發新話題

強國大橋

I don't think that 垃圾 is part of bridge.  I guess that it may be a simple "construction joint"  or "stopper " against to concrete falling from structural element during construction period.  

For Hong Kong Construction industry, we use "Hi Rib" to stop concrete falling.

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 31-12-2009 10:11 發表

我諗起香港ge 將軍澳, 都唔知有幾多係起o係垃圾上面, 但係賣緊幾球一間屋....我都真係唔知點解釋...
這些樓宇的地基是建在由岩石層以下幾十至百餘米
並不是建基在垃圾上面
但樓宇和地基之間是有垃圾存在的
所以最初TKO的樓宇外圍是有沉降問題
但又不影響樓宇結構

上海的橋樑的所謂"垃圾"應是用作石矢收口

[quote]原帖由 patling 於 31-12-2009 10:49 發表
垃圾堆填出

引用:
原帖由 La-9 於 31-12-2009 11:01 發表

哈,原來如此, 明白了。

不過如果呢單係大陸, 估計d港煤又要大炒“豆腐渣”了。 最搞笑係上海倒樓果單,成棟高樓倒地o甘大衝擊力,樓都未碎未裂,甚至玻璃都完好,是否豆腐渣人人都有眼見啦,根本就係車庫 ...
師兄
上次上海單嘢應該係地基工程師計錯數
因為整幢樓係完整倒下來
香港用BS英國標準去審核結構則,安全系數都幾高
所以很少錯
大陸用國標GB,標準低過BS
加上人為出錯,貪污及偷工減料等因素
質素....

引用:
原帖由 La-9 於 31-12-2009 11:12 發表

圖上號明顯見到d垃圾係大陸相當普遍嘅尼龍編織袋,並且好明顯有打碎同混合, 唔係報紙果皮……尼龍編織袋係大陸有厰專門回收再加工嘅,不過多數都係簡單打碎混合, 重新溶解能耗太高。

尼 ...
石矢係受壓力
鋼筋受拉力
如果只用垃圾去填位,應該受不了幾多日子
做網民,不要人云亦云.
報紙講的,不要盡信

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 31-12-2009 11:24 發表
但係, 有一樣野無可否認, 豆腐渣工程國內比例一定唔小, 大家睇下四川死左幾多同胞?

四川有幾多政府建築物因為地震所以倒地?但係普通民用施政有幾多又得以保存?呢個係有眼見....

所以, 就算真係記者炒作都好啦, ...
唉,你有你啱
不過祖國又唔爭氣

發新話題