發新話題

尋日1/8 東涌釣夜水 (分享)

尋日1/8 東涌釣夜水 (分享)

一行四人, 東涌釣黃昏水至晨光水
黃昏6:00至晨光7:00
打粉, 青蟲, 南極蝦
total: 6條黃腳

開段大量雜魚,老泥仔`油鱲仔`林哥
入黑
7:00 朋友W 中第一條黃腳
3號布絲2.5腳, 食腳邊, 中水, 青蟲(全條)

8:30
10:45 朋友C 各中2條黃腳
3主1.75腳, 有腳邊有一杆水, 青蟲(全條)南極蝦, 食中水or, 離底2尺

11:55 朋友C 再中一條黃腳, 青蟲(全條), 一杆水離底2尺

12:45 朋友W, 斷一口, 飛波咬斷2.5腳, 腳邊, 蝦仁, 疑似大牛c

1:55 我自己 中一條黃腳,
3主2腳, 2.5杆水, 南極蝦, 拖底

2:45 朋友C 再中一條黃腳, 1.5杆水, 南極蝦 拖底

之後d流比較亂
有好幾口試餌, 未有中魚
5點半後,天一光大量老泥仔盜餌
出太陽又熱, hea多陣執嘢走

總結夜水比較好, 日水大量小魚盜餌, 重熱死...
一岩流,就帶到魚黎
全部都係漲定前,剛退流時中
今次只準備左好少粉,吾夠聚魚留魚,如果多d粉相信成績會更好
基本成海都係黃腳!

今年做嘢好少時間釣魚, 尋日都做完一日嘢, 11先去到釣點
各釣友今年牛c黃腳又肥又大又多, 試多d一定有得玩 hahahaaaa

我手機尋日冇電, d相係朋友手機, 一間post

等朋友upload,耐少少

附件

3-8-2009 01:34

3-8-2009 01:34

朋友的不良比例

引用:
原帖由 阿明 於 3-8-2009 01:39 發表
都好大條,有D個肚仲脹脹地,係唔係有春?
我都以為有,全部都冇
可能今年d黃腳肥
黃腳有冇分咩季繁值?

引用:
原帖由 阿芝 於 3-8-2009 01:42 發表

唔好意思我對釣魚冇咩認識...
你既分享我好多都睇唔明^^"
不過睇相好大條阿!!仲有6條咁多@v@ 犀利阿!
你地最後點樣處置d魚魚阿?
=)
以為通常有釣開先會睇,無照顅到你的情況 tim :P
邊到大,玩下... lol
帶走左一條  hahaha )

引用:
原帖由 0608 於 3-8-2009 02:15 發表
你咁講係咪姐係食左喇?
如果有春,摸個肚會軟淋淋

發新話題