發新話題

燈腳...

燈腳...

救命呀, 乜香港人唔洗買燈腳架咩
去左DC發燒昅昅.. 得隻大陸falconeye, 2舊水.. 踢一踢, 無燈都跌
無manfrotto/bogen
去雙成睇, 淨係有tripod/ monopod, 仲要鎖晒入個櫃

想問下有冇師兄recommend任何燈腳? 乜牌子都得. 要定, 落580/AF58/SB900+ umbrella, 小小風下要OK

唔通要去天長/ 照想管...

若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

回復 3# 的帖子

龍哥你唔好嚇我啦... 我打game初哥個陣都已經當你係大佬架啦
你又咁多大炮...大三元+5D2... 小弟影人用400D+小小白
你用...PVS....

回復 2# 的帖子

業餘業餘, 幫女朋友影catalog架咋. 我FF機都無呀

回復 7# 的帖子

我都唔識架大哥  依個世界有個technique叫做trial and error

回復 9# 的帖子

回復 12# 的帖子

師兄你唔係影function 架咩?

回復 11# 的帖子

點解唔用機頂:
機頂燈一定會直射, 會左光會好死. 無陰影.

點解要飛燈:
係左/右/上/下/後 射枝燈會有唔同效果. 全部都係勾畫"論確" (中文差, 勿丙)上比起機頂直射好好大.

點解要燈腳:
如果會燈童, 邊個幫你拎燈呀

點解要傘:
就算飛左燈, 直射一樣因為光源硬, 會令到個人死白咁. 傘係一個大diffuser. 柔光杯, lightsphere, bouncing, 都係令光擴散既工具. 擴得越散= 越柔=越弱..
大型softbox:

Canon點飛燈:
要怪.. 怪你自己用canon
一係... pocket wizard   (2千幾蚊HKD 一個)
一係鴨記 FM remote
一係飛燈線

我用FM remote. overall OKAY. 無TTL, 我無所謂. 只可以trigger, i.e. A/M mode.

Option A :飛燈線, 2,3舊水一條爛線.
Option B :Pocket wizard. 2.4Ghz radio, 2千幾銀一舊, 一對4千唔該. 聽聞最遠1公里有效
Option C: Canon ST-E2 IR transmitter. 有ETTLII. 對唔岩枝燈, 唔work, 太光, 唔work, 太遠, 唔work, 一千二百元
Option D: 鴨記 FM , 好多牌子, 二百-五百. 只有A/M mode.
Option F: 一枝C580/550, Metz 58/Sigma 5xx 做master 一枝其他做slave

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 16-12-2008 11:29 發表

咩model? 同埋硬唔硬正?

回復 42# 的帖子

你係咪真係要ETTL先

回復 45# 的帖子

無言.
咁不如買住鴨記先. 2舊水又可以遠好多..

引用:
原帖由 四哥 於 16-12-2008 09:59 發表

Elf兄, 小弟正好想買燈腳too, falconeye我買左 (塋記百幾jar) , 風吹一吹即跌, 遮都彎埋, 唉....把遮貴過隻腳...

大家交流下啦
咁大濟 咩遮黎架?
爛遮都好過爛燈.. 所以我寧願貴少少買manfrotto. 最少reselling value都高D.
唔知四哥有無心水?

回復 48# 的帖子

其實我之前都係搵緊001b.. 不過係雙成搵唔到  我會去天祥睇睇
四哥你係咪用緊manfrotto頭?

回復 52# 的帖子

個umbrella adapter都2舊水

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 16-12-2008 01:17 發表

雜誌社
好似唔知AV雙周有個editor叫XX榮... 同師兄你個名好似喎  又係打wargame架喎

發新話題