發新話題

[認真] 點解要扯人頭髮???

點解要扯人頭髮???

http://www.youtube.com/watch?v=9unLZf0ow2g

樹大有枯枝..
點解個警察要扯人頭髮???
雖然我未必認同示威者行為

都未至於要咁做..."從後偷雞"
如果屬實,亞洲最佳警隊形象一定受損
對付示威人要用啲咁嘅手法...實在可悲

引用:
原帖由 一舊水 於 12-6-2012 16:31 發表
示威者企圖以頭髮攻擊警員右手
認真題目

如果以為"睇我唔倒" 更加可悲

引用:
原帖由 一舊水 於 12-6-2012 16:55 發表
不過錦, 公道小小
唔係班示威者玩野先, 警犬都唔洗出手推返佢地過去
Be respected...

引用:
原帖由 ohnavi 於 12-6-2012 17:19 發表

sorry師兄甘既言詞幾乞人憎,
人地只係打份工,做你吾認同既野就係狗?
如果你有客你上司話你係狗你會點?
你心目中既民主就係呢種模式?大開眼界
應該咁講,人哋做錯事唔等於你可以話人係"狗"
佢只不過條二萬分之一...

但應該無一份工,可以咁打人

引用:
原帖由 衰人 於 12-6-2012 19:03 發表
佢個動作係錯係唔啱
不過我唔覺衝防線d示威者係啱喎.....下下就攞自由民主黎做盾牌d人推人、推鐵馬、衝出馬路就天公地道???
開始既時候警方唔阻止佢地先攪到今時今日有恥無恐覺得咩都佢 ...
97前,警察係由得示威者衝向新華者大門,撞門踢門夠皮,啲人就自己走,差人從旁睇住
之後隻大鐵門又無乜事。我無話佢啱,但97前好少見到咁樣警民衝突。

另外,警察也預左有人衝擊,點解唔著防暴裝持盾牌?至少保護自己

又或者企在大閘後,等人入到去才拉人(出師有名)

講番,個差人咁扯頭髮值嗎?整襯條示威者,人哋告民事,上監警,你又估警隊又會保唔保你?

小弟愚見,不喜請插

引用:
原帖由 ohnavi 於 12-6-2012 18:26 發表
搞民主搞革命改變建制都係要先蝕卓的,
我們不能要求條件、環境先改變黎遷就我地,
但起碼要自己做得到、做得好先,
之後再嘗試去爭取。

你郁手吖麻?ok我咪打到你爆缸咯反正我羅正牌,
外國都係甘架, ...
講得啱,所以大陸搞民主都大O樂
旺陽兄"被自殺”,大陸又怕咗盲俠”光城兄”
不過batman都唔夠公安打

引用:
原帖由 queen 於 13-6-2012 01:43 發表

97前, 示威者想去港督府示威, 最後比警察打到七個一皮...........呢件事係發生喺67暴動時期嘅花園道事件........

97前新華社唔係自己老細地方, 緊係無你咁好氣啦.....但係宜家中聯辦唔同, 你又試&# ...
67年又有特務又有人放炸彈, 衝擊完港督府,最後要在香港島區實施宵禁,依D唔係示威人仕,係暴徒
你在看以下圖片,港督府係有足夠地方俾人示威,及俾佢地在督府門前貼大字報

依D唔係示威人仕,係暴徒

仲有, 如果警察著防暴裝......咁就死梗啦, 今時今日啲示威者只係見到中聯辦外面啲警察已經咁大反應, 見到防暴隊!!!!暴動都有分呀......................(示威人仕會否因為警察衣著以暴動?咁著PT Kit咪得... 用個膠盾隔住,應該減少很多技體碰撞-個人見解)

至於點解97前好少見到咁樣警民衝突, 因為67嗰年, 當時大部份反對政府嘅領袖唔係比人接咗去白屋住, 就係直接送咗佢返大陸永久旅遊......剩低個D唔驚死咩, 仲敢同英國佬玩???所以97前除咗反中遊行之外, 基本上係好太平嘅.......
(反對政府嘅領袖...有特務,有共產黨員,仲有undercover...60年代全世界都唔Like佢哋...重有82的士暴動, 89年旺角暴動)
89年旺角暴動又由誰人引發???

有時倒返轉咁諗, 如果將中聯辦當成其他國家嘅使館嚟睇, 如果有人咁樣衝擊美國使館嘅話, 我相信警察一樣會咁做..........仲有一樣唔同...如果示威者衝咗入中聯辦, 最多比警察拉, 但如果衝咗入美國使館......死咗都唔好問點解呀...........(中聯辦只可看作中央辨公室,未到國家嘅使館級列)

引用:
原帖由 gtoray 於 13-6-2012 09:56 發表
大部份遊行本身唔會預佢發生衝突
你比多d警察響現場都話你挑釁啦...
唔好講話擺定d一兩隊full gear anti riot , 連防爆架生放響附近
呢個亦係一個姿態, 代表警方信任搞手, 信任遊行人仕
但每一次都有衝突
又是否要撿討...
再者搞手未必控制到遊行人仕

正如"版主"未必控制到"會員"言論一樣

引用:
原帖由 queen 於 13-6-2012 11:01 發表
當年點解班示威人仕可以去港督府咁玩,係因為班左仔高層早就同政府傾掂數,每日上去貼完大字報嘈完搞完場大龍鳳就會和平散去,所以開頭佢哋可以咁玩,但到後期斑去示威嘅下層人仕開始失控,開始搞事繼而 ...
香港殖民地政府研究六六、六七兩次暴動成因後,察覺到有需要適量調整過時的管治策略。政府透過主動關心及改善一般市民民生,減少社會不公平現象,同時緩和市民不安情緒及與政府的對立。政府在暴動結束後一年,即1968年已着手修改勞工法例,大幅加強對勞工的保障。為改善與市民在地區層面上的溝通,進行首次地方行政改革,包括於1968年成立民政處(即今日的民政事務總署)。暴動亦間接催生了香港在七十年代在教育、醫療、廉政、房屋等等各方面的改革。同時政府發現青少年空閒時間缺乏可供參與的活動而被左派招攬,於是決定大量增加文娛康樂活動。暴動後的1969年12月開始舉辦的香港節,就是當中的一個重要節目,藉以加強青年對香港的向心力。此外,漁農處(現漁農自然護理署)也在1968年7月開設林務營以解決青少年問題。

殖民地政府事後都撿討吓,點改善民生。
送走班左仔後,香港67-97年,有30年安定時期,不就做造好嘅營商環境???

特區政府呢???
再者,依家好似去中聯辦示威就一定会有人衝擊...

另外,釣魚臺事件,係有警察打到學生爆缸

http://www.youtube.com/watch?v=4gHZ0BJh5Bs&feature=related

司徒華回憶錄有講過這次暴亂

我唔認識李旺陽,佢嘅死也不關我事
但有2.5萬(打過6折吧)人為佢嘅死去示威
係對一個政權+分不滿

發新話題