發新話題

[認真] 終於都告贏咗!

終於都告贏咗!

New Balance 終於都贏番一次,Special 301 Report可能發揮到作用。
http://hkm.appledaily.com/detail ... mp;category=instant

究竟世界上還有神嗎?

1 個讚好! TOP

中國大陸人做生意有L信譽咩?執咗佢再開番間Nu Baron都仲得。
將佢刑事化就唔同喇!
引用:
原帖由 2slow 於 24-8-2017 09:42 發表
贏左又點, 收到賠款先算啦, 否則真係把L
究竟世界上還有神嗎?

已經相差四、五十年。
引用:
原帖由 gtoray 於 26-8-2017 04:51 發表

好文共賞~
即係大陸開始趕上4,50年前既日本!值得自豪!
我提供一個,北斗之拳抄 madmax 成就經典
究竟世界上還有神嗎?

我一直都話,「臭蟲論」響中國人之間好有市場。
而且,日本人靠抄起家是事實,沒有可能反駁。但是「臭蟲論專家」又跳出嚟話,做乜日本得而中國唔得。
日本Copy,Copy得嚟都仲會跟手改良,邊賣邊造邊改良,一出事就全球回收,不論Toyota、Sony之類㗎大公司,話之賣幾十萬至幾百萬部,統統一律回收,都係為咗個「Brand Name」;中國!?就只係一味Copy,甚至只係用劣質零件、電池去節省成本,是劣化原裝產品來趕快搶巿場。一有事就執7咗佢,走佬去第二度「東山再起」。在態度上只是搵快錢,而無心做R&D。
所以而家日本、韓國家電獨步全球,大家都係靠抄起家,但現在有聲有色,R&D絕對功不可沒;大陸?賺完呢一水錢先再諗啦!
結果,中國大陸產品永遠都是中、低端貨的代名詞。只有靠幫外國品牌OEM的工廠,QC/ QA係由原廠做番,個「成品良率」先至叫做達標。
啲所謂「愛國玻璃心人士」成日話乜都係Made in China,唔鍾意唔好用云云,IPhone都係Made in China啲咁白痴嘅說話。如果IPhone嘅QC/ QA唔係Apple自己做番,你估仲有冇人俾八千、一萬咁買?因為Apple最強除咗創新,仲代表咗質素、售後服務有水準先會用,你估華為、小米呢啲可以有咁嘅水準,又有資格賣到呢個價錢?唔爆炸、俾人Hack都偷笑喇吓嘩!(註:三星碌柒舊電池咪係大陸工廠製造,中國人做QA/ QC嘅最好例證,各位愛國人士應該與有榮焉。)
最好笑嘅係,之前大陸人話抵制韓國貨。Oh sorry ,原來國產手機係用三星Mon同芯片,跟住一衆天朝Fans就噤聲了。現實就是那麼充滿黑色幽默。
引用:
原帖由 rex12781 於 27-8-2017 10:23 發表

日本曾經靠老番起家呢個事實都證據確鑿㗎啦。不過原來其他人做過嘅衰嘢,有人跟住去做就唔係錯,仲唔可以鬧㗎嗱?再講,日本山寨得嚟都仲未無恥到去告番個原創者轉頭。
再再 ...
究竟世界上還有神嗎?

4 個讚好! TOP

小心又有人跳出嚟砌你,佢哋都只係活響自己嘅世界。你提出呢啲咁清醒嘅言論去嚇醒人哋,佢哋就會攻擊你。
引用:
原帖由 rex12781 於 27-8-2017 10:23 發表

日本曾經靠老番起家呢個事實都證據確鑿㗎啦。不過原來其他人做過嘅衰嘢,有人跟住去做就唔係錯,仲唔可以鬧㗎嗱?再講,日本山寨得嚟都仲未無恥到去告番個原創者轉頭。
再再 ...
究竟世界上還有神嗎?

