發新話題

唔知呢個妹妹會賣到幾時呢 ?

對面果個小戲量又抽水
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 於 14-4-2009 11:45 發表

呢個唔係重點 , 何況班友亦唔值重視
但係講真我行過果條路無數次都未見過呢個小妹妹...
鵰。豹。狸。獅。狒

但係講真如果呢個風氣再係咁落去, 呢個行人專用區遲早變一條無牌ge女人街....
鵰。豹。狸。獅。狒

其實計下計下, 連本連車錢, 佢可能賣晒都係賺得兩千幾蚊...

頂帽佢分分鐘要$20/p, $1000貨本, 再加$1000注冊費, 淨本$2000左右

賣$100頂, 賣晒可收$5000, 其中1000, 搭車食飯應該都洗晒...講真我對佢又無咩好感, 用獎學金去賺錢聲稱請工人俾呀媽, 好似好乖, 佢識得幫自己產品注冊, 又識將產品擺格仔箱, 佢又去犯法, 擺街邊?!點解佢唔賣俾舖頭/其他公司?佢唔俾錢擺去yahoo賣?分明諗縮數, 要學做生意, 唔係學挺而走險...

講真我識得有個女仔, 又係on cssa, 人地都有做下part time, 都係手畫t shirt, 自己 design, 一樣從正途擺上yahoo拍賣都賣...仲要同佢價錢差不多, 起碼都係hand make, 又係合法...

點解傳媒要去歌頌埋晒d咁ge故事?讀好d書先養呀媽唔好?
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 亞龍 於 14-4-2009 18:38 發表

物你咁講呀!!你都係人父母,你都想有個咁孝順的女架
如果有人話我生的仔女一定有咁好..........我生一打又點話
我會寧願佢讀好D書先再算囉, 如果我個女明明讀得書ge走去搞3搞4我寧願當小個好過!
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 starfox 於 14-4-2009 17:46 發表
佢企在街上賣貨雖則是犯法, 但放上YAHOO, 效果不及在街上直接, 好似年銷D貨咁, 平時你唔會買, 箱仔舖租金不平, 暴光機會不及在街上賣, 未必適合佢, 不過佢可以博到一舊錢, 再放進舖賣也可, 講真我寧願見到多D少女非法 ...
到成街都係果陣你就唔會咁講啦
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 starfox 於 17-4-2009 15:50 發表
唔知你地有冇睇過"窮爸爸富爸爸"一書,我有所以我想信這個少女, 會俾好多讀書人有前途, 你做小販學到既野, 學校學唔到, 你讀書到最後都要返回商業社會。(況且佢都冇話唔讀書) 早點了解消費經驗和消費模 ...
做生意, 一定賺ma?

做生意有風險, 咁細個, 用社會上本來俾佢用尼讀書ge錢尼成為風險投資ge一部份, 咁同用cssa份錢尼買股票有咩分別?同埋佢可以承擔風險能力有幾高?

年紀輕, 應該係讀書識字, 而唔係偷雞o係條街成為阻街ge一部份
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 loki 於 17-4-2009 17:48 發表
同時會有好多人再去搞.!
梗係啦, 食得飽得滯呀?!偷雞擺街邊仲要賣成$100頂帽?!
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 starfox 於 17-4-2009 19:35 發表
對, 一定賺!, 賺的不一定錢, 是銷售經驗。論阻街遠不及那些吸煙人士和寬頻檔,
商業社會,價錢是市場決定。當你要做生意時就知這些經驗有幾寶貴!
但係我就係做緊生意先覺得讀書都好重要
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 starfox 於 18-4-2009 14:26 發表
她根本不是小販, 她是有計劃行事--註冊, 生產,找傳媒 , $3000 獎學金+課餘時間 = 自己事業。她不會做一世小販, 旺角賣野只是Make Noise. 亦不是靠那頂帽賺錢,好快有公司會找她合作。我自己都有D汗顏, 我兩個人用 ...
係一個有計劃ge罪犯
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 亞龍 於 20-4-2009 01:52 發表
覺得讀書都好重要??你唔由家下開始揾D野讀??只要用你上網同打game的時間去讀,一定會成功架!!
我有讀你唔知姐, 我就算打game都係2-3個月先打一次, 如果我真係用打game果d時間去讀書就死得啦

有時人不學不知理, 同埋18歲以下係學習最好時間, 咁都唔好好把握, 到佢3x果陣, 做生意唔係下下順景ge, 真係一個唔該要由頭開始果陣, 得果中四中五去搵工?到時可能掃街都要大學生!
鵰。豹。狸。獅。狒

發新話題