發新話題

[蔡瀾談槍] 黎明槍友會

我有幸曾與何生交談過幾次,更曾與何生同場較量,唉,只能嘆英雄不復當年勇。

引用:
原帖由 pbay 於 23-3-2017 10:07 發表

經過咁多挫折, 要重頭來過不容易,
希望何生一股作氣,再創高峰
照目前情況睇應該都好難

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 24-3-2017 02:06 發表
其實睇咗關於事主的背景資料,其遭遇值得同情,但有些重要問題好容易會忽略。

第一,喺香港批俾某人的槍牌,若並非只涉一把半把,而是數量繁多,持牌人要履行的責任就相應地非常多,稍一不慎惹上官非 ...
前輩所言極是,聽聞大陸有好多高官土豪擁有好多超級靚嘢,來源就......

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 24-3-2017 12:27 發表

有無得講下故仔?
太多故仔,費事講.

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 24-3-2017 12:29 發表

似係聯合執法,亦係似有鬼。。。都似有D屎

所以玩玩具相對安全。
玩具過唔到癮.

引用:
原帖由 rho837 於 25-3-2017 14:07 發表

個班所謂打IPSC人! 唔咪得罪講句! 個人主觀願望加幻想! 井底蛙! 去下GUNSHOW射下槍就當正自己係槍界精英! 好大口氣! 不過都讚下佢地! 一世人只有玩槍一樣咁大把嗜好!
前輩講得好到肉

引用:
原帖由 kornhill401 於 26-3-2017 13:29 發表

玩槍好 ,拍拖好煩,結婚仲煩,生埋仔,煩上加煩,
玩槍非常好,唔拍拖有D慘,唔結婚仲慘,唔生仔,慘上加慘

哈哈哈,講下笑。其實又唔咁使悲觀。

呢d高仿我買過幾支,係好堅,真係好踩界,據聞氣槍友趨之若鶩,大量訂購。
利申,我有鎗牌。

引用:
原帖由 loveless 於 28-3-2017 17:48 發表

師兄若見到實物, 可能想法會有所改變.
我冇槍牌, 在香港只依正手續買過閹槍...
同意,呢類高仿真係太踩界(雖然我好中意),買俾有牌嘅人都好d,起碼識自律,流出街就真係太難控制。

引用:
原帖由 rho837 於 28-3-2017 18:21 發表

我都見聞過佢啲玩具作品! 有點把鬼! 當年見到佢啲DUMMY SIG係好靚呀! 在搶房試試, 都入唔到真鐡SLIDE! 高底數不同! 咁貴買支PAPER WEIGHT! 咪啦!    

利申! 我同兩位山谷及红凹老 ...
以前嗰d係一般,支MP5連鈎彈都有問題,不過而家嗰d就完全唔同,我買咗三長兩短,全真數。

引用:
原帖由 rho837 於 28-3-2017 18:21 發表

我都見聞過佢啲玩具作品! 有點把鬼! 當年見到佢啲DUMMY SIG係好靚呀! 在搶房試試, 都入唔到真鐡SLIDE! 高底數不同! 咁貴買支PAPER WEIGHT! 咪啦!    

利申! 我同兩位山谷及红凹老 ...
呢位前輩同兩位老闆好熟?咁我應該識你

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 28-3-2017 19:58 發表

Dummy Gun除左內構非真數,封管,封Slide,保證不能發射。
其實入便係真數,不過有以下幾個重點:
手槍:封管(留chamber位),slide入面冇firing pin hole,假撞針
rifle:同上,bolt頭密龍

以上係觀察/測試幾支近期dummy所得

發新話題