29 12
發新話題

[Tanaka] 關於Tanaka左輪Heavy Weight 問題

關於Tanaka左輪Heavy Weight 問題

小弟剛入左輪呢個坑,偏向收藏,間中把玩,易於打理耐玩既取向
看到好多前輩都推介Tanaka呢個品牌,自己都做過功課知道有分好多版本
好似Jupiter Finish 係以Heavy Weight材料去電鍍同拋光出黎,所以比一般Steel Finish易保存無咁容易氧化

但好奇一問Tanaka既 Heavy Weight到底可不可靠,算唔算耐玩同保存。
金屬粉末比例算唔算高? 比起其他日廠,例如WA廠
因為都有聽過d前輩講,Tanaka隻 Heavy Weight 硬性唔多好,而且剛性會比一般ABS膠槍差
不知道真還是假的?

如果論收藏其實Umarex既 M29左輪又好唔好? 暫時見到M29除左一面刻字唔仿真外
整體好似同真品十分之相似,連Finish都係
只係唔清楚Umarex既M29握把位有沒比Tanaka肥大,同埋耐玩,保養方面會唔會無Tanaka咁好呢?

暫時Tanaka既Steel Finish 同 Jupiter Finish不太敢碰,好擔心氧化既問題
所以暫時考慮Umarex既M29 / Tanaka既M29 Heavy Weight (Model Gun/GAS)
如果Tanaka的話,前輩們會比較推介Model Gun 還是 Gas?

引用:
原帖由 jacko 於 22-6-2024 21:20 發表
先考慮:落埸玩?收藏用?打得出?打唔出?
thx ching提醒!!!
本人偏向收藏用,玩下入彈退彈,唔一定擊發都ok
主要都係對Tanaka Heavy Weight既迷思

引用:
原帖由 jacko 於 22-6-2024 21:59 發表

收藏就一定係Tanaka, Umarex M29多左螺C位,marking亦唔好睇,落場打就好,要退殼無咩可以選,tanaka cap槍先得,gas槍行”飛馬”系統, 無得玩退殼
多謝師兄解答
係Umarex Marking方面真係唯一果個位唔好,雖然我都接受到,因為見佢收藏+把玩都唔錯咁,始終又金身Finish都比想像中好
同埋主要係見佢同Tanaka Heavy Weight價錢差唔多,所以都好奇到底Tanaka隻Heavy Weight表現係點,唔知襟唔襟玩同保存?
見有d師兄話Tanaka隻Heavy Weight 唔多夠硬身,反而比較脆無一般ABS咁好,唔知真定假

引用:
原帖由 kornhill401 於 23-6-2024 01:19 發表
除左4吋之外,仲有6吋,還有黑色版本.
正啊師兄,我今日都睇左造功唔算精緻,但真係便宜又大碗,仲要入GAS就玩得
marking又做足,鋁body+鋼trigger,Hammer
唯一可惜搵唔到 4吋黑版

btw 今日試左 Tanaka既Heavy Weight M10比想像中仲似金身
仲要手感非常之咁好,對比umarex支m29,雖然兩支口徑唔一樣
但真係質感好好

引用:
原帖由 kpc 於 23-6-2024 17:33 發表
Tanaka 的Jupiter Finish 超耐玩。( 銀色M629).超過20年。另外steel  finish 的[local]1[/local]python 357 超級靚。耐用未知。因只玩了一年。
之前有考慮過 Jupiter Finish但真係得返d冷門款,咩J-POLICE果類型
我比較鍾意K-FRAME底,基本上無緣了...
同埋Heavy Weight實際手感真係好似金屬,比想像中好
暫時睇中M13 3吋,其次M36/M10

引用:
原帖由 48191 於 23-6-2024 15:28 發表
Model Gun。
但市面上還有「國際」輪,何不考慮一下?
師兄,國際是咪就係 Kokusai ?
想請教下有咩分別
如果係Kokusai我見有部份款,係金身 聽聞係鋅合金 ? 但都真係貴同難搵,唔知佢另外既HW料金屬感係唔係比TANAKA再重D呢
同埋見款式似無Tanaka咁齊全咁,暫時睇中M13款 3吋, 之後先 M36 > M10

