發新話題

就在左近的廢墟

就在左近的廢墟

講緊呢個廢墟位於日本長崎縣長崎市西南方約19公里一個島嶼----端島 はしま ,1974年4月20日以後,島上已再沒有任何居民了.....

日本端島網頁

【共同社4月20日電】日本長崎市附近海上[軍艦島](正式名:[端島])過去曾是個煤礦島,目前島上仍保留了據稱是日本國內最古老的鋼筋高層住宅。這個具有歷史意義的荒島將於22日起對遊客開放,一個新的觀光景點即將誕生。[軍艦島]屬於日本文化廳列入世界遺產名錄候選地的「九州·山口現代化產業遺產群」之一,今後一些旅行社也計劃在該島開設旅遊線路。長崎市政府預計每年遊客數可達2萬人次。
  軍艦島位於長崎港西南約19公里處,島外圍周長約為1.2公里,煤礦最繁盛時期約有5千人定居在此,1974年煤礦關閉後便成為無人島。
  長崎市過去以建築物可能崩塌為由禁止進入該島,2007年決定對外開放觀光。長崎市投入約1億日元(約合687萬元人民幣)修建了約230米長的遊客觀光道和棧橋。
  連通軍艦島和長崎港的渡船工作日每天一班,節假日為每天兩班。單程需要續50分鐘,上岸時間僅限1小時。由於島內到處是崩塌的建築物瓦礫等,因此遊覽須由安全指導員同行。

端島紀錄短片

端島廢墟照片
內有172張端島廢墟照片

日本端島維基鏈結

以下相片轉自維基百科

引用:
原帖由 zachary 於 30-7-2009 03:46 發表
幾時跟保釣班人去..順便上埋端島打game?
我驚你地未埋到去就俾人撞沉啦喎....

引用:
原帖由 crazy_herman 於 30-7-2009 10:04 發表

游水去
玩人海戰術
果樹得一個碼頭...冇灘頭架...全島俾垂直防波堤圍著.....我睇你點上岸...

我上網搵既時候發覺日本好多廢棄既地方而地方仲要好大.......大把地方開game.....

引用:
原帖由 於 30-7-2009 11:33 發表

台灣我一個月前考究完
我係office就有得考究....

引用:
原帖由 於 30-7-2009 12:29 發表

人黎...拖佢去後巷
拖我的同事去後巷??.....

引用:
原帖由 於 30-7-2009 13:44 發表

你同事o唔ok先 ..唔ok既話就拖你
我的台灣同事後生果批...做得model飲得杯落架....

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 30-7-2009 13:46 發表

我一路睇果陣已經想回, 點知已經有人講左先
the rock果間係監獄....同呢樹兩回架事喎...

引用:
原帖由 hkncnc 於 30-7-2009 22:41 發表

算保存得唔錯架啦~
其實有的樓唔住30年....有的差唔多成100年前既古董樓.....

引用:
原帖由 surefire0828 於 30-7-2009 22:54 發表
對廢墟有興趣既話 推一本書叫「廢墟本」

我成日想去呢D地方影相 廢墟喺鏡頭下會况現一種美態 奈何香港無咩地方
日本廢置地方真係多得好緊要.....

引用:
原帖由 亞爾多 於 31-7-2009 14:46 發表

我Lag?
我都唔係好明佢講緊乜.....

發新話題