發新話題

英軍第一課?

英軍第一課?

在cgf有位哥哥仔講起英軍第一課!我不禁想起從SASC"請注意,不是SAS,多咗個C字!調返訓練營第一日,我一到位,老細Trg Maj 說"我們"明天要攪掂新仔訓練Program.包括軍操,PT,讀地圖,野戰,英文,軍例,無綫電通訊,槍械等等所有新仔需要學之技巧,真是頭都大晒,親愛的朋友有何意見!如何做起!

各位可有高見!這話題有興趣掛!吹水咋!唔係上課呀!請不要認真.

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #2 ricco 的帖子

多謝:給我不小回憶,當年在sasc計子彈之安全.到現在唔記得了,只記得一次啹喀兵功課出錯,只有將ss109換普通5.56子彈使射程減1000M.故射擊可以不需中斷,而在青山工作之某政府部門也不再身入險地安全地完成任務!但該啹喀官提早食糧?

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #1 mswong 的帖子

所有軍隊之Lessons係根椐軍部指引,所有部隊話之係sas 或係厨房佬部隊不能隨意加改,在訓練營開檔第一件事係做一個block syllabus,幾多subjects,例如軍操,sa80,lsw.map reading,等等當然唔係禁小喇,係就唔洗做!再分每個課目要多少堂,室內還是室外?還要順序,例如新兵未學槍,如何去射耙?文科在上午人精神d,武科在下午等等,還要預例如下大雨,打風等等,做很多程序才.............第一課!早d識你人都開心d
未完

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #7 mswong 的帖子

完成了syllabus跟住做program,做完program才做lesson plan,跟住做內務,例如訂車,訂船,訂直升機,訂外援,訂耙場等等總知訓練營........不易為,唔係講禁簡單.有d睇唔好的麻煩,例如book range唔人爭,因用把場有分資格,例如比賽行頭,APWT第二,普通練習排最後,耙場使用權個個耙場不同,例如城市模儀耙場CQBR,你估何部隊排先?

答案是RHKP,SDU(你唔知此耙場係香港政府裨錢咩!軍部負責,又知不知誰代表軍部接收該耙場?

將軍到訪例牌合照(將軍揸住之盾牌現在在黄府掛在牆上)   懶之過相片連相架影印就係禁後果,千祈唔好學呀!

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #8 mswong 的帖子

將軍送之盾牌,牌中是全青山耙場面積,SASC Badge和HKMSC Badge

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #12 jeffreywo 的帖子

多謝,修橋整路,當然又係啹喀工程部隊,
尊重人格, 請勿抄習

發新話題