發新話題

解放軍輕兵器及"中華神盾"

引用:
原帖由 EIN 於 1-5-2012 14:28 發表

咁點解當有主權爭議,要派架漁政船而唔係派架軍艦?其實佢性質上係咪好似美國海岸防衛隊咁?
類似,但我國漁政上武裝就

引用:
原帖由 aizikovitz 於 15-5-2012 21:30 發表

依家咪下下睇死中國喇 依家中國既訓練都係以外國既做基礎
現代戰爭仲有幾多真係講登陸戰丫
中國既定位技術應該係全世界最好既 但反干擾就一般
中國既定位技術係全世界最好既 .....唔係化....

引用:
原帖由 aizikovitz 於 15-5-2012 21:32 發表

依家邊有可能學二戰 整船放龍骨都唔止喇
同埋中國既軍人都係二百X萬咋嘛 人海戰術打唔到
資源唔可以話自給自足 要睇好多方面 石油就一定唔得
中共正規陸軍應該約一百二十萬到,但係周邊日本陸上自衛隊,台灣陸軍得十幾萬人
雖然依家既戰爭唔應該存在人海戰術,但係相對周邊小國人員仍然係有量既優勢

引用:
原帖由 aizikovitz 於 16-5-2012 21:57 發表

唉...中國既陸軍...去睇171同開放表演果兩次見到班陸軍真係...全部都係鄉下出黎...相比海軍...有一大班書蟲
其實人多真係好辦事 但應真講一句 中國真係應該加快速度訓練更強既特種部隊
中國既特種部隊同外國特種 ...
唔係點解成日俾人叫膽正命平...就係貪佢地讀得書少...容易操控

引用:
原帖由 aizikovitz 於 19-5-2012 00:25 發表

但係中國既槍由其係95式真係太嘈...  
不過後彈匣既設計係咁
反而佢把92式手槍我覺得真係點 無論手感定係聲音都覺得一流
而且用既係9MM既子彈 最特別仲要係尖頭彈而唔係圓頭(即係類似步槍子彈)
我記 ...
我相信你講打穿避彈衣既係QSZ-92-5.8而唔係QSZ-92-9...用既係5.8x21mm彈藥同MP-7既4.6X30mm,P90既5.7X28mm效果同級

引用:
原帖由 aizikovitz 於 16-5-2012 21:54 發表

中國既雷達技術真係世界最TOP的(佳因俄羅斯) 美國就反而主力搞隱身性能
我相信你講應該係俄羅斯人既概念而唔係技術,全世界公認俄系既電子設備係最不中用(中國戰機雷達仲要師承俄佬真係...)
呢樣可以追返共產年代,阿公要搞搞到就得,而美帝就係投標,你有a,佢有b,呢間有a+b...集思廣益
回想當年美佬搞隱身都係因為意識高空高速無法突破蘇聯密集既各式防空導彈陣地

發新話題