發新話題

Wong SIR 怎樣才算是軍用地圖?

回覆 #1 SB_Douglas 的帖子

請叫MS.嘩!你當我通天曉!軍用地圖要好多条件:以下必需:
1.update
2.地圖頂一定要向北
3.一定要有True,Grid,Magretic三個,NORTH資料*無就不能成為軍用地圖(計子彈炮彈危險角)
***香港地理問題三個NORTH無大分別,在英國三個NORTH你唔攪翻掂!分分鈡打錯幾条街???
4.指南針和 protractor 一定要配合
其他和一般地圖無大分別,一般地圖都有潮水涱退,水深等等.

尊重人格, 請勿抄習

据知lee度好多人教Map Reading!!!幫下口喇!好心?再答出洋相???
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #2 B20_hk 的帖子

又反我!你在香港教你班哥哥仔無理由唔知Mile 比 Degree 準確得多
舉例一個月餅分360同6400份,你話喇,銘Sir
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #5 auxair 的帖子

各位我地終於揾到一個專家!!!Auxair當之無愧,在空中睇多眼都到左喇???
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #10 B20_hk 的帖子

你個protractor,配合到就得喇!不過人地俾GR你唔 arm 啫???
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #16 Royal_9413 的帖子

多謝指教!
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #21 louise 的帖子

十分精彩!其實所講是Map Reading 與軍事地圖!!!我要強調一句,軍事地圖要配合友軍,例如收到GRxxxxxxx比例不同就死得不明不白喇???所以全英軍是1:25000 例如一個月餅分四舊,有d 一個分八舊,有d分十六舊?亞sir問飽唔飽?點答你???
最後香港彈丸之地,一日千里,滄海桑田d地圖永遠過期?記得70'香港軍事大演習獨角獸号登陸,點知海邊變左船灣淡水湖,死狗禁改計劃

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #38 jwlchan 的帖子

以我所知軍隊(英軍包括註港英軍)一直用1:25000 當年RE到香港開班,到西環炮台山考試...............我話對其他人不公道?我指住山下一大厦之天台,這是我的家,我在西環大!結果我考個"A"我要求好久才改左"B"考A之學生要幫HQBF開班!所以"才"不可露眼,叻果個死果過?十下十下,點當兵???

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #42 jwlchan 的帖子

鬼佬話一張相,好過一千句?
尊重人格, 請勿抄習

RE工兵,工兵教Map Reading 又有無人知RE做什麽重要工作?
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #53 jwlchan 的帖子

我地out喇!今時今日才知..............公制.....英制..........從此一開工就對Map???
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #55 jwlchan 的帖子

做我一定唔會做!浪費時間!是否一种是重要,(真正軍事行動)一种是次要平時訓練!我做過不少活動但如果次次要查証1比幾!費時失事?俾個GR對方仲要話明1比幾?我記得添馬有個民人做地圖房,用d過期Map切開成A4 size 做影印紙, 仲欏個BEM!但原來地圖d紙質靚得濟!印野唔上色,一抹甩色?最後兩個比例.................衰過同時用7.62x39 7.62x51,當然你可以話............點解唔睇清楚!個都禁醒............就無分pc同警司喇!

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #59 jwlchan 的帖子

如果英軍用1:20000公制.............正常要立刻掉晒所有一比25000???
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #63 Paul 的帖子

信佢!黑社曾砍友...........砍人後,例講弊!砍錯?俾人砍果個到死果日............都唔知.............セ事,查案d CID話點錯相?
美國佬用太空定位.........地圖過期,哈哈哈!

尊重人格, 請勿抄習

大佬..........你真係回左塘?我話你係セ水,你又知!原來真係好多人睇cgf.我話你知我幾十年來都有副官打理文件!在此一人公司?錯漏難免,一個人老左同後生邊有得揮?所以有時在吹水板..............舒服得多壓力細好多???

尊重人格, 請勿抄習

發新話題