發新話題

美日研調整釣島聯合軍演

講真打,大陸肯定又會再重演一次甲午戰爭
現實好多人都講唔會打,但細心分析,你會唔會俾一個潛在敵人去慢慢壯大黎威脅自己
直接就係金融打擊,最下策先係開戰
依家歐美都係等緊中國第一次金融泡沫爆破,內地銀行唔好得過外國好多架乍

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-10-2010 20:46 發表
中國海軍要遠洋作戰似乎都係未得,艦艇未必夠(我覺得) , 如果係打的,老解可能潛艇封鎖
老解叫先進既水面戰艦都未夠人地0頭,所以點解講依家講手一定會係另一次甲午戰爭翻版
潛艇封鎖...日本反潛係盡得美國真傳
冷戰時代日本最主要對手就係蘇聯,老解潛艇要面對係反潛能力世界第一同第二既海軍

引用:
原帖由 七梨護風 於 4-10-2010 21:50 發表
做三件事足以客退黑船二人組:

減值、掟債、禁運
點解個個覺得掟債會嚇到美國.....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-10-2010 22:00 發表

如果鎖個位只係釣魚台一帶有無得諗
釣魚台附近水深約200米,優勢會係柴電潛艇,相信要靠日本既柴電潛艇反制
南邊就係琉球海槽,核潛既世界
但再加埋反潛機......唉...記住面對既敵人係呢幾十年日日咁同蘇聯玩緊呢個躲貓貓遊戲
如果最近既台仔唔幫手,中日雙方機場都各約400公里,呢的就考空中加油既能力啦

引用:
原帖由 sunny2014 於 4-10-2010 22:05 發表

紅字不同意
就算同美國打
中國都唔會話好快比人全滅
只係會蝕好多
日本只有海上力量強大
空軍?
君不見F2同F22居然差唔價…
F-2價高就係因為量小,單價F-22係接近F-2一倍
F-2服役時擁有東亞最先進既航電同主動雷達系統,外層亦都塗上降低雷達波既塗料

引用:
原帖由 Paul 於 4-10-2010 22:58 發表
除了玩戰術飛彈外, 中國軍方唔見有邊方面有絕對勝算
認同,你射得一兩支過黎美佬求之不得黎試反導系統,軍火商又可以大大聲拎錢做研發

引用:
原帖由 sam524 於 5-10-2010 00:26 發表

人地係深山沙漠試武器...
佢就用打丈試...冇人性...
佢地都有係深山試...不過試完再搵人試者...
在商言商正常呀要知實戰威力架麻

引用:
原帖由 sam524 於 5-10-2010 00:27 發表

上陸地打!?
我反而怕USMC唔夠老解打...
美國陸軍/陸戰隊主要係後方support強...
單兵武器同訓練唔係好過老解幾多...
我唔係質疑老解戰力...而係佢地近二十年冇任何戰績去做評核
面對美佬既火力壓制型打法,究竟會沖出去食子彈定投降呢?

引用:
原帖由 coke 於 5-10-2010 00:26 發表
要打, 美國空軍以經開曬大路...

再吾定... USMC係香港,澳門,上海登陸...
呢三個肯定唔會係登陸既地方而係會炸到稀巴爛既地方

引用:
原帖由 sam524 於 5-10-2010 00:49 發表

同意...
美佬最興炸嫁la...
都唔係打o既...
真係大打出手,上海,大連,瀋陽,廣州既軍工業第二波就炸

發新話題