27 12
發新話題

防衛軍(義勇軍)與我

防衛軍(義勇軍)與我

義勇軍,兒時叫防衛軍,因叔伯輩多是防衛軍,黄金x,黄貴x,等多人,所以從小對防衛軍印象甚佳,簡直是偶象!從軍後接觸更多,例如我在SASC時去義勇軍借SA80(當時香港第一支)因他們有錢買,正規等亞公派,他們有M16,AK47,H&K41等等,所以我常常去麻煩Frank Tang,有網中人去南華會的話請代問候,我曾是RHKR槍會的會員,記得有一次同佢地演習水雷炮做奸佢地做忠,在花園道政府合署放炸彈,被追到美國領事館,我和其中一人跳牆入領事館,十幾呎跳落地已經"灘灘腰"點知舉頭一看一支.45督住個頭...............好在義勇軍之鬼王何x民(穿着制服)及時表露身份喝住"Military Ex"否則變了槍下鬼,後來在體育路義勇軍正鬥最後攻鬥,有人從鬥口碌大樹(碌大樹洗咗幾百萬搬走咗,有人從橫鬥明攻,有人從三C會爬入.............各位你估我有無從十幾呎又跳入去呢?答案是無,因下星期我飛英上軍操course,當時我唔可以受傷!一受傷又要等一年,是否好衰呢!

義勇軍,佢叫我做大佬,當然喇,佢係我細佬!他是何x民何Sir隣居.佢好有興趣當兵,
人綠甚好唔似佢大佬禁乞人僧,但義勇軍之節目三不去,天氣不好唔去,心情唔靚唔去
天氣太好又要同老婆去街,所以佢升咗一柴就打死都唔升,因成日唔見人亞Sir唔媽佢都
好難做,一柴唔返都無人知,做事又有老散幫手.........這条屎墧係佢大佬先至想到!無法喇
唔幫佢手亞媽會鬧?

尊重人格, 請勿抄習

講起義勇軍當年我在HKIT忽然收到HQBF之"柯打"去幫手,原來佢地食飽飯想..............到了棯灣手榴彈耙場,我見到佢地慶高彩烈,無謂掃興,只說了一句,唉如果炸死咗,你地欏來衰,最慘我係無"姑"我記得當時有位地政處Tony X(老防今時今日有耙場都係佢功勞)結果只得一個唔响要引爆,軍隊規矩去引爆一定捉埋個罪魁禍首,佢企一邊,唔洗佢做但一爆,齊齊家屬謝禮.這是合法的,真係要死唔洗病,收咗工後同兩個靚女兵去"胡英"屋食飯因好多蒼蠅,故冠名之,當然有大食大,走時兩位靚女話亞Sir叫我地唔好亂講野,因你係情報...........真失敗,怪不知死都唔話個BB機冧把!好少發生禁嫁?原來裨人落咗藥!都好做一次好老公!

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #3 ANDY-McNAB 的帖子

嘩!大佬你收咗我セ野!毫無印象.
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #5 ANDY-McNAB 的帖子

不用客氣,多謝幫我清垃圾!
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #10 qm00 的帖子

兩位大哥:當年我在總部無王管,總知係英軍制服就得,這件是我的舊鬼王鐵馬騮由英國寄到香港送給我的,講開又講,去咗邊呢!
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #9 auxair 的帖子

話セ鬼事吖,當年老防(義勇軍)去鯉魚門兵房25碼耙場燒槍,新聞人物何x強都有份去,佢係手槍攪手,老Rull是長槍攪手,我當年是負責全香港耙場,你估有邊個槍會會唔歡迎我?老防之耙場使用權好低,一般是各部隊唔要才到佢,但有我.........第尾都變第一喇!好簡單叫啹喀部隊挨義氣認數,但到果日唔出現,老防出現一招x貓換太子,所以幾十年後才敢講,邊個槍會唔爭住認我做老友!當年我係六個槍會會員嫁!

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #16 tango10 的帖子

見到tony請代問好!記得佢中意着軍隊boot行山我和他曾回九籠塘兵房揾添!現在如何了?
尊重人格, 請勿抄習

老防與水雷炮,老防(義勇軍)老防的編制是打仔 infantry 水雷炮是支援,但老防去什麼courses就不知了,我在香港RMP時老防的車牌是AM 普通軍車是英國牌,通常所有軍車犯法.交通部將告票交到憲兵部,由憲兵部考慮告不告,當年我都救咗不少人喇!有一個有趣的問題就是民間的私家事泊在軍部地方,例如住家摟,因軍部地方香港警察也不會泒告票,但RMP有一個持別處理之方法.................
尊重人格, 請勿抄習

80s我在漏斗大厦,老防之鬼王(Smart)???同GSM好老友有一次GSM帶佢到我寫字摟,佢請教我一個問題!就是d兵嚴重流失!我說"先生你們招d大律師,政府高官...........但做老散...........除非佢成世未被人媽過!結果果期d新兵將程度降到兵之要求,後來有d做到打都唔走,佢老防d鈡錢多過佢份正薪!唔信!當我吹水囉!在軍部好多低級民人在老防都做到有頭有面添,好有成就感!被上級媽完,返老防鬆一鬆度氣舒服晒!對家人都好d喇(以上全是個人意見,吹水咋!)

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #24 B20_hk 的帖子

SASC是星期六,日.關鬥!!!セday &セday close 所以唔寫得英文,好多是非???第日返去實俾人媽!
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #27 auxair 的帖子

我個老表A Wong也是,仲係老防搶會添?
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #25 B20_hk 的帖子

無禁串!打瀾玻璃,是刑事破壞,不過打電話去交通部查該車主地址電話,三更半夜叫當更之伙記叫佢揸走架車啫?唔係禁都唔得!

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #32 B20_hk 的帖子

點會,我們不是恐嚇,是好有禮貌說他的車阻街啫,
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #33 B20_hk 的帖子

是老防槍會.......與老防無關!
尊重人格, 請勿抄習

中英友好由老防起?背境是羅湖大摟!英軍是誰呢?94年(本人已在英國)
多謝老友提供照片!還有大量老防照片,因唔識做手腳,故不得登出,請諒!

尊重人格, 請勿抄習

27 12
發新話題