18 12
發新話題

少年團朋友請進

在營地著DPM還可以, 要少年團員外出都要著DPM就唔多好囉.
一來件衫用料差, 厚兼唔通風.
二來唔多適合晚間活動, 差錯腳就好難搵囉.

青少年的訓練演變成時裝表演, 搞搞制服誘惑, 吸引了不少特殊辟好的有心人.

引用:
原帖由 auxair 於 22-8-2008 10:57 發表
我都係青年制服團體人員,唔明白點解行山要選擇著花衫?

緊急救援部門(GFS, CAS, FSD) 已不只一次在公開場合勸告参與山野活動人仕不要穿著迷彩服飾

希望不要出事 (touch wood),否則有團體及/或其執事人員 ...
所以好多高層好聰明, 佢地會唔安排外出活動囉!

引用:
原帖由 Royal_9413 於 22-8-2008 13:22 發表

不如95啦, 時代會進步的
著軍服跟本就是倒退呢!

就是軍事色彩才奇怪!
你當個兵就知道軍隊會因應唔同的環境而著合適的衣服,
集隊, 檢閱, 做show等著什麽都好, 至多都是不舒適, 不夠好看!
但ayp, 夜行, map reading著DPM合適嗎?

引用:
原帖由 Shan10 於 22-8-2008 19:20 發表

咪係LOR, 係咪都著dpm, 唔係出山又著, SERVICE 又著, 傻既

遲下又唔知整咩上去喇..
分等級的三角型團色!

引用:
原帖由 Parachuter 於 23-8-2008 21:43 發表
原來唔比着 95式的......仲諗住入添..........
唔係為套制服入去呀? 青少年成長訓練噃

引用:
原帖由 Parachuter 於 23-8-2008 22:25 發表
我本身有玩開CCF  想入埋少年團睇下者
玩同教好唔同! 付出的比收獲少, 要考慮清楚囉!

引用:
原帖由 HongKoch 於 23-8-2008 23:24 發表

但某d學員連少年都未係 9成比父母迫入去的.. 有咩咁成長?
如何面對自己不想的環境就是成長需要學習的一個階段啊!

引用:
原帖由 alex01262001 於 24-8-2008 01:40 發表
.....嘩....成幾個月無上....多左咁多野ge!?
其實好好地一件...制服...   好好地一個制服 團體....想陪訓 青少年
為左 自己唔好成日比人誤會....做其他野...
班大佬....就係度唔知做咩x 野....整依樣依果樣....
...
盡能力吧! 防衛軍雖然解散了十多年, 但為香港防務作出貢獻的精神不應除之而逝!
青少年的陪育及良好的發展正是保衛香港的重要基礎,
因為他們就是未來, 香港需要有紀律, 責任感, 願承擔, 良好精神面貌, 有領導力的人材.

引用:
原帖由 Parachuter 於 24-8-2008 14:51 發表
我在 CCF 的軍階是捱回來的!!!  我所指的玩 並非真係玩玩下  係認真地參與
section attack, parade, adventure training 我同你地一樣  只係全部阿 sir 都係現役英軍
這就是真正的問題所在!
你被訓練的目的是準軍事性質的, 而AC又是另一回事!

引用:
原帖由 HongKoch 於 24-8-2008 15:29 發表

自律比紀律更重要喔
自律需要時間建立!

引用:
原帖由 Shan10 於 28-8-2008 17:46 發表
咁你死緊喇, 流失率係70%~

記著叫你做就做, 唔好做就唔好做, 唔好自己作野出黎做,
eg: 無叫你坐就坐, 無叫你企你就唔好企

另外一個問題: oficer 叫你踏2 fall in
                             NCO 叫你 踏 ...
這正好說明點解流失率這麼高!

引用:
原帖由 HongKoch 於 28-8-2008 23:04 發表
你流失左未?
嘩! 團員噃, 超齡好耐啦!

引用:
原帖由 Shan10 於 28-8-2008 23:01 發表

咁你死緊喇, 先俾officer 插, 再俾NCO 插, 儘管佢都有落order~
If you choose Officers, 你就好啲, 俾Nco 插, 所以結論係......(什麼都會被人插)......明嗎?
諗清楚再入啦, 唔係浪費自己時間.. (認真!!)
嘩! 邊隊官咁無品呀, 團員都去插!
做官要有品至得(呢啲咁無品既野, 搵個士官做啦!)

18 12
發新話題