17 12
發新話題

[認真] 長沙灣警員向斬人疑犯開槍

好似有人死

引用:
原帖由 navyjaa 於 11-5-2012 22:56 發表
長沙灣 ? 張相咁似我姑媽果頭既
直頭我工作地方附近

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 12-5-2012 07:43 發表
但係如果平果講既係真的話,果個刀手中槍位置可能構成問題
應該是"背部"...我估會被人質疑為何子彈由"背部"入...

青山道 東沙島街 -----車房多,餐廳多,違例泊車多, 交警也特別多... 所以把刀手係抵被人射...

放心,果頭多舖頭,裝咗好多CCTV,一定可以睇番至少車牌可機會看到

引用:
原帖由 gtoray 於 12-5-2012 11:32 發表

做得呢d無奶油唔掛假牌啦
不過搞到咁大單又同d組織有關
應該好快拉到人
或者,我地覺得啲刀手好醒
但如果啲友仔咁醒,就唔會停係中線衝出去斬人
就唔會被交譬見到...

不過天網灰灰,刑事嘢應該好快拉到人

引用:
原帖由 Pan 於 12-5-2012 12:30 發表

即是只要斬完人,見到警察就轉人走,走得甩就無事?而家玩一二三紅綠燈咩?
我想無人會覺得啲刀手係啱...
再者可能條友見差人想開槍,佢剛想轉身走時中槍

引用:
原帖由 tf141 於 12-5-2012 12:53 發表

基於道德, 果個人都一樣要救, 一樣要受法律保障
但係問心果句, 我唔覺得佢係咩好人...救得到咪講句恭喜, 救唔到咪講句遺憾囉...真係唔會太上心
事實,新聞照片和影片中,有途人(可能係便衣)照顧住被斬者,無人理爬住街嘅刀手

但我唔覺得兩方面係好人
好人好者被四五人斬???

一名交通警員騎鐵馬途經該處,目睹五名刀手持刀向一名男子追斬,​立即擎槍在手,大聲喝止,其中一名刀手沒有停下,反持刀向交警進​襲,交警在三次高聲警告無效下,向刀手鳴槍一響,刀手登時背部中​槍倒下。

據目擊者稱,刀手中槍倒下時,交警恐他仍負隅頑抗,一邊雙手​握槍,一邊緩步接近,了解其傷勢;增援的同袍獲悉發生開槍案,恐​有人劫犯,亦頭戴鋼盔荷槍實彈趕至,協助交警將中槍者拘捕及送院​救治,現場氣氛一度緊張

引用:
原帖由 里安 於 12-5-2012 20:49 發表

背部唔係唔得,"保護任何人,包括自己,以免身體受到嚴重傷害"

如果個犯傷害既係街外人而警告無效,一樣開得槍
我都好同意

引用:
原帖由 elay 於 12-5-2012 23:02 發表

咁ching如果係你見到咁既情況你係會去睇邊個先?
唔係壞人唔洗救,而係個好人既情況都唔多好既時候,
其實平常人都會主動去睇左個被人斬個個先既
p.s可能係我既生活經驗不足,不過我會係咁去諗..無意引起爭執
不過未Control現場環境,走去救個刀手條非常危險
1. 有人會刧犯
2. 佢想反擊

引用:
原帖由 ohnavi 於 14-5-2012 11:55 發表
吾知咩世界,警察開槍打死左一班黑社會斬另一班黑社會,
無人嘉許,竟然比人研究佢有無蓄意殺人、有無濫用暴力。
叫果班不滿既人去做警察好了,
吾怪得近年有D紀律部隊越黎越hea,
反正點做都吾岩,求求其啦;
...
師兄, 其實香港有機會公開討論及研究未嘗不是好事
至於"對"及"錯"等死因庭拉

引用:
原帖由 里安 於 14-5-2012 12:16 發表

呢個當然,只係越來越多人仲意自己判左先

呢度算好,其他forum幾多戰術大師,鎗械高手,仲有d格鬥天王
每個人有自己價值感
以前,老師罸學生,家長永遠覺得老師啱
現在,學生家長會反質問點解... ...
多方面思考,提出論點係啱,但都要明白事情,處境

例如:
六四事件...就有人話解放軍維持社會規則,有必要清場

引用:
原帖由 hkncnc 於 14-5-2012 12:47 發表

香港政治會理性??
香港政府又會理性嗎??

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 15-5-2012 08:43 發表
花生
http://blog.hoiking.org/2012/05/14/2822/
http://m.facebook.com/home.php?r ... p;__user=1000008210 ...
我都覺得係被人老屈

17 12
發新話題