講開又講,Honda㗎「American Classic」同Harley Davidson幾乎一模一樣,如果真係買都唔知買邊架,知唔知邊架響香港有保養?
可惜香港揸電單車一定要戴硬式頭盔,而且一定要包耳,唔可以好似美國啲Biker咁型。
皮䄛、皮褲、紋身、長髮、留長鬍鬚,絕對係我杯茶。
引用:
原帖由 pbay 於 25-8-2017 14:59 發表
日本都有啲產品的確係佢原創, 如電飯煲, LCD電子顯示

日本早期都常抄美國野, 但美國野多數大大件, 功能單一,
直接copy的銷路不太好.
於是日本公司就將之改良, size縮細, 幾個功能合一, 整靚包裝, 跑出一 ...
究竟世界上還有神嗎?

長路漫漫,遙遙無期。
引用:
原帖由 rho837 於 27-8-2017 12:28 發表
日本仔都認戰後係抄襲起家! 唔浄係產品, 就連成條街都照抄! 但日本張搛翻來既錢大大投放入國家敎育及科技發展! 事過幾十年! 今天日本唔洗再以抄襲為生!

大家可以放長雙眼望張來大陸有什麼偉大專利可 ...
究竟世界上還有神嗎?

不得不佩服閣下。
引用:
原帖由 rex12781 於 27-8-2017 21:26 發表

我都係講道理姐,如果唔認同我嘅睇法,可以用理據去反駁我㗎,不過如果係啲無理取鬧嘅人,我就唔識得同佢哋溝通啦。
究竟世界上還有神嗎?

大陸將教育投資,放響好次要嘅位置;反而軍事、內部維穩同金錢買外交反而興緻勃勃。日本響明治維新之後,大力推行普及教育,將培養國家人材放在很首要的位置。反觀中國大陸,推行教育不算積極,起碼在科研人員的培養和真正有國際視野的政、經人材為數不算多。
引用:
原帖由 rho837 於 27-8-2017 12:28 發表
日本仔都認戰後係抄襲起家! 唔浄係產品, 就連成條街都照抄! 但日本張搛翻來既錢大大投放入國家敎育及科技發展! 事過幾十年! 今天日本唔洗再以抄襲為生!

大家可以放長雙眼望張來大陸有什麼偉大專利可 ...
究竟世界上還有神嗎?

回覆 31# 的帖子

有啲人係好得意嗰喎!
當你用真憑實據、數據、資料來源攤開哂出嚟任人睇,「某啲人」就話你生安白造,又將一啲「大陸」嘅不實報導嚟回應你,答非所問;到佢哋無法反駁你就轉移話題去攻擊第二樣嘢;好嘞,到理屈詞窮又話你假裝理性,甚至翻譯外文都用Google翻譯到一舊舊,唔知Up乜7都話自己啱,咁你仲有乜可以講?
咪又係一句「人類總是....jpg」嚟回應吓囉。
究竟世界上還有神嗎?

我會直接打去HR囉!
話之佢官幾大,有幾大粒,做嘢衰咗認咗佢就冇事,仲有得拆;唔認仲要掩飾,我就要佢出事。
所以我份人事報告嘅評語都幾大鑊,但係我預咗。
引用:
原帖由 rex12781 於 28-8-2017 09:28 發表

其實我公司都有呢類人,我會盡量當聽唔到就算,因為呢類人無論你嘅理據有幾充分,佢哋都可以用一啲歪理去回應你,而且就算拗贏咗佢哋,佢哋又會用第二啲嘢ࢩ ...
究竟世界上還有神嗎?

我堅係揼老細都有職升。
引用:
原帖由 rex12781 於 28-8-2017 14:45 發表

喺工作上如果我無錯我係唔會妥協嘅,通常都係嘈其他嘢姐。所以我到而家都升唔到職。
究竟世界上還有神嗎?

中國人的思想箝制得太厲害,並不鼓勵自由思考,令到柏楊所講的「醬缸文化」依然深植人心。
引用:
原帖由 rho837 於 28-8-2017 22:57 發表
中國有十幾億人口! 天生有財華既人多的是只係要去到美國至發揮到出來!

日本人在日本至出名!

中國人在美國至出名!
究竟世界上還有神嗎?

發新話題