發新話題

當兵

引用:
原帖由 mswong 於 12-2-2008 20:53 發表
Jwl Chan 非常對,但英軍嚴重缺人,試下無訪,但在1997後,香港已成共產國家,你的身世,背境要好"企理"在此有排寫,電話講喇???
我當年就是被認為唔企理在十八週後discharged 左囉!

引用:
原帖由 jwlchan 於 13-2-2008 18:46 發表

Oh.....when was this happen and where about ( HK or UK?)
90年, 103期

引用:
原帖由 jwlchan 於 13-2-2008 22:56 發表

I was working in Sek Kong Training Depot for Ghurkha at that time in 90s.....However, this is hard luck and from time to time this happens without any reason or explanation.
No problem and I ...
魔鬼島的訓練是最好玩及美好的回憶, 那時年青經得起摧殘!
打後四年就入左老防玩到解散, 又另一番景象, 始終當兵到係一種興趣.

引用:
原帖由 jwlchan 於 14-2-2008 04:32 發表

Furthermore, who was your Training WO2, was it MSWONG?
宣誓時由佢負責, 但後來轉左神先黃.

引用:
原帖由 coldstreamer 於 14-2-2008 09:07 發表

咦, 同期喎......你好呀, 估唔到呢度都遇返同期, 你係 No.1 or No. 2 Platoon?? 我係 "綠衫玲玲"
我當時係樓上no.2platoon. 成日都要抺樓梯!
當時你好似係蛇頭噃

引用:
原帖由 mswong 於 14-2-2008 04:46 發表
103期?紅隊或黃隊,隊沙展,姓王還是陳,如走後入老防,政冶背境應無閂題???
隊沙展好似是沙展黃,  無文身個位 當日宣誓時由你負責!
二條原本是泰山, 後來佢去左比賽, 由阿曹跟.
死啦! 唔關政治事, 唔通我係黑社會??

引用:
原帖由 mswong 於 14-2-2008 19:20 發表
Tango 10 你指是十座摟!二摟黄旗,Chan 是紅旗!我在鯉魚鬥教了九年,都是黄旗???
我那有這麼老資格! 我只是在昂記待過十八週咋!

引用:
原帖由 jwlchan 於 14-2-2008 18:35 發表

Do not worry too much....as I said they could make mistake...or there is some problem from your reference...

AS I said this could be no reason. The most unfair part to you is that you do ...
我仲爭個cft未行呀!

引用:
原帖由 mswong 於 14-2-2008 19:43 發表

當年島中所有大柴.在此再多謝圖中各位當年大力支持............我 lee 個大佬,唔洗勞氣四字真言正至去紅帽???
圖中所有着 Combat 全 ...
哎呀! 奪命PTI呀!

引用:
原帖由 mswong 於 14-2-2008 19:10 發表
好開心在此遇舊友,一句老話,人在江湖................有什麽刺傷閣下!我是釘.............上頭是鎚仔....................再在此致歉,有什麽要幫忙,直接 e-mail ???
當年做新仔, 總覺得比人插, 比人罰是天經地義, 是一段必經的歷程!

引用:
原帖由 jwlchan 於 15-2-2008 21:40 發表

CFT.....to me is the easy one. I hate BFT

By the way, I did not know that you need to do CFT in Stonecutters. The reason I need to do this is that I was in 48 Gurkha.
臨畢業前有一次呢!

在英軍裡, 華人升職唔易呀!

引用:
原帖由 koppie 於 25-2-2008 02:34 發表

tango 1-0 , I have never heard of this story from you, very interesting.
你去過的度見過相呀?
家陣封D/C 信仲留響度.
所以個時好怪, 操作SA80 18週後, 再用返SLR(FAL), 有時會伸隻手去後面做UNLOAD

發新話題