發新話題

出土古董.....Petri 7s

出土古董.....Petri 7s

http://www.photoethnography.com/ClassicCameras/index-frameset.html?Petri7s.html~mainFrame

Camera Name :Petri 7s  
Manufacturer :Petri Camera Company
Place of Manufacture: Japan

Date of Manufacture: 1963~1976
Focusing System Fully coupled rangefinder
2.65' ~ infinity

Lens: 45mm f/2.8 (4 elements in 3 groups?)
coated
52mm filter thread mount
45mm f/1.8 (6 elements?)
coated
52mm filter thread mount  
Shutter Petri MVE leaf (in-lens) shutter
1 - 1/500 + B + self-timer

Metering System Around the lens (ATL) selenium manual metering cell

Apertures f/2.8~16
f/1.8~16
Flash "Cold" flash shoe
PC external flash connection
Flash type selector: M - X

Film type / speeds Standard 135 (35mm) film

Battery type n/a
Dimensions and weight 132 x 79 x 72mm xxxg
132 x 79 x 72mm 635g
Retail price $59.50 (1963) ¥18500 (1965)
$79.50 (1963)

全機械手動快門光圈, 右下角有個UNDER COVER位就係display曝光值, 1963年產品, 已經有咁ge科技, 利_害!(問返朋友原來一早已經有...係我太背了....orz)
光圈快門我都搞得掂, 但係無知一問, 果個din同asa係咩尼?我真係唔知... 諗諗下, 果陣又唔係單反, 下下咁較foucs, 咪好容易high左野都唔知?!

我懷疑就係果d"泡泡"吸光(測光值)

amber c.係咩尼ga? 同埋佢個光圈咁進入去幾得意

color corrected super, 係coating定鏡做出尼?

連觀境窗都有測光值, 我諗當年都算好野...

附件

17-11-2009 16:12

本帖最近評分記錄
  • gtoray 金錢 +15 我很贊同 19-11-2009 15:36
  • gtoray 威望 +15 我很贊同 19-11-2009 15:36
鵰。豹。狸。獅。狒

其實我想請問, 以咁科技, 好似測光(唔洗電), 觀境窗顯示曝光值呢D, 1963, 算係早果批定遲?

唔係係咪完全未玩過呢D舊野呢?好似越來越鐘意呢部機
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 louisli 於 18-11-2009 11:16 發表
測光唔駛電?仲有測光值你睇?
我見唔到呀... 指針式呀?
係呀, 就係咁我先覺得利害, 可能我影得唔好, 觀境窗右手面係有個指示話你知曝光值係高定低, 好似投射式咁顯示出尼
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 ayaka 於 17-11-2009 20:23 發表
個鏡頭好似有一排LED咁
果d就係測曝光值ge吸光來源(我估)
鵰。豹。狸。獅。狒

多一點中文資料

http://www.hkglc.no-ip.com:8181/sheen/rf/petri7s.htm

我見大部份都係f2.8ver, 我呢支f1.8又好似小見d...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 路比 於 18-11-2009 14:32 發表
蠔屎係邊度搵到部咁正o既野返黎
我伙記個朋友送GE

[quote]原帖由 learngod86 於 18-11-2009 17:27 發表

Selenium cells嘛....常見於olympus pen EE系列...
三四十年機唔用果時放係
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 路比 於 18-11-2009 17:55 發表

睇到你呢部,搞到我都想拎返部film出黎玩下
你呢部好好多....單反, 起碼對焦應該準好多先...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 路比 於 18-11-2009 18:00 發表
不過測光要用餅仔電,已經冇得買啦
如果真係測唔到光又真係大鑊D, 你知啦, 菲林機, 真係要晒左先知有無賴野...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 louisli 於 18-11-2009 18:55 發表

買個sekonic 錶
影人像就有用姐, 影大景點用...
引用:
原帖由 路比 於 18-11-2009 18:56 發表

讀書年代果時我都仲有人信心人眼測光,而且菲林個DR大D,差一級半級都可以晒相時救返
不過依家數碼太方便,依賴左電子測光,影左唔岩先改,廢晒武功啦
咁當然呢樣野理論上經驗有得搭救GE, 但係學你話齋, 人太過依賴了...你見一街D人用大機都用A MODE就知...

但係對焦呢家野我就真係無能為力, 因為我對眼又近視又散光, 唔想用自動對焦都唔得....
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 路比 於 18-11-2009 18:57 發表

如果仲搵到minolta測光錶,我都會考量
呢個就真係要碰運氣喇...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 路比 於 18-11-2009 21:09 發表

不過枝鏡個對焦尺
你講邊支鏡先

我發現部7S原來係有得SHOW個對焦o岩唔o岩, 但係要實戰過先知係咪work, 搵日搵埋你出來試一試佢先!
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 路比 於 18-11-2009 22:49 發表

你知我得閒架
平日就最好~如果有車接送更好~可以拎多D野去遠D
靈車o岩唔o岩

我都未知幾時, 諗掂再call你
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 louisli 於 18-11-2009 18:57 發表

鏡間快門,仲要估焦距先係高手
來特訓吧~
你又一齊尼

但係諗下諗下, 估距, 其實我響屋企試下過, 唔係好得, 梗係1X%誤差, 因為如果跟返部機果個對焦系統, 好似我估大約3.5M啦,對好左之後佢就話2.5-2.8

都唔知點搞...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 adrianyahk 於 19-11-2009 15:06 發表
用開Rollei 35s, 估焦其實好易....影得相既時候都唔會係全黑,盡可能用景深去覆蓋想要對焦既距離咪得囉~
好似叫做"超焦距", 好似日光, f11 125, 用景深尺基本上影咩都清..

路比哥...測光既電池其實有 ...
出來交流交流下丫
鵰。豹。狸。獅。狒

發新話題