發新話題

反恐後勤隊

引用:
原帖由 foxs0074 於 20-12-2009 11:30 發表
會否演變如 USA以前那樣, 一有order 就多個軍種的SF 增野做,

話說 SDU 由90's已開始曾派人於市區(低姿態)做野,

STRU如像電影(G4特攻)上半集內容做既野,可觀性可能大D,

但就警訊內所說的隊務情況,有點4不象 ...
90's年代主力係打擊省港旗兵...

蘋果話Glock 17 係警方最先進手槍

.[quote]原帖由 yfw2000 於 24-12-2009 12:02 發表
呢套制服浪費

引用:
原帖由 coke 於 24-12-2009 13:43 發表
人地美國最肥最無用企係到食doughnut都有Glock 17, 札彈夾啦

香港真係落後
其實,你知不知為何香港警察要陀槍?
你又知不知為何英國曰本警察不用陀槍?

唔係落後問題,係是否需要...

引用:
原帖由 seals 於 25-12-2009 12:24 發表

香港太平好多!
Seals兄,

香港警槍只是一種權力像徵
要從大頭綠衣年代講起...

引用:
原帖由 nishi 於 25-12-2009 12:26 發表

加陣把左輪除左好似話越黎越少後備件之外, 我真係諗唔到有咩原因要換左佢...倒是無啦啦換左呢d係香港好多人覺得係"特警用""軍用"既武器,會有機會令市民不安...

美國? 你唔好理人地最肥最無用, 香港d犯十居其九 ...
Glock17澳門警察已用了多年
香港只有特別工友才用Glock 17 如SDU, ASU,G4...因法証問題,
Glock17並沒有給予非特別工友
相反造就CID用貴貨P225

引用:
原帖由 Boniface 於 25-12-2009 13:39 發表
英國警察用mp5,mp7了現在...
Armed Police CO19 定所有警察先...

UK Police armed with MP5 smgs. Note the low capacity (15 round) magazines and surefire torches. Unlike MP5s used by UKSF, Police MP5s are single-fire only.

引用:
原帖由 coke 於 25-12-2009 16:01 發表

但係我見過D(相) CO19 用支好短既G3...
如果有支好短既G3打7.62?
你估個Shooter會點?

定HK53?

引用:
原帖由 gd1893 於 26-12-2009 01:24 發表
MC51無記錯係英國既FR ORDNANCE生產既, 並非H&K廠正式產品.
據講UKSF有採用, 如果話CO19等警察單位有用, 都唔見得係奇怪既事.

至於CO19常用既短G3...  如果無睇錯的話, 應該係G3KA4

x x x

CTRU, 就我所知 ...
Thank you for your professional sharing

隊員fit過大sir好多!!
好似話有啲係ASU, SDU啲舊工友
又好似話有"某CGF會員"收過邀請入隊

引用:
原帖由 MS 於 27-12-2009 00:12 發表
除衭放屁!多此一舉
除衭放屁,
都要嚇倒吓人。
加多些"明樁"對付任何犯罪行為,也不失為良策。
至少給人知道港府有决心對付恐怖份子,
也令各國領事機構放心。
好過紙牌差人

P.S. Jungle Book只有VCD版

引用:
原帖由 gtoray 於 31-12-2009 23:48 發表

high risk arrest,槍口就梗係指住 suspect
呢個 position係一個威嚇性動作
而唔係一個警員"禁"住比另一個近距離槍斃
一旦疑犯反抗 ...
英軍做Section Battle Drill
最後都好似有這一個類似動作
一個槍口就指住敵人
一個坐近踢佢"春袋"
再番佢身搜查有無爆炸品
"Clear"後才搜身

大家冷靜討論

若用軍人角度去看警察的行為
一定口同鼻拗