發新話題

穩定最重要.....

好耐無係CGF回Post,但真係唔講又忍唔住!

NSP係最基本理論,無論那個國家都合用!

如非發射,手指放在板機護環外!是最基本的控槍原則!

無理你控槍能力有幾高,你也勝不了「人體自然反應」,

當人受到突然如來之驚嚇,如聲音、强光及影像等,肌肉自然收縮,手指就會自動拉緊起來,如果你習慣放手指在板機就好易會走火,打傷打死同袍及無辜嘅人!

另外行軍時,你見到你同袍放隻手指在板機上,你會感到安全嗎?

真正高手,手指在板機護環外同時開埋保險制都唔使半秒啦!

你去玩IPSC 你放手指在板機!Range Officer 一定DQ你啦!

回覆 52# 的帖子

你說:「宁可误扣扳机造成一些无关紧要的走火,也好过突然遭遇的时候手慢半拍或者忙中出错而枉送自己和战友的性命。」

我真是無話可說,唔怪得戰爭中有20-30%係自己人所傷啦!

回覆 52# 的帖子

解放軍及公安部隊,我都有接觸過唔小,都係好正面!

大家都有交流下,當然有所不同,一國兩制上兩種方式都能並存!

在CGF 內有打真槍,打wargame,也有打 IPSC的朋友,交流下不用咁認真!

我做Training見唔少「误扣扳机造成一些无关紧要的走火」,打在同袍背部,後腦都有幾次!(好彩打 FX)

有一次G4就無咁好彩,9mm打咗落小腿!

引用:
原帖由 MS 於 19-7-2009 19:19 發表
NSP Normal Safety Precautions ms在軍隊教......以叫雞做比喻.....無論白,黑,紅,黄........假定佢係帶菌者.....一定要做NSP.......黄種人有例外咩
BYOB !!Bring Your Own Bag!

MS兄!叫人記得帶袋!

引用:
原帖由 MS 於 19-7-2009 22:30 發表

除了NSP外......重要養成Safety handling的習慣
呢張好似咁新嘅,幾時影架!?

枝槍Training用架?望遠鏡!

嘩!長壽香呀!

引用:
原帖由 MS 於 19-7-2009 23:26 發表

話需說回來!不能憑一張相片.....批評!揸槍有alert/rest!在軍事行動.....每每將食指放入trigger 睇環境需要喇
絕對同意,做人不要墨守城規!
但我就承受唔到走火!
好似打Burst咁,一打三粒, 一走火就三槍!

http://www.civiliangunner.com/cg ... page%3D1&page=1

佢哋個個NSP都做得好好!
見到中國軍隊,如此威風勇猛!
中國一定可超越英美,成為第一大軍事強國!

其實大家無謂爭辯吖!

據liubake 兄所說,我軍是了解NSP的,但在戰爭中開槍是電光火石之間!用不用NSP就是個人的決定!

就好像我做Training時要學生跟NSP,他們都會照跟,但 Passing Out 咗,佢哋唔跟NSP走了火,咪自己承擔後果囉!

發新話題