發新話題

特殊地段...

特殊地段...

密斗車撼挖泥機司機夾死

屯門公路昨有密斗貨車失控高速剷入擴闊路面工程地盤,猛撞一輛挖泥機致車頭嚴重損毁,貨車更幾乎翻側,司機被救出時已當場死亡。(林錫禮攝)查看相片

屯門公路昨有密斗貨車失控高速剷入擴闊路面工程地盤,猛撞一輛挖泥機致車頭嚴重損毁,貨車更幾乎翻側,司機被救出時已當場死亡。(林錫禮攝)

【明報專訊】本港4日內發生第三宗涉及輕型貨車的奪命車禍。一輛凍肉及海產公司的輕型密斗貨車,昨午在大雨中於屯門公路近小欖高速失控,撞毁多個「水馬」後衝進路面擴闊工程,並猛撼一部挖泥機,車頭嚴重損毁,30歲司機被困。消防員花近1小時才能救出司機,惜已當場證實死亡。有區議員稱近月屯門公路的擴闊工程施工期間屢生交通意外,促請駕駛者留心速度限制及修路標誌。

死者呂×文,30歲,妻女居於內地,他駕駛的貨車屬於「兒興泰食品有限公司」,該公司專營凍肉及海產,在業內頗知名,但本報昨未能聯絡上其公司負責人。

事發昨午12時50分,死者呂某駕駛公司一輛中型貨車沿屯門公路南行往荃灣方向行駛,當時汽車冒着大雨駛至小欖對開,由於現場正進行路面擴闊工程,行車線由4條減至3條,工程地盤則由水馬包圍保護。此時呂某的貨車在雨中突高速失控,掃毁十多米的水馬後,剷入及跌進比馬路面低了半米的工地。

屯門公路擴濶 屢發生意外

貨車此時再猛烈撞向工地內一部挖泥機的車尾,客貨車車頭嚴重損毁,左邊車輪離地令車身向右傾斜,差點向右翻側,司機呂某受傷被困車頭,血流遍地,奄奄一息。消防員接報到場時,要先用千斤頂及找來吊車固定貨車車身防止翻側才能施救,最後花了近一小時才能救出呂某,惜當場證實死亡。受意外影響,屯門公路往荃灣即南行方向交通一度嚴重擠塞。

為增加屯門公路流量及改善安全,自08年10月開始,政府花68億分階段於屯門公路進行路面擴濶工程,預期2014年完工,但近期屯門公路屢次發生意外常引發大塞車,已引起部分區內居民不滿。屯門區議員陳雲生稱其實運輸署已因應工程,把部分修路地段的車速上限調低約20公里以保障安全,但他指可能由於工程地點及須減速地點不時轉變,司機若不留神未必能發現,致或較易發生意外。故他建議當局加強宣傳,亦希望司機多留心路面的修路警告牌或限速提示。
----------------------------
時速20公里路段....????
印象中無見過...
不過而家屯門公路真係一d 都唔似公路...

UNDER DEVELOPING

引用:
原帖由 COOL 於 2012-6-17 11:48 發表
唔係呀...係調低呀...
佢有D行開70變50嫁...
不過個D地方真係9曲13彎先會咯...
而且冇快相雷達...
個個都行到飛咁嫁啦...
上次去完B仔出黎...
晚上9點左右...返九龍
已經架架車行到百幾咯...
50係好多路段都有, 20我真係未見過.
百幾...?  呢d 地方都百幾...?

附件

17-6-2012 11:58

引用:
原帖由 COOL 於 2012-6-17 12:14 發表
把部分修路地段的車速上限調低約20公里以保障安全

夜晚冇車...其實個人覺得好正常...
你冇錯...係你所講既地方百幾...

個人揸車好少睇咪
主要睇幾樣野

第一  當然係女啦""哈哈哈
第二  快相
第三 ...
祝君好運啦.

附件

17-6-2012 12:54

引用:
原帖由 kimkileo 於 2012-6-17 14:42 發表

呢兩個人只要後邊又一架重櫃隊埋去.....
又有人報到了
你精佢都唔笨...

因為佢, 後邊塞到hihi...

附件

17-6-2012 14:56

引用:
原帖由 VQ30DETT 於 2012-6-17 23:58 發表
我昨日13點都都行緊屯公,唔算好大雨,但去到深井俾中線架5.5炒起左個水氹冚左一桶水花係我大銀幕度!我係快線行緊70有兩秒時間完全0視線連自已頭冚都見唔到,又唔敢大大腳dup break因為已經水上飄緊, ...
2秒...

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 2012-6-18 09:36 發表

唔出奇。。。我都試過。。。水撥開到最快都無用
我試過落雨開水撥都無用...

引用:
原帖由 VQ30DETT 於 2012-6-18 23:10 發表

可以試下加副太陽眼鏡,會睇得清楚D
果時得睇到車尾燈咋喎... 全場行緊20~30... 仲戴超...?

引用:
原帖由 B20_hk 於 2012-6-19 15:28 發表

屯公依山而建,改善工程完成,未必好揸過之前
Tolo港用拋物線設計,所以一定揸得舒服
我只係睇得到佢既改善係指改善流量, 即係加多條線俾多d車行, 而唔係改善安全囉...

發新話題