17 12
發新話題

求: 英軍步操指令

回覆 #4 Raiden_Jackson 的帖子

哥哥仔:你的要求唔難................係非常難,支支槍不同操法!部隊要求不同,再者香港軍操無王管?請恕有心無力?一個半個動作,大家研究下喇!

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #11 Shan10 的帖子

哥哥仔:幾百頁!影晒佢?無可能,Words of command 講d喇!
尊重人格, 請勿抄習

紙上談操........首先要一張A4紙(操場)一個盒約3X4(隊兵)............可以開始...............

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #10 jwlchan 的帖子

To:jwlchan教操會發?講笑.我這一行講操,講槍,邊會發!發何X唔會走私喇?
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #15 jwlchan 的帖子

一命二運三風水四積陰德五補飛六讀書.當年.......見你通宵苦讀?幾好吖我棄文習武啫

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #17 jwlchan 的帖子

祝你行尾運
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #9 Shan10 的帖子

請問你明唔明#13 Fig159果個表???

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #20 積夫 的帖子

成六十做童軍!你估我個老友三K咩???
當年做童軍大操評判,同果班大人開會.................有人提出隊伍經檢閱台裨禮時..............亞乜sir話想答禮(企在檢閱者左右一齊答禮)我話以操論操,隊人俾禮檢閱者!唔係俾你亞sir,佢中唔中意我無興趣?散會拉隊去食大閘蟹!你估我有無份???

結果下次請女警!我樂得清閒???

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #20 積夫 的帖子

同童軍一樣,禁你又明唔明個表.............
尊重人格, 請勿抄習

話好有興趣的朋友!如果唔明就出声否則再講都無謂喇?
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #24 Shan10 的帖子

1.一隊人一般有四個隊型?邊四個?
2.隊人面向Right in 3's想轉左?Command是.................
3.隊人面向Retire想左轉Command是..............

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #24 Shan10 的帖子

想不想試#25 d 問題???
尊重人格, 請勿抄習

首先多謝参加討論,
1一般是Advance, Right in 3s Left in 3s 及 Retire 四方向.
2.Squad will advance.
3. Squad will move to Left
通常犯錯是セ都叫齊.............例如 [Squard will move to the right in 3s]
術語叫畫蛇添足..............畫船加個"look"
一般是有in 3s 無Squad!但又是那一句(世事無絕對)
有些張move 變trun............也是不對!

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #27 queen 的帖子

Squad wil advance,left..................................t trun

尊重人格, 請勿抄習

其實dismissing 同 Falling out 一樣!前者果日課程完結,後者小息仲有下文.
有官在操場.........要上前欏人情"Officer on Parade turn to the R and salute ...................如果無官,亞媽個仔都知唔洗俾禮?又何必do not Salute???

尊重人格, 請勿抄習

17 12
發新話題