發新話題

笑談軍操

行進間向後轉之後出腳是出右腳嗎? 但個口令係forward噃?

引用:
原帖由 mswong 於 26-11-2007 20:47 發表
這是你自已心中打數啫再者這是連續動作,亦非收到口令"March"本題講僅收到口令March後,出右腳先?不是左腳!
咁會唔會係向右面移動呀?

引用:
原帖由 mswong 於 26-11-2007 19:44 發表
Salut 比禮是用右手!有些人可以用左手?何許人也
呢個人可能是右手有傷.行唔到禮. 
而老防用SLR shoulder Arm 的時候, 會用左手拍槍比禮.

引用:
原帖由 mswong 於 26-11-2007 23:26 發表
Tango 10,小子等請e-mail 本人你之收禮物地址!謝謝.
黃老闆,多謝你! 其實最好的禮物就是得你指教呀!

引用:
原帖由 mswong 於 26-11-2007 23:35 發表
在此吹水,除講笑外,本人務求不要誤人子弟請不要客氣!請給本人收件地址,謝謝
其實一按我們的藍色用戶名,就可以看到我的電郵地址.
仲有個問題都仲未諗倒噃.究竟誰有會逆時針向後轉呢? 

引用:
原帖由 mswong 於 26-11-2007 19:40 發表
About Turn是順時鈡轉.......但有些人是反時鈡他有是何許人呢?
會唔會係持旗那位staff sgt. 呢?
今日見巴基斯坦軍方交接儀式上, 二個旗手都係向左轉九十度?

引用:
原帖由 皇家御貓 於 10-12-2007 23:37 發表

有幾可用butt salute 丫 , 我操咁耐出咁多鑊都未用過 !
通常去完靶場, 要去做宣誓, 就成日見到.

引用:
原帖由 甘草 於 11-12-2007 21:45 發表
唔係通常放低把槍做的,再講我冇任何子彈〔我唔識打英文〕
I have no live rounds or any empty case in my possession, Sir 咁囉.
槍一定跟身呢.

發新話題