發新話題

防衛軍(義勇軍)與我

地政阿鄭! 查理中隊噃.

引用:
原帖由 mswong 於 18-11-2007 19:21 發表
見到tony請代問好!記得佢中意着軍隊boot行山我和他曾回九籠塘兵房揾添!現在如何了?
佢家陣想放個支公公SLR, 不過手續好煩, 暫時未放到囉!
我當日都係由佢帶住做signal及一條呢! 咁又十幾年.
佢當日仲唔願升兩柴, 話唔夠時間噃, 成日去長跑, 好鬼長氣啊.

引用:
原帖由 mswong 於 18-11-2007 21:19 發表
老防與水雷炮,老防(義勇軍)老防的編制是打仔 infantry 水雷炮是支援,但老防去什麼courses就不知了,我在香港RMP時老防的車牌是AM 普通軍車是英國牌,通常所有軍車犯法.交通部將告票交到憲兵部,由憲兵部考慮告不告 ...
以前被告知我地是跟英國的義勇騎兵Yeomanry的性質, 以偵察及地方防衛為主, 所以有好多"馬"Landover 及無線電.而且是香港政府的一個部門姐.
老防隨了本地堂要想, 好多人特別是打政府工的都會爭取去英國上堂, 有假, 出兩份糧及津貼, 而且可以與那裡的TA交流及交換. 個邊的TA都喜歡要香港的DPM Tropical 制服的.

引用:
原帖由 mswong 於 18-11-2007 21:44 發表
80s我在漏斗大厦,老防之鬼王(Smart)???同GSM好老友有一次GSM帶佢到我寫字摟,佢請教我一個問題!就是d兵嚴重流失!我說"先生你們招d大律師,政府高官...........但做老散...........除非佢成世未被人媽過 ...
老防人好怪, 正職好高級的特別是政府工的都未必想升高, 唔知係咪成日要管人好煩, 返到老防做返散仔, 玩下老細仲過隱咁!

引用:
原帖由 B20_hk 於 19-11-2007 17:53 發表
借問一句 甚麼是SASC?老防的第一支L85A1是何是開始服役?

唔該
Small Arms School Corps?
老防的第一支sa80好似是買來試, 真正用的是臨解散前由assault troop 向啹加借來的用的.

引用:
原帖由 auxair 於 22-11-2007 19:44 發表

SA80 92 or 93

Pistol - Browning Hi Power and S&W M39
還有用銀色s&w 的4504(是輔助空軍的手槍)

引用:
原帖由 mswong 於 23-11-2007 23:14 發表

中英友好由老防起?背境是羅湖大摟!英軍是誰呢?94年(本人已在英國)
多謝老友提供照片!還有大量老防照片,因唔識做手腳,故不得登出,請諒!
唉! 這擺明是玩野之作, 九四年老解都唔係著!

引用:
原帖由 mswong 於 24-11-2007 22:35 發表
張相寫住九四年,五月十七,各位係人都知攪笑!吹水啫,係人都知老防幾時交吉,何必認真?唔arm睇?本人隨時將全文删掉,不便之處,祈為見諒???
呀! 黃老闆 此言差矣! 只因此乃軍事討論區, 所以會用軍事角度去看照片吧了!
如有不敬! 望請見諒!

好似係B Sqn的士多劉噃.

有個仲用緊44webbing!
我冇咁深年資噃 那個sqn的人馬?

引用:
原帖由 mswong 於 13-12-2007 21:06 發表
一個係退休差人叫水怪欏獎無數,另一個姓楊在老防好出位!我一旱講過,我和老防d關係非常深厚.........
我問緊個沙展, 等緊佢答.

發新話題