發新話題

好多人都唔知咩叫法治同中共日日老吹既依法治國

引用:
原帖由 rho837 於 18-7-2012 10:24 發表
強囯發律!真係講人權!邊個權頭大,邊個春袋大,就係發律!發就係發達,唔洗食䐉又唔洗申苦勤奮工作,就大把錢係本地買貴曬啲野又日光日白揸林保亂跑!
這是中國人的核心價值

引用:
原帖由 joeyjordisonhin 於 18-7-2012 13:05 發表
樓主好文!! 不過可惜香港好多人層次未到, 根本唔明咩叫"公民抗命", 只係識"阻人發達,等如殺人父母".
真係好多香港人未到呢個層次,唔明咩叫"公民抗命", ...

以甘地所提要點作為例子:
1.公民抗議者(或不合作主義者)不懷有憤怒情緒;
2.忍受對方的惱怒;
3.忍受對方的攻擊,不進行報復,即使遭到處罰也不屈從;
4.面對當局人員實施逮捕,公民抗議者將配合拘捕,即使當局試圖沒收其財產,也不進行反抗;
5.若抗議公民的財產是受託性質,他將可以拒絕服從,即使喪失生命也要加以捍衛,但不能進行報復;
6.報復行為包括咒罵
7.抗議公民絕不侮辱對方,也不會採取新式的喊叫,因為這有違ahimsa[1];
8.抗議公民不向英國國旗敬禮,對於官員,無論英國還是印度的,也不能進行侮辱;
9.在鬥爭期間,如果有人侮辱官員,或對其實施攻擊,抗議公民將保護該官員,即使有生命危險,也要使其免受攻擊。

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%85%AC%E6%B0%91%E6%8A%97%E5%91%BD

引用:
原帖由 WAIKO01 於 18-7-2012 19:22 發表

想問問這些是不是就是“公民抗命“的規則?
我係維基到搵架咋

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 18-7-2012 18:58 發表

我成日都覺得如果只係執住呢兩張圖以及溪錢問題, 我認為總比現在政府既"拿渣"為小兒科

又引用有D上次撐警方既人話"一兩個唔代表全部"

都係果句啦, 遊行人士拿渣D定政府拿渣D? 同埋甘於成為政治棋子又唔想食 ...
點解公民抗命要保持不憤怒、不侮辱同不發洩呢
就係唔比政府有藉口出拿渣招嘛
遊行人士拿渣咯...咪一粒老鼠屎搞到成煲粥冇得食囉

引用:
原帖由 joeyjordisonhin 於 19-7-2012 02:27 發表

你好似唔係好明版主講既野...
咁你好似好唔明我用意

發新話題