23 12
發新話題

[others] HPA 問題

引用:
原帖由 新手一隻 於 29-1-2017 22:22 發表
因為aeg有得改到50rps
因為aeg可以換彈弓改力
所以aeg用家全部都係快頻大力鬼火射鴨仔
中間跳得太快我跟唔切
仲有架…依呀高人定膠人邏輯呢…整支gbb咁貴又派唔倒彈呢…必定係換管改嘩佬打神力架…

被害妄想症

引用:
原帖由 gainax 於 29-1-2017 22:40 發表

Yes,最緊要自律,打場game輕鬆下姐又唔係改到想打人
師兄其實你一開始講時小弟我由頭到尾都係講緊自律同HPA呢樣野,反正未有關於HPA o既野吹水小弟又得閒不防講多少少以解決你的顧慮,亦算是俾8掛緊呢樣野o既師兄知多少少...
如小弟解釋得唔好請各位唔好介意 有玩開o既亦請多參與討論

再不厭其煩地講多次,HPA系統動力來源主要係氣體,經regulator降壓後再俾氣套膽運作,即運作控制大力與細力第一道關口就係regulator,樽口果隻通常係冇得即時調壓的,一般常見會是鋁樽多(可能因為碳纖樽價錢貴一倍咁滯而重量又冇十分大差距)鋁樽建議只能叉3000psi , 個regulator通常選購設置為800psi輸出,換言之己將3000psi降至800psi,前言有題過每套hpa system係有使用建議上限數值的,換言之亦會加一隻可調式同精密o的o既regulator做第二次減壓,個regulator會配埋限壓閥,我個人會當佢黎做保險,如隻閥係for 120psi以下的話,一有起事上黎(如隻regulator虧左)彈到超過120psi的話佢就即刻幫你放q晒o的氣佢直至你out氣為止,換言之你點都用唔倒120psi以上黎玩,當然還有上限更低點可選擇,另一樣野就係可調壓,更易解決的是check槍前調好壓用o的本身套regulator包埋o既防調裝置就ok了,要即時轉力的話唔該除背囊甩樽攪一大輪才能調...咁仲有乜好擔心鬼呢?

至於頻呢方面我信唔少師兄都有輔癮想改到自己支槍最盡性能,起碼我係...但就如我之前所講改快缺點不少所以我不認為會有師兄咁傻會攪支又快冇氣,又要揹大量彈弓匣每隻打得秒零就要reload,仲要唔準...打得10米8米就the皮o既槍落場囉

最後希望g兄你明白到點解會俾人話,因成件事閣下只想像出無限可能黎批判呢類產品,但其實可否以平常心了解多一點才作出見解呢?另如已前打game有不快事發生過的話是否就能把所有事評擊到冇空間討論改進一刀切呢?請唔好再用你有限o既知識出言講到套野係幾恐怖了,閣下玩開的gbb要攪也不見得平易近人,請記住要鬼的從來只會是個人而不是system

兩位師兄先明一點,此post只是吹0下關於hpa o既野並非叫人去玩或迫任何人接受,反正是個人選擇同時亦不見得有那麽多人抗拒

小弟不會再花口水說所有選擇是自己決定的,無論點都好各有各天地,但請各位師兄自重

引用:
原帖由 新手一隻 於 30-1-2017 21:07 發表

HPA唔係淨係得一種。有成份內膽落電槍身,又有GBB轉HPA供氣,亦有將AEG轉GBB的HPA kit。
HPA本來就唔係為像真而設計,係為性能同埋一啲行唔到普通GBB的槍而設,比如話M249。HPA同部分仿真向的GBB個客層本 ...
真好心機 希望唔好又係

引用:
原帖由 mgs123 於 31-1-2017 05:47 發表

揾到鳥.. 但聽講充HPA樽要慢充, 因為快得滯(流量大)空氣會熱然後膨脹, 冷卻返之後個樽會變成唔滿. 師兄你用3000psi樽? 有冇遇過咩問題? thx
3000同4500psi都有用,未遇到呢個問題,有時需樽過樽時仲暖過用機叉

引用:
原帖由 新手一隻 於 31-1-2017 06:09 發表
另外,聽班打paintball的講,千祈唔好係個樽的入氣位落油。如果唔係啲油會入埋個樽到,個樽有機會爆炸,好危險。
引用:
原帖由 rho837 於 31-1-2017 11:38 發表

HPA樽要100%乾淨!

油加高壓會產生化學作用! 爆炸!
講漏左添 …多謝兩位題醒大家
接駁位有油係有咁o既可能性的

引用:
原帖由 rho837 於 1-2-2017 17:01 發表
https://www.youtube.com/watch?v=eolUUXSwas4

M249 HPA 話時話真係幾正
個場都好正

引用:
原帖由 rho837 於 1-2-2017 20:19 發表
香港係住屋問題!

外國係消顯問題!

有個室內大場, 預左高火力遠程直線開水喉狂掃!

突然想起以前M4個場!
暫時我玩過o既Hpa system又真係可以幾開水喉狂掃,到宜家亦不見有任何問題或損耗 可能火力低,set好後堅係未整過槍

23 12
發新話題