引用:
原帖由 48191 於 23-6-2024 22:08 發表
第一個答案,係。
國際「在當時」是質量最好的Model Gun。
不錯,國際的不是鋼,是鋅合金。
以Tanaka現在的質量也不及當年的國際。

不過如果以重量及樂趣來說,台灣那枝非常合格。
估唔到國際咁堅
連Tanaka都唔夠佢黎
仲要30年前產物 但有d難搵

台灣果支係唔係KA既Python ,還是Umarex M29都ok ?

引用:
原帖由 romechung 於 24-6-2024 00:01 發表

我都偏向中意玩有入彈殼金屬輪,如果師兄想方便D一入GAS就可以玩下既,就買KINGARMS PYTHON,仲平過U記M29,不過實物我覺得U記靚仔;睇下師兄中意純手感+退入彈,定要得閒無聊射兩下啦,如前者就買U記M29,後者就KINGARM ...
thx 師兄,我有買到u記m29既 3吋版
雖然個外觀finish勁靚,同埋似真鐵,但都係覺得好大支,聽聞握把位又長左d, 試完6吋版本直情手感再差d,可能關配重事佢握把位太輕

反而ka果隻Python外觀係無咁靚仔,但6吋手感配重反而好過U記
有可能關個握把事,不過4吋暫時未知邊度買到

另外好奇一問
其實近期既Marushin HW 又o唔ok?

引用:
原帖由 kirk123 於 24-6-2024 01:40 發表

Marushin capgun只是入咗這枝,HW料麻麻地,CAW会扎實D~
好正! 原來CAW係會紮實d
聽聞gas既話握把會大左

引用:
原帖由 48191 於 24-6-2024 04:09 發表
充工有貨
明搶都有
不過唔記得係邊幾個Model。
thx 師兄!!!
唔知使唔使3000蚊起
尋日去充工睇,好似真係見過下,左輪款式都幾多

唔知 Marushin既HW 有沒 Tanaka咁耐玩
聽聞近期既Marushin造功好左,但始終係咪同Tanaka仲有一大段距離

引用:
原帖由 48191 於 24-6-2024 14:27 發表
馬路信起碼有殼換先。
全金屬國際唔只$3000。
唔知Marushin既Heavy Weight 會唔會同Tanaka差唔多?
暫時睇中Tanaka Model Gun
Marushin係吸引,如果拎黎玩同收藏,價錢合理都想整支m29,唯一可惜grip比較大,好難換到真品grip
唉...左輪真係魚與熊掌

回覆 31# 的帖子

如果想收藏 係唔係Tanaka Model Gun比較像真
因為見GAS版有D雞肋 打起上黎唔多爽咁,仲要無得退彈
要玩GAS 好似玩MARUSHIN / UMAREX /  KINGARMS仲好,起碼退到彈

引用:
原帖由 yth 於 25-6-2024 01:42 發表
最近入左支Tanaka M29 ,4吋gas,反光黑,換左對珍品膠手抦,可直上。又夠重,又像真,入gas打空槍又夠響,都幾滿意。但當然係無得入彈這部份。
  正啊M29
我仲考慮緊入MODEL GUN好還是GAS
我自己偏收藏向多,打GAS可能拎另一支打,唔捨得驚膠野唔襟打

引用:
原帖由 romechung 於 25-6-2024 04:14 發表

其實絕對係,個人覺得輪上退彈係靈魂,以收藏計其實U記M29已經好好,又金屬重手FINISHING同MARKING都算唔差,同埋KA其實內部結構唔算好實淨(我玩左兩年整過次彈弓),另外去返同一舖頭買野時曾聽舖頭老細講有客反映KA PY ...
THX師兄!!!
唔係你講真係唔知原來KA質素咁差,U記M29其實係好好,可能我果支係3吋就手感相對好D
試過拎6吋黎玩,個GRIP位設計問題真係顯得配重同手感方面麻麻

29 12
發新話題