用到既話, 其實你原則上已經係犯左法~

引用:
原帖由 jn_jona 於 3-11-2016 23:14 發表
Btw,有興趣想知係美國運玩具鏡又點計
因為見一款玩具acog香港好少見有得賣
美國平過香港
枝野亦仿得比較好
如果玩具既話又會唔會比海關搞或麻煩到人呢?
首先...美國係咪定義左支鏡係玩具先?
copy同玩具既定義係唔同的~

發新話題