發新話題

[認真] 其實Glock, 係咪唔適合做警槍 ?

任何物件落係唔安全既人手上都會出問題,話知你係Glock定Clock (鐘)。

手指安份、帶住個腦用鎗何來走火?以前做外賣果陣識得個印巴護衛員,佢見住有同事清鎗時走火,原因?就係退哂彈管裡面既子彈後,求其拉一下,望都唔望仲有冇子彈飛出黎就當空膛,一落鎚就走火。

自動手鎗都係,退匣後求其拉一下就當空膛......

大佬丫,士奶要大力拉到底,子彈撞到頂殼片先會飛出黎,拉到4/5佢都係唔會飛出黎。更加唔好講抽殼勾會磨蝕,"善良的子彈"底邊抽得多都會蝕。拉完士奶冇野飛出黎就好醒水,目視檢查鎗膛仲有冇子彈,之後大大力拉多兩下,仲唔出就可以搵鎗房啦......

當然,鎗套確實會導致真 - 走火既問題,黑鷹CQC鎗套係外國被評為最危險鎗套,解鎖位岩岩就係扳機位,出鎗時一緊張,手指順勢出力扣入去就AD。

簡單既硬殼鎗套其實效果最好,皮套如果手勢唔好夾硬隊,肯定會變形兼可能勾中扳機,鹿頭牌硬殼套既先下壓再抽鎗防搶結構已經足夠,一般人想搶警鎗都唔會諗到咁多,除非行家。

CTRU遠睇好似都係用鹿頭牌......

BTW,真角落如果cock左鎗扳機都會翹起,同GBB一樣,扳機突同唔突都睇唔到分唔到的話,應該去驗腦......

引用:
原帖由 zeta 於 24-2-2017 00:06 發表

講得出呢句就知你未用過CQC, 人云亦云
CQC解鎖位一直都係FRAME, 手指唔會入trigger ring
真係咁危險, USMC會用?
冇掂過鎗N年啦,一時記錯左或者表達引起誤會,唔好意思。

不過意外發生率高到連美國部份靶場同鎗會都禁用亦係事實,非常食手勢,如果用手指面壓,抓力夠係唔會有問題,如果用手指尖篤就容易跣手扣到雞。

手鎗對於一般警員係使用頻率最高既主武器,對於目前軍隊只係自衛武器甚至軍官佩鎗,而且軍警訓練密度同要求差太遠,美軍係營內走火可以被重罰甚至燉冬菇,香港警察鎗房走火、唔見左子彈只要唔係太離譜都冇必要停職,更何況一般警員絕大部份時間都唔需要用鎗,行咇多過乜,少練唔多唔少就會生疏。

密集訓練可以彌補問題,一次錯做一百次,一百次都仲錯就做一千次,但訓練不足或者緊張起黎就唔記得訓練內容 (呢度講既係真係開大片果種緊張,唔係打game果d) 既人永遠佔大多數,大眾化既野一定要簡單直接,越少地方會出事就越好。

USMC覺得一件野好用冇出意外,唔等於件野冇暗病,亦唔等於適合任何人使用。

食字

角落其實有個可大可小既問題,如果唔捉實支鎗開火,會卡彈卡到傻。

(後續)
(慘過謄文......)

Glock下身太輕,如果唔用力捉實,開鎗時士奶固然會向後衝,下身同時會以比正常高既速度一齊向後衝,士奶係咁既情況下變成未行到盡,未行到盡則彈殼撞唔到頂殼片 (ejector),或者撞擊力不足以將空彈殼以足夠既速度打出去,士奶返轉頭時就夾中飛緊出去既空彈殼,甚至成個空彈殼推番番去卡鎗。

金屬下身,例如1911或者226基本上點舞都唔會有事,就係因為下身夠重......

可以youtube下limp wrist glock

回覆 77# 的帖子

並非僅僅因為膠下身既。

角落好輕,下身得套士奶導軌同扳機組,加多隻匣,而士奶都係金屬框膠殼,士奶輕,條覆進彈弓就要用重磅d以免傷鎗,記得角落17、19標配係17磅,全金身9mm標配14到15磅 (226係15磅)。同時,唔同彈藥,即使係9仔都有火藥量同膛壓既分別,角落如果用低壓彈,推士奶都唔夠力唔夠快,加上鬆手由得下身一齊退,就好大機會出事。

1 個讚好! TOP

發新話題