發新話題

若果香港飛虎隊去當地幫手,相信可以改寫流血結局。

若果香港飛虎隊去當地幫手,相信可以改寫流血結局。

http://www.vdonext.com/index.php ... p;program_id=923817

嘉賓:葉劉淑儀 (Regina)簡介:菲律賓劫持人質事件害到香港游客8死7傷,七百萬香港市民睇到又震怒又傷心,保安局前局長葉劉淑儀親身解構,鬧爆菲律賓警察錯到離譜害死港人,若果香港飛虎隊去當地幫手,相信可以改寫流血結局。

雖然係"舊聞",但葉劉分拆得好好...

香港飛虎隊真到可以出外幫手???

引用:
原帖由 Paul 於 3-8-2011 21:11 發表
德國GSG-9以前都試過境外救人
SAS也試過
但就未聽聞特警SWAT境外執勤

據"知情人仕"述說:

1.當日中午第一批過去既人員,有葉劉所講嘅"技術人員";
2. "技術人員"上機後,班"大內好手"已經準備,一吹雞就上機飛去救人;
3. 最後"阿爺"無出面傾,特首又傾唔掂,班"大內好手"一邊standby一邊睇電視... ...

道聽途說...

引用:
原帖由 MS 於 3-8-2011 22:44 發表
各位熟識的超人好打還是神奇女俠好打呢!
超人多支棍應好打過神奇女俠

引用:
原帖由 101653 於 4-8-2011 21:53 發表

同意你咁講

係解放軍, 唔係飛虎隊
係Seals, 唔係SWAT囉
GSG9算係警察部隊嗎?
知道追飛機救人嗎?

引用:
原帖由 101653 於 4-8-2011 22:49 發表

我唔係因為在意佢地係咪警察
而係睇佢直屬邊度先咁講
Wiki都有補充GSG9直屬德國國防
唔似得SEK / SWAT果類駐州部隊

而SDU係咪一隊咁既人, 我唔敢講, 呢度好多專家等佢地講
但SDU攻堅小隊得兩Team, 個人認為 ...
我覺得如果外交部或阿爺出面,唔理佢直屬邊個,菲律賓都有幾會俾佢哋入境做嘢
但如果出咗事,法律責任又點呢?
再者SDU師承SAS,也和Seal Team(因有SDU人員和SEAL演習時受傷,回港後向警隊索償才令外界知道)
,其他部隊交流。這樣CASE相信EASY呢!

引用:
原帖由 b.jam 於 10-8-2011 21:06 發表

我聽既版本同你呢個一樣喎。
我諗班Standby嘅"大內高手"都好心痛

另外:做過"保安局局長"嘅葉太,相信佢講得出口,可行性機会較高...

今日看了本書,PTU都曾海外執勤(送越南人返越南),押上機,押落機,重要被越南軍人用槍指。

引用:
原帖由 Paul 於 13-8-2011 02:24 發表

占士SIR 果本
用咗30mins Scan咗本書,占士SIR喜做軍裝多過CID
佢又對一些"官僚"嘅同袍有微言...

發新話題