發新話題

[認真] 其實Glock, 係咪唔適合做警槍 ?

其實Glock, 係咪唔適合做警槍 ?

成日都出事

有時覺得Glock呢類槍懶係簡潔, 無decocker, 無safety, 無indicator, 係唔適合做警槍.

話就話無safety開槍快, 但袋住支load左上膛又無得lock既槍, 點會安心?
唔load定, 咪仲慢過load and lock ?

我懷疑好多時收工交槍出事, 個人一放鬆/放空,
本來要退匣, 拉slide退彈, 空擊decock.
變咗退匣 --> fire

引用:
原帖由 gtoray 於 22-2-2017 21:31 發表

同意, 應該打個人
可惜只有6飛, 但成街憤怒群眾 ....
應該用坦克車碌, 用火箭炮, 係咪 ?

引用:
原帖由 ayaka 於 22-2-2017 16:36 發表
Glock 無manual safety,  揀holster同練習要留意d
好認同,
警槍都係陀多過開, 反而清槍交槍日日要做.
我諗拎出拎入安全程度, 同清槍唔洗pull trigger, 似乎比較重要.

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 22-2-2017 23:59 發表
用呢把就至安全啦

題外話
https://www.umarexusa.com/collections/air-pistols/produc ...
第一把幾靚仔 , 可惜只有4.5mm ?

引用:
原帖由 gtoray 於 23-2-2017 11:03 發表

12飛呀
換得切就係既
唔係個個都Jerry Miculek 嘛

引用:
原帖由 RCOOH 於 24-2-2017 01:55 發表
Glock下身太輕,如果唔用力捉實,開鎗時士奶固然會向後衝,下身同時會以比正常高既速度一齊向後衝,士奶係咁既情況下變成未行到盡,未行到盡則彈殼撞唔到頂殼片 (ejector),或者撞擊力不足以將空彈殼以足夠既速度打出 ...
長知識了, 未諗過glock會因為咁而jam...

但其實係咪任何polymer frame, 輕下身曲尺都會有相同問題 ?

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 23-2-2017 23:16 發表
警犬成本貴過支槍,又不能養咁多

用返左輪,另外要用曲尺就用P99,有支針凹出泥吾會出事掛,盲都摸到
P99正呀 , 雖然成本高左好多, 多粒decock制多個indicator又多樣野壞.
不過依家警隊budget水浸, 應該夠俾有突

引用:
原帖由 alan_ng 於 24-2-2017 17:05 發表
Taiwan already decided to use this for their PPQ M2

?oh=2b73eaf690273e3ee3bc2613dc0937fd&oe=59380 ...
拔槍要按制的嗎 ?

發新話題