發新話題

I am landing.....

I am landing.....

2011年10月3日,美國F-35B戰機成功於兩棲突擊艦USS Wasp (LHD-1)黃蜂號上作垂直降落作業

引用:
原帖由 sunny2014 於 6-10-2011 07:18 發表

咪話AV8
連Yak39都做到
仲要同而家F35用同一個垂直動力設計…
F-35係買左俄佬YAK-141既技術

引用:
原帖由 hkncnc 於 5-10-2011 02:16 發表
呢隻野呃左唔少錢
都唔可以話呃錢,每個國家都會面對戰機既老舊,當你用開美式系列武器,為左節省系統既適應性同金錢,首選一定會係同系列既武器系統

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 6-10-2011 09:40 發表

呢隻機83年既產物...
第一次試飛係1987年,YAK係91年被終止計劃後,洛馬找上門傾合作

引用:
原帖由 HunterX 於 6-10-2011 15:39 發表

雖然兩架都識垂直升降, 但係F35既性能高好多好多喎......
都係因為有推力更大既引擎者

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 9-10-2011 11:02 發表

但係點解要今時今日先有咁既產物?點解唔係早十年前?
查實垂直升降技術係二戰時德國已經開發,美佬又再加以實用,去到AV-8先叫成熟
內置武器艙就更加係二戰以經係轟炸機發展得非常成熟,不過為左戰機都以低可視度先開發戰機用內置武器艙

引用:
原帖由 samsamyu 於 8-10-2011 21:06 發表
垂直升降好似都幾危險..
係空中又唔可以逗留太耐..因為引擎噴出熱空氣之後再吸番熱空氣,好易出事..?
另外要控制平衡..機動性低...突然有陣風既話就...
唔知岩唔岩...求解答...
咁要睇你的熱空氣有幾熱啦......但以幾十年前AV-8都冇因為吸入熱空氣導致引擎熄火....咁相信呢個唔係一個問題
可能你唔知道F-35用既引擎係服役戰機入邊既推力除左F-22冇邊架大力得過佢,可以令佢有事既風相信要係風切變既烈風或暴風

引用:
原帖由 MG-42 於 8-10-2011 23:53 發表

個人覺得美國設計一向較保守及偏向改進於已成功基礎上多於有跳出與突破同時期層面既新設計意念.  從二戰到現時輕武器,坦克,裝甲車,火炮,航天武器
要可靠又要開發成本低,當年YF-23非常革命性,低可視度,超音速巡航,電子系統都比F-22要強,但因為美佬買保險,F-22夠中庸所以中選
美佬開發最革命性我相信都係穿梭機,希望X-37B計劃能夠成功,並延續到穿梭機既使命

引用:
原帖由 jerry67 於 9-10-2011 23:40 發表
正式嚟講 AV8 係英國既產物...美佬都係應用者...
F35A/C 型所遇既技術問題其實唔大, 最影響整個JSF計劃既其實係B型, 用左唔少時間同錢係控制重量及發動機研發方面. 所以F35真係一個錢坑......
MARINE既B型真係阻住地球轉....

發新話題