發新話題

大家幫幫新手.唔知壞左d咩

引用:
原帖由 蝦碌 於 2008-3-11 08:42 AM 發表
依家支M4入晒電都開唔到...不過咁制時係卡卡聲 ...
請問電池charge滿未?
依閣下所說,似是電量不足,馬達因為拉不動而被逆止桿鎖住的聲音!

引用:
原帖由 軍事新手 於 2008-3-12 04:59 AM 發表
可能國9槍管(烏祖)(占)彈
JAM彈的話,是不會影響box內的操作,最壞的情況是掃齒,不會影響傘齒運作。
引用:
原帖由 蝦碌 於 2008-3-11 08:57 PM 發表
多謝各位師兄幫手

小弟的電的充到熱的了  放左朋友槍上也試過是有電的

小弟從未開過波箱的  都是平常地打  沒有試過亂整過入面d野
像樓主的情況是LOCK BOX,電源正常,馬達能轉而傘齒不能轉動,小弟估計情況有幾個:
1. 尾頂卡住彈弓;
2. 齒輪setting有誤,如用介子用得太多以致齒輪給鎖死;
3. 活塞頭崩裂,活塞頭跟活塞棒(天梯)分離,以致活塞頭塞住氣筒阻礙天梯。
引用:
原帖由 蝦碌 於 2008-3-11 08:42 AM 發表
我有一支國狗既M4casv(聽朋友講好似係A&K or D-boy既)
相信樓主可能撞到“國狗手神”了!建議拆BOX檢查。

引用:
原帖由 華田 於 2008-3-16 11:25 AM 發表

請問掃齒點解唔會影響傘齒運作呢?
以下有錯請勘正:
以小弟見識,
多數的掃齒是發生在活塞﹙天梯﹚上,
這種情況下,馬達仍能轉動,但活塞就不會動。

若情況持續下去,就會變成……
引用:
原帖由 華田 於 2008-3-16 11:25 AM 發表

如果格齒係成格甩出黎, 再攝左係某一格齒度....咁咪行唔到囉....
這就是「卡齒」——是掃齒的“併發症′。

還有一種比較罕見的情況,就是活塞﹙天梯﹚齒不掃,反而是中間的二號齒掃,連帶三號齒﹙拉動天梯的齒輪﹚跟二號齒接觸的齒輪也掃。

結果一扣板機時就出現一陣很怪的聲音﹙有點像車房用的那種巨型電動螺絲批,上車輪螺絲的聲音﹚

這其實就是錯配齒輪而導致掃齒的結果。
小弟的兩組syxtema斜齒因而報銷了!

發新話題