發新話題

VFC M16A2 的三連發穩定性

VFC M16A2 的三連發穩定性

小弟新入手枝 VFC M16A2 GBBR,但對它的三連發穩定性有點疑問
當由 Semi-Auto「單發」撥去 Burst 打「三連發」時,扣 trigger 發射第一輪「三連發」只能射出「一發」或「兩發」,要之後一輪才會只射出三連發。
這樣是否正常?

感謝兩位師兄指教,如果呢個狀況屬正常,真鐵都係咁,咁小弟就安心了。
By the way,同樣係 VFC 出品,FNC 就穩定得多了,而且 selector 有四種選擇。

這種三連發的設計是否有點不切實際? 據說純粹為了節省子彈而設。
而且不太受前線士兵歡迎。
引用:
原帖由 jn_jona 於 23-9-2024 20:19 發表

係啊 放心啦 抄足真槍
M16a2 帶到落m16a4都係咁

瞄準「點射」,搏三發有一粒中。
引用:
原帖由 stevechau 於 24-9-2024 10:28 發表
又兩睇既, 其實BURST都有佢好用既地方, 尤其是其實係每個人可以帶既彈量有限
識襟制開槍唔識收雞, 帶10隻匣都唔夠落場派, 打晒又唔會比你立亂撤退既, 分分鐘仲累埋身邊隊友要照顧你既彈藥需要......
但當真係需要大 ...

多唔多師兄幫 VFC 枝 M16A2 換左 DNA 的 鋼外管、鋼準星、十字軍鋼 bolt?

上年 Bam Bam 就返過枝 DMA M16A1 Mod 603 身,就係賣一萬蚊。
引用:
原帖由 里安 於 29-9-2024 21:01 發表

頭幾支DNA係同朗哥買(最平呢個時候),朗哥冇做之後就自己同台灣買,我就未買過所謂過萬蚊既原裝DNA

馬記 MWS ZET?
引用:
原帖由 NCP013 於 2-10-2024 01:50 發表
我自己個人口味,某系統AR一打開upper, 果支萎縮上膛杆,同見到lower抽o野,真係冇胃口

多了師兄移民;或者年紀大「退坑」。
但新力軍增長人數,遠比「退坑」者低。
引用:
原帖由 jn_jona 於 2-10-2024 07:54 發表

依家有左覺悟 掉得落呢個坑既錢 係好大機會唔會收得返
特別呢幾年個pool少左人
有知音人同你收 係好彩
岩價就賣 唔岩價就擺

是不是 Colt 3x20 鏡之類?

引用:
原帖由 里安 於 5-10-2024 02:06 發表

有D老學校鏡當年用D平價買返嚟
真係唔係好捨得放
之後貴都算
係未必買得返

發新話題