發新話題

hkac---軍事團體/制服團隊??

AC班大Sir
重掛住以前啲日子
搞到個團不倫不類
搞套DPM制服就百花盛放

引用:
原帖由 auxair 於 29-10-2008 00:19 發表
順帶一提, Air Cadets 早年以全面取消(or禁止)任何迷彩服, dresscode以灰色工作服取代

++++++++
正確 --- DPM 今天在HKACC只可司令特別指示下方可穿著,2009起將會由總部 pool issue S95,(有 TRF 同 "AIR CADET ...
睇報紙
佢哋亞sir著住DPM金漁黄+lightweight去醫院
連制服也不统一
如何團結?

引用:
原帖由 coldstreamer 於 29-10-2008 09:58 發表

其實一早出哂Order大人全部著花衫花褲, Cadet著花衫Light weight, (當然, 這是否適合戶外活動穿著是必定引起爭議的) 但可能這位長官太過掛念以前老防花衫綠褲的日子, 所以全團只有他的中隊是這樣穿著, 他身為少校 ...
唉...
當局者迷...

引用:
原帖由 Shan10 於 29-10-2008 22:52 發表

睇黎你都係內人, 你可以幫手"(OG)色" 誘啲大sir, 著返OG 呢??
我好想著返LOR!!
我係外人啫!!
只不過識人在內工作
官僚主義無得救/求
再者大部份人仍掛念舊嗰套
缺乏遠見...

引用:
原帖由 Royal_9413 於 6-11-2008 01:17 發表
唔係掛, 在我團是但捉個SCOUT(無柴)都識啦
要考"標準"就一定識  

引用:
原帖由 coldstreamer 於 7-11-2008 23:46 發表

樓上講嘅 set map, 對講機, 落order等係咪講俾 patrol order 呀, 即係 ground, mission, situation, execution...等等, 呢啲做得NCO(大人)一定要識, 但做童軍就未必要識喎.......但而家就算你識 patro ...
Yes, 領導才能Leadership...資源分配Resourse,溝通Communication,決定Decision Making...all based on Management Skill.

不過前公司Training(1999)去了田X仔青蛙,玩了半日又話Leadership Training。

引用:
原帖由 jwlchan 於 10-11-2008 19:56 發表

咁私人既問題, 你應該直接問Coldstreamer,

小弟識佢都有十幾年, 雖然唔係好熟, 但曾经係同事......
哈...哈...哈...
估唔到Coldstreamer有此遭遇...
龍游淺水遭蝦戲
Coldstreamer入Camp多過很多人

AC仔唔識佢,好打有限!!!
唔怪得有咁多人怪AC無嘢學,原來啲學員有眼有識泰山,咁輕看別人,自以為事。

引用:
原帖由 lls1215 於 11-11-2008 00:26 發表
你睇下宜家GUARD隊D人   影埋D  用槍指人既相   重要放上自己日記到{曬}
果班咁既人  你好應該講下

重有唔好同我玩捉字呀....
理下自已啲態度先講...理人哋?
人哋行為有問題
你就態度有問題
如果無語病,
點捉你字虱?

引用:
原帖由 MS 於 11-11-2008 18:54 發表
任何一個組織,一個團体,一個部隊如果有隊員恥以為伍或對隊制服不滿............你就不適合這組織了,所以忠於工作由忠於制服做起
當年跟啲大佬-包括Coldstreamer
永遠"先服從後上訴"
OBEY才是重要

發新話題