25 12
發新話題

華兵 - 軍旅生涯

黑白照全部ms都識,學黄助理警務處長講一句全部ms學生!ms唔講伙記!
上文啱d唔啱d 有d重斷章取義添

尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 monopolyshiu 於 10-11-2009 23:59 發表

我都成日聽我阿爸講尼o的趣事..
請問你亞爸是誰
尊重人格, 請勿抄習

事實每一個高級仕官一定學過人事管理......圖中人士管理學會給ms認可資格,軍隊幾百種COURSES!好似少林武功........
無一個人可學得晒

尊重人格, 請勿抄習

上文所說之Mr Chan 是ms老友,ms當軍時佢巳經係上仕.....後來我們同在鯉魚門教深造班 現在在水牛會舉足輕重,重量級人馬
尊重人格, 請勿抄習

60/70s當兵新仔畢業後好多人希望入車隊!軍隊牌可以立即轉民牌,入車隊同時學大細車......所以好多做part time揸泥頭車,

尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 monopolyshiu 於 13-11-2009 19:10 發表

peter shiu (邵)..
佢咩職位我唔記得左lu - -"
番到香港問一問佢先
唔知ms兄識唔識..
邵華山?講笑咋!你問佢識唔識ms重有機會?
尊重人格, 請勿抄習

果条鬍鬚佬在西環宝x園做保安,扮晒野佢唔係水雷炮...佢係海軍陸戰隊喎?
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 B20_hk 於 13-11-2009 22:38 發表
飛柴
Posted in army history on Apr 24, 2008 at 6:22 AM
1984年夏天某日早上, Gd Coy有個一柴在槍會山兵房當完更回來見銅牌話有一個散仔當巡邏更時瞓覺, 話要告佢. 根據槍會山之固定訓令, 2000 hrs 後拉閘 ...
相中人大難財,同英軍第一槍......黑仔馮
尊重人格, 請勿抄習

1971年十一月........是ms在HKMSC生涯少數無椅坐之一
四年後大裁軍,幾乎炒咗一大半

尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 Rager 於 13-11-2009 23:26 發表
如果MS寫實好多野睇
ms狗口長不出象牙
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 B20_hk 於 14-11-2009 14:22 發表

一早知....但我哋唔介意
嘩!洗會洗咁坦白
尊重人格, 請勿抄習

条胡鬍佬係HKMSC兵.......ms教出來......扮海軍陸戰隊,哈世界真細小,揾ms姊夫叫ms買個RM盾牌.....重賤到唔俾錢!搞到上法庭

尊重人格, 請勿抄習

圖中同ms拍住上是港姐楊xx之父
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 B20_hk 於 16-11-2009 16:26 發表
CO HQ Sp Tps - Lt Col
Posted in army history on Apr 24, 2008 at 2:18 PM

啹喀兵一族是世上善戰的部隊, 不但軍紀嚴厲, 服從性強而又精通森林戰術. 在英軍擔當重要角色超過一個世紀. 1967年香港暴動期 ...
ms在70s去上森林作戰教官,pun係總教頭(7GR)
80s ms返school of infantry Warminster學SA80,Pun是校長,ms是SASC第一批教頭學SA80,上堂時遇上新老細他是同班同學

尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 B20_hk 於 16-11-2009 23:33 發表

吓...自己係兵,重要扮兵
又賤到唔俾錢...咁好笑...
佢話佢係海軍陸戰隊,水雷炮配佢唔起
尊重人格, 請勿抄習

25 12
發新話題